Bolnavii cronici sunt adesea menționați ca victime colaterale ale luptei împotriva Covid-19. Măsurile luate pentru stoparea epidemiei de coronavirus a dus la o limitare a accesului la tratament al pacienților cu afecțiuni cronice.
Una dintre cele mai frecvente și demne de atenție boli cronice, în această situație, este boala renală cronică. Prof. univ. dr. Eugen Moța, președinte al Societății Române de Nefrologie între 2011-2013, precizează că măsurile de limitare a internărilor au favorizat progresia rapidă a bolii cronice de rinichi spre stadiul final.
Boala necesită o îngrijire complexă
Prof. univ. dr. Moța atrage atenția că boala cronică de rinichi este asociată și altor afecțiuni, necesitând o îngrijire integrată: „Afecțiunea are o etologie multifactorială și necesită o abordare multidisciplinară. Aproximativ 44% dintre pacienții care ajung în stadiul final al bolii cronice de rinichi au diabet zaharat, 18% – hipertensiune arterială, 18% – boli renale și 20% au alte boli. Boala cronică de rinichi necesită o îngrijire integrată, care implică o echipă: nefrolog, diabetolog, cardiolog, urolog, medic de familie și colegi de alte specialități”, spune medicul.
„E necesară flexibilizarea programului în ambulatorii”
Măsurile de limitare a internărilor în spitale și de restrângerea activităților din policlinici și centre private au afectat monitorizarea riguroasă a acestor pacienți, cu un grad de complexitate atât de mare, și au influențat negativ evoluția bolii, explică dr. Eugen Moța. Aceste măsuri au favorizat progresia rapidă către stadiul final și aparitia complicațiilor, cu impact asupra tratamentului,care este adaptat evoluției bolii și a complicațiilor survenite.
„Este necesară flexibilizarea programului în ambulatoriile de specialitate, pentru a permite monitorizarea riguroasă, conform algoritmului, a uneia dintre cele mai complexe categorii de pacienti, cu un grad foarte ridicat de vulnerabilitate la infectia cu virusul Sars-Cov2”, spune doctorul.
Premierul Ludovic Orban a anunțat săptămâna trecută că se va relua activitatea normală în unitățile spitalicești și numărul internărilor nu va mai fi limitat doar la internările de urgență. Momentan, însă, este încă în vigoare un ordin care prevede limitarea internărilor programate cu până la 80%.
Pacienții, expuși unor riscuri majore
Accesul limitat la asistența medicală expune pacienții cu boală renală cronică la riscuri majore, uneori vitale, atenționează doctorul. Pot apărea evenimente cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă). „De asemenea, poate avea loc progresia rapidă a bolii cronice de rinichi, necesitând terapie de substituție a funcției renale (hemodializa, dializa peritoneala sau transplant renal). Telemedicina nu este o alternativă adecvată pentru monitorizarea acestor pacienți. Consultul multidisciplinar este abordarea corectă, care pune pacientul în siguranță”, precizează medicul.
Complicații la bolnavii infectați cu coronavirus
La pacienții infectați cu noul virus Sars-Cov2, boala cronică de rinichi și bolile care o generează (diabetul zaharat, hipertensiunea arterială), precum si complicațiile care apar în evolutia bolii predispun la apariția unor complicații severe cardivasculare, pulmonare, neurologice. Se pot produce leziuni renale care acutizează boala cronică de rinichi, necesitând tratament dialitic, de urgență, atrage atenția dr. Moța.
Boala cronică de rinichi și bolile asociate, explică acesta, scad capacitatea de apărare a oganismului acestor pacienți. Aproximativ două treimi sunt la vârsta a treia, susceptibili la infecții, în general, și la infecția cu noul virus Sars-Cov2, în special, ca urmare a contagiozității și virulenței extraordinare a acestui virus.
Pacienții trebuie să continue tratamentul
În perioada de evoluție a pandemiei Covid-19, pacienții cu boala cronică de rinichi trebuie să continue dieta și terapia recomandate de medicii curanți, subliniază dr. Moța. De asemenea, trebuie să respecte măsurile de prevenție a infectiei cu virusul Sars-Cov2. Iar dacă apar manifestări clinice pe care nu le-au avut până acum, să contacteze medicul de familie.