Primul-ministru, Ludovic Orban, însoțit de mai mulți miniștrii ai cabinetului sau, a afectuat joi o vizită la fabrica Ford din Craiova. Premierul a intenționat să vadă cum s-a reorganizat Ford pentru a-și relua activitatea. Orban a fost însoțit de Lucian Bode, ministrul Transporturilor, de ministrul Economiei, Virgil Popescu, de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, de ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe și de Nicolae Giugea, deputat.
Președintele Ford România, Ian Pearson, a solicitat că Guvernul să sprijine industria auto și pe viitor. „La fel cum am încercat să sprijinim comunitatea noastră, și noi avem la rândul nostru nevoie de sprijin, ca afacere. Industria noastră este vitală pentru economia românească, dar timp de aproape 7 săptămâni a rămas practic inactivă. Nu am înregistrat venituri deoarece piețele din Europa au fost blocate.
În această perioadă, împreună cu multe alte industrii mici, mijlocii și mari, am solicitat sprijin Guvernului român și, din fericire, acesta a fost receptiv și a susținut multe dintre măsurile solicitate”, a spus Ian Pearson.
De asemenea, Pearson a menționat că așteaptă că instituțiile abilitate să dea aprobările necesare pentru că vizierele produse la fabrică Ford din Craiova să poată fi donate și la spitale sau la alte entități care au nevoie de viziere. Momentan, vizierele produse de Ford la Craiova sunt folosite de angajații uzinei, de clienți și furnizori ai companiei.
Perioada șomajului tehnic s-ar putea prelungi
Întrebat dacă statul va extinde perioada șomajului tehnic și va acordă indemnizația de șomaj tehnic și după dată de 15 mai, premierul a răspuns că se va lua o decizie privind prelungirea acestei situații.
“Intenția Guvernului este de a extinde perioada șomajul tehnic dincolo de perioada situației de urgență. Vom stabili dacă până la 1 iunie sau până la 15 iunie. Se va lua decizia, în funcție de evaluarea situației”, a spus Ludovic Orban, în conferința care a urmat după vizitarea uzinei Ford.
Vor cumpăra instituțiile mașini și alte produse fabricate în România?
Întrebat de redactorul GdS dacă intenționează că Guvernul să cumpere pe viitor mașini fabricate în România sau instituțiile statului vor cumpăra astfel de produse fabricate în România, premierul Orban a răspuns afirmativ. “Da. Acum am anumite limite în a va da acest de răspuns. Dar le recomand românilor să cumpere mașini fabricate în România! Consider că epidemia nu trebuie să constituie un impediment în a cumpăra mașini. Ci, dimpotrivă. Chiar în condițiile epidemiei trebuie să îți cumperi mașini. Pentru că în mașina ta ești în siguranță, din punct de vedere epidemiologic. Inclusiv intenția mea este de a cumpăra, pentru că mașina mea e cam veche. Evident, mi-aș cumpăra o mașină fabricată în România”, a spus Lodovic Orban, la Craiova.
Legat de achiziționarea de mașini românești și de alte produse de fabricație autohtonă de către instituțiile statului, Orban a precizat că trebuie respectate reglementările europene privind achizițiile publice. “Dar produsele companiilor care produc în România sunt competitive. Eu consider că pot fi achiziționate și că pot să câștige orice procedura competitivă, în conformitate cu legea. Și este recomandabil pentru orice instituție și pentru orice companie a statului român, că în proceduri competitive să opteze pentru astfel de produse fabricate în România”, a răspus premierul.
În România, toate activitățile economice ar putea fi reluate fie de la 1 iulie, fie de la 15 iulie
Întrebat care este data estimată la care se vor relua toate activitățile economice din România, inclusiv cele în care activitatea a fost oprită prin ordonanțele militare, Orban a răspuns: “În cel mai scurt timp posibil vor fi reluate. Fie că va fi la 1 iulie sau la 15 iulie vom elimina toate restricțiile care vizează activități economice. Vor rămâne foarte puține. Ca atare, obiectivul nostru este nu numai să repornească economia, ci să contribuim printr-un program extrem de serios la o recladire a economiei, la dezvoltarea de noi companii, la dezvoltarea în domenii în care există oportunitate. La fructificarea tuturor situațiilor. Inclusiv pe piață europeană, pe piețele internaționale, pentru a putea dezvoltă domeniile de activitate în care România poate fi competitivă”.
Se vor da amenzi în continuare, dar la vechiul nivel, spune Orban
În condițiile în care Curtea Constituțională a declarat ca neconstituțional articolul din ordonanță militară care se referă la amenzile aplicate cetățenilor, Orban a spus că se vor aplică vechile amenzi. Premierul a menționat că se vor aplică amenzi în continuare celor care nu respectă ordonanțele militare. Numai că, de acum înainte cuantumul amenzilor nu va mai fi cel majorat, ci cel stabilit înainte de majorarea amenzilor actuale.
Întrebat dacă se va da un act normativ privind amnistierea amenzilor aplicate până acum, premierul a sous că se va face o analiză a situației încasărilor din amenzi realizate până acum și în funcție de acest nivel, Guvernul va lua o decizie.