Polițiștii Serviciului Rutier Olt, împreună cu cei din cadrul Biroului Rutier Slatina au făcut, astăzi, o razie de amploare pe şoselele din judeţ. S-a acţionat pentru siguranța participanților la traficul rutier, în special, prin verificarea respectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane.
Timp de 3 ore, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt au fost prezenți pe principalele artere din județul Olt și au verificat respectarea normelor rutiere, în special, de către conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane cu o capacitate mai mare de 8+1 locuri.
Totodată, în contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii au acționat, cu precădere, pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli. Acțiunea s-a desfășurat în colaborare cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt, care au verificat respectarea măsurilor impuse în mijloacele de transport în comun, pe durata stării de alertă.
Controalele polițiștilor au urmărit respectarea, de către șoferii profesioniști, a vitezei legale, utilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, funcționarea corespunzătoare a aparatului tahograf, respectarea perioadelor de conducere ori de odihnă, documentele obligatorii ale conducătorilor auto, ale vehiculului ori cele ale operatorilor de transport.
În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 32 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.925 de lei. Dintre acestea, 9 sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 69/2012, privind transportul rutier.
Doi şoferi prinşi băuţi
Polițiștii au reținut două permise de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce, pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice( concentrațiile au fost sub 0,40 mg/ Litru alcool pur în aerul expirat).
Au fost retrase 4 certificate de înmatriculare, întrucât vehiculele prezentau defecțiuni tehnice, iar unul dintre autovehicule nu era asigurat de răspundere civilă în caz de pagube materiale produse terților prin accidente de circulație.
Acţiunile poliţiştilor rutier au vizat diminuarea riscului rutier, prin prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere grave. Acţiuni de acest gen vor avea loc şi în perioada următoare.
Conducătorii de autovehicule trebuie:
- să circule cu viteză redusă şi atenţie sporită,
- să respecte indicaţiile semafoarelor şi ale poliţiştilor rutieri,
- să semnalizeze din timp intenţia de schimbare a benzii de rulare,
- să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!