8.4 C
Craiova
miercuri, 20 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPacientă decedată, suspectă de Covid, blocată la morga SJU Craiova

Pacientă decedată, suspectă de Covid, blocată la morga SJU Craiova

Fiica unei paciente decedate la Spitalul Județean de Urgență din Craiova se plânge că se chinuie de două zile să își ia mama de la morga spitalului pentru a o îngropa creștinește. Conducerea unității medicale spune că se va face necropsie. Există întârzieri cu rezultatele testelor din cauza numărului mare de solicitări din regiune.  În fișa femeii există doar rezultatul unui prim test, negativ. Totuși, familia spune că medicii ar fi spus că ar fi ajuns și un al doilea rezultat, tot negativ. Numai că în fișă nu apare.

Numărul mare de recoltări de probe Covid din această perioadă a dus la depășirea capacității de testare din Craiova. Din această cauză, apar tot felul de situații delicate. În plus, la Infecțioase numărul de teste a scăzut, pentru câteva zile, în așteptarea unei livrări de kituri, în contextul lipsei de stocuri la furnizor.

Oamenii așteaptă să își îngroape morții

Fiica unei femei de 69 de ani care a decedat pe 29 aprilie la SJU Craiova este răvășită că nu își poate îngropa mama creștinește. S.I. spune că mama sa a fost considerată suspectă de coronavirus după ce a făcut temperatură de la septicemie. Aparținătoarea pacientei susține că medicii i-ar fi spus că rezultatele la testele pentru Covid-19 ar fi ajuns și sunt negative. În schimb, la morgă i s-a transmis că nu apare niciun rezultat pe fișă.

„Mama avea adresă de Craiova, dar se afla la Cârcea, unde are o casă de vacanță. Se afla într-un loc izolat, nu a avut tangență cu nimeni, femeie în vârstă… Suferea de pietre la rinichi. Au apărut complicații. Săptămâna trecută a avut dureri foarte mari și a solicitat salvarea. Nici măcar nu erau mașini. În cele din urmă, am reușit să găsim o salvare cu care a ajuns la Spitalul Nr. 1. De aici au trimis-o la Nr. 2. De fapt, făcuse septicemie și, la septicemie, normal, se declanșează temperatura. Orice om știe asta. A ajuns la Spitalul Nr. 2, a fost ținută 12 ore, s-a recoltat un test pentru Covid, apoi au retrimis-o înapoi la Spitalul de Urgență. La Nr. 1, au băgat-o în ATI, unde șeful se secție ne-a spus că a venit într-o stare deosebit de gravă”, povestește fiica pacientei decedate.

Familia s-a dus la poliție

Aceasta spune că s-a mai recoltat un test la Spitalul nr. 1, care a ieșit negativ. În timpul unei proceduri, pacienta a decedat pe 29 aprilie, la 2:40 noaptea. „Au dus-o la morgă cu suspiciune de Covid pentru că au văzut-o cu temperatură. Gata, suspect Covid. De aici s-a declanșat iadul. Toată lumea, Covid, Covid. Am mai discutat cu niște medici, ne-au zis că rezultatul celui de-al doilea test ar fi ajuns, că a ieșit tot negativ. Cei de la morgă, însă, ne-au zis că nu există niciun rezultat în foaie. Unde a dispărut? Nu știm”, spune S.I.

Fără două rezultate în fișă, cei de la morgă nu pot lăsa familia să ridice pacienta decedată.

Fiica femeii spune că a mers la Secția nr. 2 de Poliție, de care aparține spitalul. „În final, de aici au trimis un fax către Poliția din Cârcea, de unde a fost preluată, ca să dea o ordonanță către IML. Să se facă necropsia și să se constate dacă, într-adevăr, se confirmă suspiciunea de Covid. Noi vrem doar să ne îngropăm mortul creștinește.”

Reprezentanții IPJ Dolj au declarat pentru GdS că „Poliţiştii doljeni au fost sesizaţi cu privire la decesul unei femei de 69 de ani, din Cârcea, care se afla internată într-un spital din Craiova. Potrivit procedurilor legale, poliţiştii au dispus efectuarea unei constatări medico-legale, în urma căreia se va stabili cu exactitate cauza decesului.”

Se va face necropsie

Conform protocolului, spitalul eliberează decedatul de îndată ce vin rezultatele. Dar în cazul femeii decedate ar exista doar rezultatul unui prim test, negativ. Bogdan Fănuță, directorul medical de la SJU spune că, în urma discuțiilor cu familia și a tensiunilor apărute, pacienta a fost declarată caz medico-legal și s-a făcut adresă de joi pentru necropsie, pentru a fi clarificat diagnosticul. „ S-a ajuns la concluzia că se va face necropsia. Așteptăm medicina legală și azi sau mâine ar trebui să se rezolve problema”, a transmis directorul medical.

Întârzieri la rezultate din cauza numărului mare de teste

Întârzieri de acest fel apar, în această perioadă, și pentru că sunt foarte multe solicitări, explică Fănuță. „Sunt în acest moment 580 de teste în lucru. Capacitatea noastră e de 200 de teste pe zi. Așteptăm. A scăzut și capacitatea de testare de la Spitalul de Infecțioase. Nu putem testa mai mult decât ne dau aparatele.”

În plus, există și prioritizări: urgențele, suspiciunile de cadre medicale, pacienții care trebuie să facă intervenții chirurgicale.

Există un decalaj cu rezultatele și pentru internați, nu doar pentru pacienții decedați, menționează directorul medical. „Dar să nu uităm că la începutul testărilor așteptam și câte zece zile pentru un test, acum sunt 2-3 zile.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS