0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCum ați vrea să arate intersecția Arieș cu Calea București?

Cum ați vrea să arate intersecția Arieș cu Calea București?

Intersecția străzilor Arieș - Calea București - Carol I este cea mai circulată zonă din oraș, iar cele două pasaje, subteran și suprateran, nu par să fie suficiente pentru descongestionarea traficului. Primăria Craiova oferă suma totală de 5.000 de euro, sub formă de premii pentru cei care vin cu cele mai bune soluții de reconfigurare a acestei intersecții.

Intersecția străzii Arieș cu Calea București și bulevardul Carol I este, de departe, cea mai circulată și, implicit, aglomerată zonă din Craiova.

Aici se descarcă traficul din toată zona centrală a orașului, iar cele două pasaje – suprateran și subteran – nu par să fie suficiente pentru un trafic fluent. De altfel, cele două mari investiții de infrastructură realizate de primărie cu fonduri europene au fost frecvent criticate pentru faptul că nu au rezolvat problema traficului din centrul Craiovei.

Nu puține au fost vocile care au susținut că pasajele trebuia să depășească și această intersecție pentru a fi cu adevărat utile. Adică, pasajul suprateran ar fi trebuit continuat până după intersecția cu strada Arieș, iar pasajul subteran să dea direct în bulevardul Carol I, pentru a fluidiza la maximum circulația din această zonă.

Soluțiile de reconfigurare a intersecției Arieș cu Calea București, premiate cu suma totală de 5.000 de euro

Pornind, poate, de la acest aspect, Primăria Craiova este dispusă „să îngroape“ circa 5.000 de euro în intersecția cu pricina. Mai exact, oferă trei premii generoase pentru cine vine cu cea mai bună soluție de reconfigurare a intersecției Calea București cu strada Arieș.

Concursul de soluții a fost scos zilele trecute la licitație, pentru suma de 23.000 de lei. Primăria și-ar dori minimum trei participanți, pentru a împărți banii în funcție de decizia juriului.

Cea mai bună soluție va fi recompensată cu 12.000 de lei, ocupantul locului secund la concursul de soluții va primi 7.000 de lei, iar cel de pe locul III – 4.000 de lei. „Autoritatea contractantă nu se obligă a încheia un contract de servicii cu câștigătorul concursului“, anunță Primăria Craiova, care așteaptă soluțiile până la data de 18 iunie.

Ce vrea primăria de la participanții la concurs

În anunțul postat în sistemul electronic, primăria detaliază și ce condiții ar trebui să îndeplinească soluțiile de reconfigurare a intersecției străzii Arieș cu Calea București.

Intersecția Arieș cu Calea București va fi reconfigurată. Primăria Craiova oferă premii în bani pentru cei care vin cu cea mai bună soluție.
Intersecția Arieș cu Calea București va fi reconfigurată. Primăria Craiova oferă premii în bani pentru cei care vin cu cea mai bună soluție.

Conform detaliilor din anunț, soluția trebuie să țină cont de contextul actual al traficului, precum și de prognozele de evoluție ale acestuia. Viziunea propusă trebuie să fie ușor de comunicat și de înțeles, pentru a putea fi folosită ulterior în dezbaterile publice. În fine, proiectul „trebuie să includă o abordare teoretică și propunerea de intervenție într-un spațiu public“.

În ceea ce privește jurizarea soluțiilor, primăria spune că va acorda punctajul în funcţie de anumite criterii. Primul ar fi „rezolvarea intersecției astfel încât să răspundă cerințelor funcționale, tehnice, estetice și să poată fi cuprinsă într-o etapizare care să pregătească intervențile ulterioare în spațiul public“. În continuare, soluția propusă trebuie „să fie una rațională și economică, adaptată la configurația terenului și la scara localității“.

În fine, juriul va ține cont și de „valoarea estetică și funcțională a ansamblului creat de sistemul de circulație auto, pietonal, cicliști, tramvaie, autobuze și spațiul public de tip central în care acesta se inserează“. Plus de „buna relaționare a spațiilor publice și conexarea acestora cu restul zonei“.

Intersecția Arieș cu Calea București, reconfigurată. Cine face parte din juriu

Pentru fiecare proiect se vor însuma punctajele acordate de fiecare membru al juriului și se va calcula media aritmetică, prin împărțirea punctajului acumulat la numărul membrilor din juriu. Proiectul câștigător va fi cel care va cumula punctajul cel mai mare. O propunere de soluție poate să cumuleze cel mult 100 de puncte. În cazul unei egalități între proiecte, președintele juriului va avea drept de vot decisiv.

Președintele juriului este Gabriela Miereanu, arhitectul-șef al Craiovei. Ceilalți membri ai juriului sunt arhitectul Iulian Diaconescu, consilier al primarului, Ileana-Luiza Mandea – inspector în cadrul Serviciului Autorizații în Construcții, Obținere Avize și Taxe, Claudiu Iancu – șef Serviciu Administrare și Monitorizare Transport Public Local și Siguranța Circulației și Dorel Vladu – inspector în cadrul Serviciului Administrare și Monitorizare Transport Public Local și Siguranța Circulației.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS