Craiova poate lansa fără probleme licitația și pentru restul de 30 de autobuze electrice, pentru care nu exista încă finanțare europeană.
Proiectul era în stand-by, din lipsă de fonduri, Primăria Craiova obținând finanțare nerambursabilă doar pentru proiectul cu 16 autobuze electrice de circa 18 m, 16 stații de încărcare lentă și patru stații de încărcare rapidă.
Primarul Mihail Genoiu a anunțat însă, joi, că s-a obținut finanțare nerambursabilă de la UE și pentru celelalte 30 de autobuze electrice cu lungimea de circa 12 metri. Contractul a fost semnat deja cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.
„Autobuzele electrice sunt o necesitate, iar achiziționarea lor va contribui major la reducerea cantităţilor de emisii poluante deversate în atmosferă. Este un proiect a cărui valoare depășește 92 milioane lei și care va avea un impact major asupra fluidizării traficului rutier din municipiul nostru. Proiectul presupune livrarea a 30 de autobuze electrice și instalarea a 30 de stații de încărcare lentă și 7 stații de încărcare rapidă pentru acestea. Mijloacele de transport achiziționate prin acest proiect vor deservi traseele de transport în comun care tranzitează cele 5 intersectii din Municipiul Craiova, a căror modernizare face obiectul unui alt proiect cu finanțare europeană, aflat deja în implementare“, a anunțat Genoiu pe pagina sa de Facebook.
Cum a demarat prima licitație pentru autobuzele electrice
Primăria Craiova a lansat, pe 9 iulie 2019, licitaţia pentru achiziţionarea a 46 de autobuze electrice, 46 staţii de încărcare lentă şi 11 staţii de încărcare rapidă, proiect cu finanțare europeană de peste 135 de milioane de lei. Cum sursa de finanțare era însă incertă, procedura a fost împărţită în două loturi, cu clauză suspensivă (achiziția se face când se obține finanțarea de la UE).
Primul lot presupunea achiziţionarea a 16 autobuze cu sistem de propulsie electric cu lungimea de circa 18 metri, a 16 staţii de încărcare lentă şi a patru staţii de încărcare rapidă. Valoarea estimată a contractului era de 57.541.310 lei, fără TVA.
Al doilea lot presupunea achiziţionarea a 30 de autobuze cu sistem de propulsie electric cu lungime de circa 12 metri, a 30 de staţii de încărcare lentă şi a şapte staţii de încărcare rapidă. Valoarea contractului: 77.568.706 lei, fără TVA.
Celelalte 16 autobuze electrice vor fi produse și livrate de Solaris
Licitația pentru achiziția primelor 16 autobuze electrice pentru Craiova a fost deja atribuită. Licitația a fost câștigată de firma poloneză Solaris Bus & Coach, care a obținut contractul de 76.004.854,72 lei (inclusiv TVA), în dauna turcilor de la Bozankaya Otomotiv. Acesta presupune livrarea a 16 autobuze electrice cu lungimea de circa 18 metri, plus instalarea a 16 stații de încărcare lentă și patru stații de încărcare rapidă pentru ele.
Conform caietului de sarcini asumat de producător, în primele nouă luni de la semnarea contractului se va livra un prototip care va îndeplini toate condițiile impuse de primărie. Restul autobuzelor vor fi livrate într-un interval de șase luni, începând cu a zecea lună de la semnarea contractului
Craiova. Cum vor arăta autobuzele electrice de 12 metri
Iată datele tehnice ale acestor mijloace electrice de transport în comun pe care urmează să le achiziționeze Primăria Craiova, cu fonduri europene. Asta după ce va demara și finaliza licitația.
- ☑️ lungime autobuz – circa 12 metri;
- ☑️ capacitate de minimum 70 călători, dintre care minimum 27 pe scaune plus conducătorul auto;
- ☑️ autonomie de minimum 100 km la capacitatea maximă de încărcare si cu funcționarea sistemului de încălzire/răcire;
- ☑️ autobuzele vor fi dotate cu baterii suplimentare care vor asigura o autonomie suplimentară de 10 Km;
- ☑️ trapă destinata accesului persoanelor cu dizabilități;
- ☑️ sisteme de încălzire, ventilație și condiționare a aerului;
- ☑️ sistem de informare audio-video a călătorilor;
- ☑️ indicatoare exterioare pentru trasee;
- ☑️ sistem de numărare a călătorilor;
- ☑️ sistem de supraveghere video;
- ☑️ sistem pentru internet gratuit Wi-Fi.