-1.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSocul, o minune a naturii

Socul, o minune a naturii

Socul este o adevărată minune a naturii. Florile de soc au proprietăți sudorifice, diuretice, laxative, febrifuge, galactogoge, antiinflamatoare, ușor dezinfectante. Sunt indicate în obezitate și menopauză, pentru detoxifiere și întărirea sistemului imunitar.

Florile de soc se culeg după înflorire și se întind la uscat, timp de 4-5 zile, după care se păstrează în săculeți de hârtie. Iată câteva afecțiuni sau situații în care pot fi folosite.
Răceală

Infuzia de flori de soc are efect antiviral, de creștere și fluidificare a secreției bronșice și de stimulare a transpirației. De asemenea, se poate lua și pulbere făcută din flori de soc uscate și măcinate. Aceasta amplifică rapid răspunsul sistemului imunitar la agresiunea virușilor, combate inflamația mucoaselor, reduce durerile de cap și durerile musculare, amplifică tonusul psihic, elimină usturimile din gât și întărește sistemul imunitar. 

Inflamații   

În cazurile de inflamații (dureri reumatice, nevralgii, anexită sau infecţii respiratorii) se recomandă administrarea zilnică a trei căni cu ceai din flori de soc. Într-o cană de apă clocotită se pune o linguriță de flori și se lasă la infuzat 10-15 minute. 

Tuse

Infuzia de flori de soc, îndulcită cu miere, te scapă de tusea persistentă. Stimuleaza eliminarea secretiilor acumulate, reduce inflamațiile respiratorii și sporește imunitatea. 

Sinuzită

Pentru această afecțiune se bea infuzie combinată de flori de soc. Suplimentar, pe frunte sau, după caz, pe piept, se aplică comprese cât mai calde posibil cu aceeași infuzie combinată.   

Reumatism 

Se pot face tratamente cu tinctură de flori de soc, infuzie combinată de flori de soc sau băi cu soc. Ajută la reducerea durerii, redarea mobilității articulațiilor și împiedică deteriorarea ireversibilă a țesuturilor cartilaginoase din interiorul articulațiilor.   

Piele îmbătrânită

Uleiul din flori de soc are efect calmant și emolient, fiind eficient pentru pielea îmbătrânită, uscată sau arsă de soare. 

Colesterol

Socul ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, precum și a nivelului de colesterol. Florile de soc conțin quercetină, de aici efectele pozitive asupra colesterolului LDL. 

Constipație

Florile de soc stimulează peristaltismul digestiv, în general, și pe cel intestinal, în special, fiind de ajutor mai ales persoanelor sedentare, cu probleme de digestie, având o eficiență specială pentru combaterea atoniei digestive. În acest scop puteți lua pulbere de flori de soc, câte o linguriță, cu 10 minute înainte de masă. 

Socul, o minune a naturii. Ajută la reducerea greutății, normalizarea tensiunii, îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare

Cei care doresc să slăbească pot apela și la ceaiul de soc, care poate fi băut înainte de masă sau după ce ați mâncat sățios (maximum de trei ori pe zi).

Este recomandat ca pentru început să se bea o cană de ceai pentru a observa cât de bine răspunde organismul la un astfel de tratament, după care, în timp, se poate ajunge la trei căni pe zi. În cazul în care apar reacții adverse precum arsuri gastrice, vomă, diaree, deshidratare, stare generală alterată, trebuie să întrerupeți imediat administrarea ceaiului.
În funcție de greutatea corporală și de felul în care răspunde organismul la tratament, remediile naturale din flori de soc pot fi folosite până la trei luni. 

Cele mai clare efecte constau în reducerea greutății corporale (datorită eliminării excesului de apă și a anumitor toxine din organism), normalizarea tensiunii arteriale, îmbunătățirea memoriei, a digestiei și a eliminării, și creșterea capacității de concentrare.

Prevenirea infecțiilor renale și urinare

Infuzia combinată de flori de soc stimulează puternic activitatea rinichilor, mărește diureza, amplifică imunitatea locală și ajută la prevenirea formării nisipului și a pietrelor la rinichi.

Arsuri ușoare, pe suprafețe mici

Se dezinfectează zona afectată cu tinctura de flori de soc, apoi se pun comprese cu infuzie combinată de flori de soc. Vindecarea va fi mai rapidă și cicatricele mai reduse ca dimensiuni.

Inflamații gingivale

Decoctul din flori de șoc constitue o apă de gură cu care se face gargară pentru combaterea inflamațiilor gingivale și ale gâtului. 

Degerături

Zonele afectate vor fi înmuiate în infuzie rece de soc, timp de zece minute, apoi se aplică o cataplasmă călduță cu flori de soc, menținută minimum o oră. Principiile active din florile de soc ajută la restabilirea circulației și la regenerarea celulară din zonele afectate.  

Interdicții și recomandări pentru ceaiul de soc

Ceaiul din flori de soc poate fi băut cu încredere, fiindcă are foarte puține efecte secundare. Discută însă cu medicul tău dacă suferi de afecțiuni cronice, urmezi tratamente medicamentoase sau ești însărcinată.

În anumite cazuri de supradoză sau asociere cu alte plante sau medicamente, ceaiul de soc poate cauza efecte secundare la nivel gastric. Frunzele, ramurile și rădăcină de soc conțin substanțe toxice pentru organism, așa că trebuie evitate.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS