8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiectele executivului, aprobate în CL Craiova. Ce a contestat opoziția

Proiectele executivului, aprobate în CL Craiova. Ce a contestat opoziția

Proiectele executivului, aprobate în CL Craiova. Ce a contestat opoziția. Toate proiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului Local (CL) Craiova, desfășurată tot în sistem online, au trecut prin votul majorității PSD din legislativul local. Asta cu toate că la unele dintre ele opoziția s-a opus cu vehemență.

Cei șase consilieri locali din partea PNL, cărora li s-a adăugat ca de fiecare dată Dumitru Mănescu (PMP, fost ALDE), au fost împotriva a zece din cele 19 proiecte de hotărâre supuse la vot. Ele au fost aprobate însă grație celor 20 de voturi „pentru“ venite din partea consilierilor locali PSD. Cu ce nu a fost de acord opoziția?

În primul rând cu execuția bugetului local al municipiului Craiova, pe trimestrul I al anului 2020. Așa cum a prezentat și Gazeta de Sud în această săptămână, pandemia chiar a afectat primăria, pentru că încasările din taxele și impozitele locale au fost cu circa 30 de milioane de lei mai mici decât prevederea.

Execuția bugetară a mai prezentat și cheltuielile primăriei cu lucrările efectuate de RAADPFL, adică cele două milioane de euro pentru repararea străzilor cu piatră spartă și amestec optimal și pentru tăierile de regenerare la arbori, arbuști și garduri vii. Pornind de aici, opoziția a votat și împotriva execuției bugetare a instituțiilor publice din cadrul primăriei și a rectificării bugetului general consolidat al municipiului Craiova, pe anul 2020, hotărâri „înfrățite“.

Proiectele executivului, aprobate în CL Craiova. Cum a rămas cu primele administratorilor neexecutivi de la Compania de Apă

Punctul fierbinte al ședinței a fost cel legat de mandatarea reprezentantului CL Craiova să voteze ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de la Compania de Apă. Aici exista și un punct cinci, ultimul de pe ordinea de zi, în care se stipula acordarea unor prime celor șapte membri ai Consiliului de Administrație al Companiei, pentru îndeplinirea criteriilor de performanță din 2019.

Ei urma să primească o primă echivalentă cu șase indemnizații lunare. Astfel, cinci dintre membrii CA urma să încaseze câte 21.522 de lei brut. Ceilalți doi câte 15.524 de lei, pentru că nu au avut decât 8,6 luni de exercitare a mandatului în 2019.

Situația s-a schimbat însă după articolul publicat de Gazeta de Sud în ediția din 14 aprilie: „Ce criză? CAO se pregătește să-și premieze administratorii“. A doua zi, în ședința ordinară a Consiliului Județean (CJ) Dolj, hotărârea prin care se desemna reprezentantul județului care urma să voteze ordinea de zi de la CAO a fost modificată. Ea a fost votată fără punctul unde se pomenea de acordarea primelor respective. Reprezentantul județului a fost mandatat să voteze celelalte puncte de pe ordine de zi a Adunării Generale a Acționarilor CAO, care nu aveau legătură cu primele administratorilor.

Cum au decurs ostilitățile în CL Craiova

La fel au stat lucrurile și în ședința CL Craiova de ieri. Consilierii locali au avut în față un proiect de hotărâre identic cu cel votat în ședința CJ Dolj. Adică fără controversatul punct cinci. Asta însemna că se mandata reprezentantului municipalității pentru a vota bilanțul contabil al CAO, repartizarea profitului net al Companiei și raportul administratorilor și al auditorului independent. Fără niciun fel de primă pentru administratorii CAO.

Numai că, în documentele din spatele raportului de aprobare a hotărârii, cele înaintate de CAO, ordinea de zi a Adunării Generale cuprindea cinci puncte. Adică, inclusiv cel cu primele. „Păi noi votăm proiectul cu patru puncte și ordinea de zi de la CAO are tot cinci puncte. Ce garanție avem că noi votăm acum ceva, iar în Adunarea Generală a Acționarilor Companiei nu se votează altceva? Reprezentantul Consiliului Local votează doar patru puncte, dar ceilalți din adunare cum vor vota?“, au întrebat consilierii din opoziție.

Premieră la Craiova. Cum a decurs prima ședință on-line din istoria Consiliului Local. Consilierii au stat acasa la calculator, executivul la primărie.
Ședința ordinară a CL Craiova s-a desfășurat tot on-line. Consilierii locali au stat acasa, la calculator, executivul – la primărie.

Executivul le-a transmis acestora că nu se va putea întâmpla acest lucru. Răspunsul nu i-a convins pe cei din opoziție să voteze „pentru“.

Proiectele executivului, aprobate în CL Craiova. Cu ce nu au mai fost de acord consilierii din opoziție

Opoziția din CL Craiova s-a declarat și împotriva solicitării RAT SRL de a majora cu 2.000.000 de lei linia de credit de 3.000.000 de lei deschisă în iunie 2019 la BCR.

Consilierii PNL și PMP nu s-au declarat convinși de motivele pentru care operatorul de transport public local ar avea nevoie de această suplimentare a liniei de credit. Ei au considerat că societatea deținută de primărie nu ar trebui să se îndatoreze și mai mult la bancă.

Consilierii locali din partea PNL
Consilierii locali din partea PNL

În fine, alte cinci puncte de pe ordinea de zi cu care opoziția din CL nu a fost de acord se referă la actualizarea devizului general şi a indicatorilor tehnico-economici privind modernizarea unor străzi din Craiova. Și anume: Ciocârliei, Prelungirea Teilor, Costache Negruzzi, Honore de Balzac și Motru.

La toate se specifica faptul că Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) a fost aprobată în 2014, 2016 pentru strada Prelungirea Teilor, iar proiectul tehnic (PT) în 2017.

„Datorită faptului că în faza de DALI au fost prinse cantități de lucrări estimative, după executarea proiectării au apărut diferențe între varianta din DALI și cea din PT. (…) Menționăm faptul că valoarea totală (inclusiv TVA) a devizului general actualizat nu depășește valoarea totală (inclusiv TVA) a devizului general aprobat, însă, în cadrul devizului general se depășește valoarea construcții + montaj (C+M) aprobată“, este motivul pentru care se solicită această actualizare.

Valoarea actualizată a modernizărilor

Opoziția s-a opus, susținând că valorile propuse spre aprobare sunt prea mari.

Iată care sunt acestea: „Modernizare strada Ciocârliei” – valoare totală (inclusiv TVA) 393.124,47 lei, din care C+M 356.800,15 lei; „Modernizare strada Prelungirea Teilor” – valoare totală de 1.314.289,13 lei, din care construcţii și montaj 1.141.297,49 lei; „Modernizare strada Costache Negruzzi” – valoare totală de 691.686,22 lei, din care C+M 630.656,64 lei; „Modernizare strada Honore de Balzac“ – valoare totală de 292.599,23 lei, din care construcții și montaj 265.593,29; „Modernizare strada Motru” – valoare totală de 806.614,98 lei, din care C+M 756.197,50 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS