Un studiu recent, prezentat de PortalMed, arată că există unele diferențe structurale și funcționale între creierul masculin și cel feminin. Astfel, s-a constatat că bărbații au un volum mai mare al creierului în zonele implicate în emoții și luarea deciziilor, în timp ce femeile au un cortex cerebral mai gros, fapt asociat cu inteligența generală.
Totuși, în ceea ce privește comportamentul, acesta pare să fie mai degrabă influențat de educație și de experiența de viață. Din această perspectivă comparativă a comportamentului, este foarte greu de realizat un studiu, deoarece este dificil să se identifice persoanele cu educație și experiențe de viață similare.
Conform datelor obținute în cadrul studiilor precedente, bărbații au o memorie mai bună, sunt mai orientați către geometria spațială și preferă obiectele, în timp ce femeile au înclinații lingvistice superioare, preferă relaționarea cu alte persoane și o mai bună memorie pe termen lung. De asemenea, s-au constatat diferențe și în modalitatea de a conduce un autovehicul: femeile își fixează puncte de reper, în timp ce bărbații se raportează la distanță și direcție.
Avantaje, dezavantaje și predispoziții
Alte cercetări au arătat că femeile dispun de mai multe zone cerebrale active, mai ales în cortexul prefrontal și sistemul limbic, în punctele responsabile de emoții, empatie, intuiție, schimbări de dispoziție, autocontrol și concentrare. Acest lucru vine la pachet și cu o serie de dezavantaje: circulația sanguină mai intensă în cortexul prefrontal predispune la depresie, tulburări anxioase, insomnie, tulburări alimentare și dezvoltarea bolii Alzheimer.
La bărbați, percepția vizuală și zona responsabilă de coordonare sunt mai dezvoltate. Fiziologia creierului masculin predispune la dezvoltarea ADHD și a tulburărilor comportamentale.
Toate aceste cercetări au fost efectuate în primul rând pentru a identifica dacă este necesară o abordare terapeutică diferită, în funcție de sex, în cazul unor boli și afecțiuni cerebrale sau neurologice.