6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentKovesi a câștigat la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare de la șefia DNA

Kovesi a câștigat la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare de la șefia DNA

Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA. Procedura de revocare din funcție a fost declanșată de Tudorel Toader, ministrul Justiției la acea vreme.

Fosta șefă a DNA a contestat la CEDO, la începutul anului 2019, faptul că decizia de revocare a Curții Constituționale a fost luată deși deși nu a avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională. În plus, nu a avut posibilitatea de a se apăra și nici de a contesta decizia Curții Constituționale, notează Hotnews.

„În procedura în care Curtea Constituțională a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern <<un recurs efectiv>>, un temei de drept și o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac”, afirma atunci Kovesi.

Președintele Iohannis, obligat de CCR să emită decretul de revocare din funcție

Procedura de revocare a fost demarată pe 22 februarie 2018, de ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader. Acesta din urmă a anunțat că declanșează procedura de revocare a procurorului şef al DNA Laura Codruța Kovesi. Cu această ocazie a prezentat un raport cu 20 de „acte și fapte de netolerat într-un stat de drept”.

Toader i-a reproșat șefei DNA tergiversarea unor dosare, depășirea atribuțiilor atunci când DNA a anchetat Guvernul pentru controversata Ordonanță 13, comportament autoritar și discreționar sau prioritizarea dosarelor în funcție de impactul mediatic. Un alt reproș a fost refuzul fostei șefe a DNA de a se prezenta la audierile din Parlament. Punctul culminant al scandalului a fost atins când fostul deputat PSD Vlad Cosma a făcut publice o serie de înregistrări. Prin acestea ar fi demonstrat abuzurile comise de procurori de la DNA Ploiești. PSD – ALDE au cerut să fie luate măsuri împotriva pretinselor abuzuri.

Raportul ministrului Justiției referitor la șeful DNA a primit aviz negativ din partea Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va da curs cererii de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

În replică, ministrul Tudorel Toader a sesizat Curtea Constituțională în cazul acestui refuz. CCR a constatat, pe 30 mai, existenta unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis. Urmarea – în 9 iulie Iohannis a fost nevoit să semneze decretul de revocare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS