2.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGarda de Mediu a descoperit cine poluează Craiova

Garda de Mediu a descoperit cine poluează Craiova


Identificarea cauzelor reale de poluare din Craiova astfel încât sănătatea și siguranța cetățenilor să nu fie puse în pericol este o grea încercare pentru Agenţia şi Garda de Mediu Dolj.

Totuşi, în urma plângerilor venite de la craioveni, nu puţine la număr, dar şi a semnalelor de alarmă trase de GdS, cele două instituţii au descoperit, în cele din urmă, cine poluează Craiova.

Problemele vin de la Complexul Energetic Oltenia- Sucursala Electrocentrale II Craiova. Aceasta dacă ar fi să judecăm după ultima amendă dată de reprezentanţii Gărzii. Totodată, aparatele de monitorizare au depistat că pulberile materiale de suspensie pe fracţia PM10 au depăşit în repetate rânduri valorile limită.

Poluare aer
Poluarea aerului

Este cunoscut că particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Iar sursele care le produc sunt: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie şi el la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora, cât și din cauza arderilor incomplete.

Agenţia de Mediu a depistat, la sfârşitul lunii trecute, că la două din cele cinci staţii de monitorizare s-au depăşit valorile limită zilnice pe indicatorul PM10. Este vorba de staţia de monitorizare poluare trafic, de pe Calea Bucureşti, şi staţia mixtă industrială şi trafic de la Billa.

Staţiile de măsurare oferă informaţii ce sunt utilizare în calcularea indicelui de calitate a aerului.

SE Craiova II amendată de Garda de Mediu cu 50.000 de lei

„Informaţiile transmise de APM Dolj – autoritate competentă pentru monitorizarea calităţii factorilor de mediu – relevă depăşiri în zilele de 27 martie şi 28 martie pentru indicatorul pulberi materiale în suspensie pentru fracţia PM10 a valorilor limită zilnice la staţiile de monitorizare DJ1 şi DJ3, arondate acestor cartiere, cauzate de vântul puternic din direcţia est. Urmare a numeroaselor sesizări cu privire la persistenţa unui miros specific de cărbune, în special în intervalul orar de timp 21-24, în mai multe cartiere din municipiul Craiova (Bariera Vâlcii, Lăpuş Argeş, Rovine, Calea Bucureşti, Craioviţa, 1 Mai), reprezentanţii Comisariatul Judeţean Dolj al GNM au desfăşurat, începând cu 1.04.2020, demersuri scrise şi verificare în teren pentru analizarea stării calităţii aerului.

 SE Craiova II
SE Craiova II

La acţiunea de identificare a sursei din data de 1.04.2020, ora 23.00, în zona SE Craiova II-Bariera Vâlcii, nu s-a sesizat miros specific, însă emisiile erau evacuate în egală măsură pe ambele coşuri, nu cum era normal pe un singur coş. Faţă de această situaţie în data de 21.04.2020, operatorului economic SE Craiova II i-a fost aplicată sancţiune contravenţională în valoare de 50.000 de lei”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Dolj.

Electrocentrale II Craiova amendată de Garda de Mediu
Electrocentrale II Craiova a fost amendată de Garda de Mediu

A fost avarie, nu s-au depăşit parametrii

Reprezentanţii CEO spun că a fost doar o avarie. Limitele noxelor au fost în parametrii acceptaţi de normele în vigoare.

„Garda de Mediu a întocmit o Notă de constatare fără să facă un proces-verbal de aplicare amendă. A fost o problemă de moment care s-a remediat. CEO a trimis un punct de vedere, pentru că nu au fost depăşite limitele de emisii noxe. Acest punct de vedere ţine loc de contestaţie“, se precizează într-un răspuns al CEO.

În ceea ce priveşte halda de cenuşă din Valea Mânăstirii, în acelaşi răspuns se precizează:

„Halda de cenuşă de la SE Craiova II este compartimentată în trei celule, dintre care una este umectată în prezent, alta se exploatează prin instalaţia de evacuare cenuşă în slam dens, iar cea de a treia este placată parţial, pentru diferenţă fiind demarată procedura de achiziţie lucrare”.


Dacă judecăm după miros, prea au fost avarii

Grup energetic SE Craiova II


În ultimele luni, sesizările cu privire la mirosul greu care persistă în oraş au tot curs. Craiovenii s-au plâns de mirosul de sulf, de praful de cărbune, de mirosul de dioxid de azot care tot persistă în aer, cu precădere pe perioada nopţii. Ceea ce ridică o întrebare: s-au ţinut avariile lanţ la SE Craiova II?

„Dioxidul de sulf nu este singura emisie poluantă de la CET II. Pe lângă pulberile în suspenise – cenuşa provenită din arderea carbunelui – CET II elimină în atmosfera şi NO2 -dioxid de azot, un gaz cu miros greu, înecăcios și foarte iritant. Dioxidul de azot este responsabil şi pentru smogul pe care îl observam în Craiova de ceva timp.

Acesta NO2 este evacuat pe coșul de fum care nu ar trebui folosit decât în caz de nefuncționare a instalației de desulfurare. Şi lucrul acesta se întâmplă frecvent, se poate vedea cu ochiul liber. Să fie defecţiunile tehnice atât de frecvente? Din iulie 2020 vor trebui să reducă drastic emisiile, odată cu planul de tranziție impus de UE“,

sesiza o craioveancă în urmă cu câteva săptămâni.

Valorile limită

PM 2.5: 25 ug/m3 – valoarea-țintă anuală, 20 ug/m3 – valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020.

PM 10, valori limită: 50 ug/m3 – valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane; 40 ug/m3 – valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS