După relaxarea măsurilor, rata de infectare în Germania a crescut din nou, marți au fost raportate 933 de cazuri noi de COVID-19, de 3 ori mai multe decât luni. De sâmbătă încoace, așa numită rată R a fost calculată peste valoarea de 1. Asta înseamna că în medie, o persoană care are virusul îl transmite la mai mult de o persoană.
Lars Schaade, vicepreședintele Institutului Robert Koch, a spus că dacă se menține 1 la cifrele zecimale, Germania nu este într-o situaţie critică. Dacă, însă, creşte mai mult, 1,2 sau 1,3 şi pentru o perioadă mai lungă de timp, atunci aceste cifre trebuie privite cu atenţie şi trebuie căutate măsuri pentru a opri răspândirea virusului.
Germania a început de aproape o săptămână ridicarea restricțiilor, dar în oraşul Coesfeld acestea rămân în vigoare din cauza situației explozive de la un abator.
Cei mai mulți angajați ai fabricii vin din România și Bulgaria și trăiesc în condiții cu totul improprii, fapt care a înlesnit răspândirea virusului Sars-Cov-2.
Ortwin Bickhove-Swiderski, DGB district Coesfeld, a declarat că angajații de acolo au spus că trăiesc în condiții catastrofale. Locuiesc 2, 4, 6 chiar 8 oameni într-o cameră. E așa-numitul concept de „saltea închiriată”, care e interzis în Germania.
Localnicii sunt cu atât mai furioși cu cât problema condițiilor de trăi pentru muncitori e mult mai veche și binecunoscută.
Karl-Josef Laumann, ministrul Sănătății din landul Renania de Nord -Westphalia și-a exprimat și el indignarea.El a spus: „Grija mea e protejarea cetățenilor și nu prosperitatea industriei de procesare a cărnii.”
Cel puțin 130 de muncitori au fost testați pozitiv cu COVID-19. 80 dintre ei sunt români, iar acum sunt în izolare într-un hotel pus la dispoziție de către companie.