9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDisparitii de pe harta retrocedarilor

Disparitii de pe harta retrocedarilor

Corpul de control al Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor incepe astazi verificarile asupra instrainarii ilegale a peste 100.000 de hectare de paduri si pasuni care apartin obstilor de mosneni.


Asociatia Proprietarilor de Paduri din România a primit numeroaselor sesizari , care semnalau incheierea unor contracte de vânzare-cumparare sau de mandat intre proprietarii de drept ai obstilor de mosneni sau mostenitori ai unor familii boieresti din diferite zone ale tarii si asa-zisi oameni de afaceri. Aceste contracte oneroase au fost autentificate la notariate, desi conform legii „terenurile acestor forme asociative nu pot fi instrainate in nici un mod“.


Presedintele Asociatiei Proprietarilor de Paduri din România (APPR), Bogdan Tudor, a primit zeci de documente prin care i se semnala existenta unor contracte oneroase, considerate de intrajutorare reciproca in prima faza, dar care se dovedeau in final a fi pagubitoare fata de detinatorii de drept ai terenurilor. Folosindu-se de naivitatea acestora si de faptul ca nu cunosc actuala lege (Legea nr. 247/2005) privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, si nici pe cea precedenta (Legea nr. 1/2000) privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere, filiere bine organizate pun mâna pe sute de mii de hectare ale persoanelor dezmostenite de regimul comunist si, mult mai rau, chiar ale formelor asociative (composesorate, obsti de mosneni sau de razesi). „Românul de buna-credinta este bulversat de nesiguranta deciziilor politice in privinta retrocedarii si de haosul din tribunale“, ne-a spus Bogdan Tudor, descriindu-ne modul de operare al „suveicilor“.


Modul de operare


Prima etapa din sirul operatiunilor este localizarea posesorilor de mari suprafete de terenuri forestiere, de obicei asociati in obsti de mosneni, cu care se incheie un contract de prestari servicii. Obiectul contractului dintre „prestator“ si proprietarul deposedat de regimul comunist este „reconstituirea dreptului de proprietate si gasirea de cumparatori pentru vânzarea terenurilor reconstituite“. Pâna aici, nimic nu le da de banuit posesorilor de terenuri, care se trezesc de-abia când vad ca trebuie sa plateasca o suma echivalenta cu 10% din sumele incasate in urma vânzarii terenurilor forestiere si sa suporte toate cheltuielile pentru indeplinirea contractului. Conform contractului, sumele sunt datorate incepând cu a 31-a zi de la momentul obtinerii titlului de proprietate, in cazul in care proprietarul se razgândeste si refuza sa-si instraineze terenul, acesta fiind obligat sa plateasca 4.000 de euro pentru fiecare hectar de padure, din care „prestatorul“ isi ia o cota-parte de 400 de euro pe fiecare hectar, la care se adauga penalitati de 3,5% pe zi intârziata. „In aceste conditii, pentru fiecare luna de intârziere se mai datoreaza inca 400 euro pentru un hectar de padure“, a spus Bogdan Tudor, subliniind ca in scurt timp „aplicarea penalitatilor il transforma pe prestator in noul proprietar al terenului forestier, proprietarul inselat devenind un dator pe viata catre escroc“. „Din aceste motive, Asociatia Proprietarilor de Paduri din România cere institutiilor statului sa ia de urgenta masurile ce se impun pentru aducerea in fata legii a celor vinovati“, sustin reprezentantii asociatiei, precizând ca astfel de cazuri au fost intâlnite in judetele Prahova, Vâlcea, Gorj, Buzau, Arges si Cluj, iar suprafetele pentru care s-au incheiat contractele insumeaza peste 100.000 de hectare.


Austriacul Schweighofer, reprezentat de „Cascade Empire“…


Unul dintre cele mai vechi contracte, autentificat la Biroul Notarului Public Georgeta Fratian din Valenii de Munte la data de 25 mai 2004, priveste vânzarea a 5.784.300 mp de padure de catre Obstea Mosnenilor Izvorani societatii „Cascade Empire“ SRL apartinând austriacului Gerald Schweighofer. Pretul instrainarii terenului a fost de 751.920 euro. Mentionând ca a „dobândit proprietatea asupra terenului in baza prevederilor Legii 18/1991“, fiind „inregistrata in baza dispozitiilor art. 28 alin 1-3 din Legea 1/2000“, Asociatia Obstea Mosnenilor Izvorani a declarat si garantat, potrivit clauzelor contractului, „ca are capacitatea de a incheia prezentul contract, ca instrainarea terenului a fost autorizata in unanimitate de Adunarea Generala a Asociatiilor si este unica titulara a dreptului de proprietate cu privire la intreaga suprafata a terenului si detine deplina si exclusiva posesie asupra acestuia“. „Partile considera de esenta acestui contract ca terenul se cumpara in integralitatea lui (…) in scopul exploatarii lui de catre cumparatoare in conformitate cu prevederile legale“, noteaza documentul. Asociatia Obstea Mosnenilor Izvorani, reprezentata de Aurelian Paul Popa si Gheorghe Mircioiu, a semnat contractul cu reprezentantul SC Cascade Empire SRL Sebes, inginer Ernst Hans Lackinger (imputernicit de asociatul unic Gerald Schweighofer), fara sa aiba cunostinta de prevederile Legilor 1/2000 sau 247/2005, care prevad clar ca instrainarea acestor terenuri este interzisa.


…cercetat penal pentru „teapa“ de 11 miliarde


Societatea austriaca, inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J40/599/28.11.2002, Cod Unic de Inregistrare R 15051614, este aceeasi societate ai carei administratori au fost cercetati in luna noiembrie a anului trecut pentru crearea unor prejudicii de peste 11 miliarde de lei vechi prin taierea ilegala a 7.000 de metri cubi de material lemnos. Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe, societatea are o fabrica de procesare a lemnului si hârtiei in care a investit 64 de milioane de euro. La ancheta demarata anul trecut au participat inspectorii ITRSV Cluj, ofiterii de la Investigarea Fraudelor din IPJ Alba si comisari ai Garzii Financiare.


Societate cumparatoare inainte de inregistrarea la ORC


Asociatia Obstea Turcinuri, din comuna Vaideeni – Vâlcea, si-a vândut cele 1.030 ha de pasuni si padure administratorilor unei societati comerciale care au intrat in posesia actiunilor acesteia la o data ulterioara celei de incheiere a contractului de vânzare-cumparare. Contractul a fost autentificat, la data de 7.06.2005, la Biroul Notarului Public Popa Radulescu Aurelian din Bd. Unirii din Bucuresti, partile fiind Obstea Turcinuri, reprezentata de Adam Jinaru, Doina Deaconescu si Lazar Apostoloiu, precum si SC Forest Investments Group SRL Bucuresti, reprezentata de Aristide-Constantin Tanasescu, domiciliat in sectorul 1. Pretul stabilit a fost de 1.450 euro/ha, adica 1.493.500 euro.


…si cesionarea actiunilor matusii Chiriachita


Numai ca Tanasescu putea fi reprezentantul SC Forest Investments Group SRL abia o luna mai târziu, la data de 11.07.2005, când s-a incheiat contractul de cesiune a partilor sociale ale firmei.


Potrivit acestuia, Chiriachita Mateescu, asociat unic al SC Forest Investments Group SRL, si-a cesionat cele 20 de parti sociale catre Tanasescu, un slovac si doi americani in felul urmator: Tanasescu a primit 5% din actiuni (adica o parte sociala), newyorkezul Koster Louis Morris si slovacul de origine americana Ernest Mendlovic – 45% din actiuni, respectiv 40% din actiuni, iar americanul Abraham Mendlovic numai 10% din actiuni. Potrivit documentelor din Arhiva Registrului Comertului, SC Forest Investment Group SRL a fost inregistrata la data de 12.10.2005, adica la patru luni dupa semnarea contractului de vânzare-cumparare a celor peste 1.000 ha ale Obstii Turcinuri.


Mandatat pentru a-i obtine titlu de proprietate pentru 12.000 ha


Alt contract, de data aceasta numit „de Mandat“, a fost incheiat intre Asociatia Obstea Mosnenilor Pantesti-Stanesti-Drajna, tot din Prahova (denumit mandatant), si SC Olvagen SRL cu sediul in Oltenita, judetul Calarasi, reprezentata de directorul general Alexandru Voinea (denumit mandatar). Situatia este insa diferita de cea precedenta, pentru ca obstea nu este inca in proprietatea terenului forestier, obtinerea titlului de proprietate asupra a 12.460 ha facând obiectul acestui contract de mandat. Astfel, prin contract, Obstea il imputerniceste pe Alexandru Voinea sa o reprezinte „pentru a gasi cele mai bune solutii privind câstigarea dreptului de proprietate asupra patrimoniului obstei (…) si punerea in posesie a suprafetei revendicate“, „sa sustina toate demersurile necesare câstigarii procesului in limitele legale, dar apelând la cei mai buni profesionisti in materie, sustinând financiar toate eventualele expertize sau scoaterea la iveala a dovezilor concludente ce vor putea sa asigure conditiile legale in vederea câstigarii dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere mostenite de membrii obstei, precum si achitarea permanenta a onorariului cerut de avocati la termenele convenite“.


Plata in natura pentru un „fost director“ la Arhivele Nationale


Contractul este valabil pâna la obtinerea hotarârii judecatoresti definitive si irevocabile, infiintarea si autorizarea structurilor silvice corespunzatoare si plata obligatiilor contractuale. In ceea ce priveste „plata mandatului“, aceasta inseamna achitarea „in natura a 4% din suprafata de padure retrocedata (adica aproape 500 de ha – n.n.) (…) imediat dupa punerea in proprietate“, „in suprafata compacta, nedispersata si amplasata intr-un trup stabilit de comun acord“. In cazul in care obstea se razgândeste si „incheie cu terte persoane alte intelegeri scrise legate de prezentul contract in perioada valabilitatii lui, aceasta datoreaza mandatarului contravaloarea cheltuielilor efectuate incluse in comision si o penalizare de 0,15% din valoarea calculata a suprafetei de teren forestier ce se retrocedeaza“. Presedintele APPR, Bogdan Tudor, ne-a declarat ca „mandatarul“ Voinea i-a contactat pe reprezentantii obstei sustinând ca este fost director la Arhivele Nationale si are multe relatii sus-puse, astfel incât poate obtine cu usurinta titlul de proprietate. Nici reprezentantii acestei obsti nu s-au ostenit sa citeasca legislatia, astfel incât sa stie ca acest contract este oneros.


Urmasii familiei Ghica, pacaliti de acelasi Alexandru Voinea


Nu numai obstile de mosneni au fost pacalite astfel, ci si unul dintre mostenitorii unei vechi familii de boieri – Irina Boulin (fosta Bossy-Ghica). Potrivit contractului de mandat, aceasta l-a imputernicit pe acelasi Alexandru Voinea sa „intreprinda toate demersurile pentru revendicarea, in temeiul Legii 247/2005, a tuturor proprietatilor situate pe teritoriul României, care au apartinut defunctei Catargi Alexandra, decedata la data de 23.03.1961“. „Mandatarul meu este imputernicit sa ma reprezinte cu depline puteri la Arhivele Statului, Primarii, Judecatorii competente, Comisiile constituite in baza Legii 247/2005, precum si oriunde va fi necesar, solicitând in numele meu si pentru mine si ridicând orice duplicate de pe actele de proprietate si actele de stare civila in vederea executarii mandatului sau, pâna la solutionarea finala, si ridicarea procesului de punere in posesie si titlurilor de proprietate, mandatarul meu având mandatul expres de a ridica in numele meu si pentru mine aceste documente“, se mai arata in contract. Pretul stabilit este „12 euro pentru fiecare hectar revendicat“, precum si un onorariu de 2% din pretul fiecarui imobil vândut“.


Controlul Autoritatii de Restituire a Proprietatilor


Contactat telefonic, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor, subsecretarul de stat Theodor Nicolescu, a declarat ca a primit toate aceste informatii, iar in perioada imediat urmatoare se vor desfasura verificarile. „Am primit astfel de contracte in care ni s-au indicat numele tuturor persoanelor implicate. Corpul de control va demara o ancheta, incepând de lunea viitoare (astazi – n.n.), pentru a se vedea daca exista si alte contracte incheiate asemanator. In cazul in care se vor descoperi ilegalitati, indiferent care este identitatea persoanelor care au incalcat legea, vom sesiza organele de cercetare penala“, a mai spus vicepresedintele. De aceeasi parere a fost si secretarul de stat Vasile Lupu, care a declarat ca „toate aceste contracte oneroase trebuie descoperite si anulate“.


Ce spune legea


Art. 28 din Legea nr. 1/2000, pâna la modificarile aduse prin Legea nr. 247/2005:


(5) Suprafetele forestiere aflate in proprietate comuna ramân in proprietate indiviza pe toata durata existentei asociatiei.


(6) In cazul dizolvarii formei asociative, suprafetele de teren forestier respective revin in proprietatea statului si in folosinta consiliului local respectiv.


(8) Membrii formelor asociative nu pot instraina propriile cote-parti unor persoane din afara acestora.


Art. 28 din Legea nr. 1/2000, asa cum a fost modificata prin Legea nr. 247/2005:


(5) Suprafetele forestiere aflate in proprietate comuna, conform naturii acestora, ramân in proprietate indiviza pe toata durata existentei lor.


(6) Membrii formelor asociative aflati in devalmasie sau indiviziune nu pot instraina propriile cote-parti unor persoane din afara acestora.


(7) Terenurile acestor forme asociative nu pot fi instrainate in nici un mod, in intregime sau in parte.


(8) In cazul dizolvarii formelor asociative, proprietatea indiviza a acestora va trece in proprietatea publica a consiliilor locale in raza carora se afla terenurile respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS