Drumarii pregătesc în continuare șoseaua Transalpina pentru a elimina zăpada de pe carosabil.
Este a doua săptămână în care utilajele de deszăpezire intervin pe cea mai înaltă șosea din țară. Sunt zone în care zăpada este în continuare foarte mare. După ce va fi înlăturată zăpada, se va trece la refacerea marcajelor și montarea semnelor rutiere. Se vor realiza și reparații la carosabil, acolo unde va fi cazul.
De asemenea, programul de montare a parapeților va continua și anul acesta pentru creșterea siguranței participanților la trafic. Potrivit reprezentanților Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu, au fost stabilite două date cu privire la reluarea traficului rutier pe Transalpina. Obiectivul drumarilor este ca DN 67C Rânca – Obârșia Lotrului să fie redeschis pe 25 mai. Dacă vremea nu va permite acest lucru, șoseaua va fi redeschisă pe 1 iunie.
Ploile ajută drumarii să deszăpezească Transalpina
Ploile abundente căzute în ultimele zile îi ajută pe drumarii care deszăpezesc Transalpina. Cea mai înaltă șosea din țară beneficiază de lucrări de deszăpezire de săptămâna trecută. Două utilaje au acționat pe tronsonul dintre Rânca și Obărșia Lotrului. În zona de creastă, stratul de zăpadă este consistent. Pe anumite porțiuni măsoară peste doi metri. Ploile ajută la topirea zăpezii și utilajele pot să acționeze mult mai ușor.
Transalpina este cel mai vizitat obiectiv din județul Gorj. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu șoseaua în perioada pandemiei, dacă turiștii vor avea voie să circule pe cea mai înaltă șosea din țară. Cel mai înalt punct este atins în Pasul Urdele, 2.145 de metri.
Cabanierii din Rânca așteaptă măsuri de la guvern pentru reluarea activităților în turism
Finalul stării de urgență ar putea aduce redeschiderea unor activități economice. Condiția neprelungirii stării de urgență este însă legată de evoluția cazurilor de coronavirus. În ultimele zile s-a putut constata o creștere a numărului de infectări. Cu toate acestea, numărul de teste a fost mai mic duminică decât sâmbătă.
Și cabanierii din Rânca așteaptă reluarea activităților în economie. După 15 mai se vehiculează că hotelurile și alte tipuri de unități de cazare se vor redeschide. Nu se știe însă dacă vor exista și turiști, având în vedere că autoritățile vor menține restricțiile în domeniul circulației persoanelor, dacă numărul de cazuri de COVID-19 nu va scădea.
Constantin Pănescu, unul dintre cabanierii din zona Rânca, este de părere că e nevoie de un program adoptat la nivel național pentru susținerea turismului în România.