4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTipuri de măști de protecție și eficiența lor

Tipuri de măști de protecție și eficiența lor

În frenezia achiziționării de măști, mulți oameni neglijează aspecte importante legate de tipul de protecție oferit de acestea și recomandările producătorilor. „De cele mai multe ori, oamenii ne întreabă cât costă, dar nu și ce tipuri de măști avem“, spune un distribuitor de măști medicale, care transmite un mesaj legat de tipurile de măști de protecție și eficiența acestora.

Măștile medicale sunt de trei tipuri

Măștile se împart în două categorii, spune acesta: măști medicale cu trei straturi și măști de protecție (EIP) cu trei-patru-cinci straturi.

Măștile medicale/chirurgicale cu 3 straturi sunt de 3 tipuri (standardul EN14683):

  • tip I – eficiență de 95%
  • tip II – eficiență de 98%
  • tip IIR – eficiență de 98% și rezistență la stropire.
    Măștile pot fi sterile sau nonsterile, cum sunt 99% din produsele din comerț din acest moment, în România, precizează firma. La cele nonsterile se recomandă sterilizarea lor într-un dispozitiv cu raze UV-C înainte de a fi purtate, spune distribuitorul.

Măștile de protecție (EIP) cu 3-5 straturi (standardul EN149:2001)

Măștile de protecție cu trei -cinci straturi sunt de patru tipuri:

  • FFP1 – cu 3 straturi – eficiență de 80%. Acestea au mărimi pentru adulți și pentru copii de 3-12 ani.
  • FFP2 sau KN95 sau KF94 – cu 4 straturi – eficiență de 94%
  • FFP3 sau KN99 – cu 4 sau 5 straturi- eficiență de 99%
    Cele FFP2 și FFP3 sunt preferate de personalul medical pentru că sunt mult mai etanșe pe față, fără a lăsa locuri în lateral, chiar dacă eficiența față de o mască medicală de tip II este mai mică (ex: 98% versus 94%). Acestea pot fi prevăzute și cu valvă, pentru a permite celui care o poartă în anumite medii greu de respirat să respire mai ușor.
    Măștile din bumbac sau țesătură, fie cu unu-două sau chiar trei straturi, NU au nici o protecție în fața virusurilor, precizează distribuitorii de măști medicale. De altfel, la începutul epidemiei, Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția că acestea nu oferă protecție, însă specialiștii au revenit asupra recomandărilor după un timp. Masca de protecţie din bumbac poate fi o variantă atunci când nu dispunem de măști chirurgicale, fiind mai bună decât niciun fel de protecție, dar având totuși un grad de protecție scăzut.

Virusul poate rezista pe mască zile întregi

Cercetătorii au constatat că noul coronavirus trăieşte şi pe stratul exterior al unei măşti chirurgicale până la 7 zile. „Din acest motiv, dacă porţi o mască chirurgicală, e foarte important să nu atingi exteriorul ei. Deoarece îţi poţi contamina mâinile şi dacă atingii ochii, virusul se transferă de pe mâini la ochi“, spune Malik Peiris, unul dintre virusologii care au elaborat studiul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS