7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCea mai mare carieră minieră din CEO și din țară nu a reușit să obțină acordul de mediu

Cea mai mare carieră minieră din CEO și din țară nu a reușit să obțină acordul de mediu

Cea mai mare carieră minieră din Complexul Energetic Oltenia și din țară nu a reușit să obțină un nou acord de mediu și producția de lignit nu mai poate fi realizată.

Este vorba de Cariera Minieră Roșia, din cadrul Exploatării Miniere Roșia Rovinari. De peste o jumătate de an, Cariera Minieră Roșia nu mai are acord de mediu. Acesta a fost anuțat în instanță, în urma unei solicitări a organizației de mediu Bankwatch.

Între timp, administrația Complexului Energetic Oltenia a depus noi documentații la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, în vederea emiterii unui nou acord, însă până în momentul de față nu a fost primit niciun aviz. Dat fiind faptul că au trecut aproape cinci luni din anul 2020, producția de cărbune propusă pentru Cariera Minieră Roșia nu mai poate fi realizată.

Afectată va fi Termocentrala Rovinari

Potrivit lui Cristian Lădaru, liderul Sindicatului Liber Roșia și inginer în cadrul aceleiași subunități miniere, producția stabilită pentru anul 2020, la Roșia, era de 2,9 milioane de tone. S-a tot așteptat după acordul de mediu care permite extinderea perimetrelor miniere, însă acesta nu a mai fost emis. Prin urmare, nu mai există fronturi de lucru.

„Timpul nu așteaptă după noi. Speram să obținem acest acord de mediu la începutul anului. Nu este așa și ne găsim probabil după o jumătate de an în același loc. Nu este nicio diferență față de luna octombrie a anului trecut, când s-a pierdut acordul de mediu pentru Cariera Roșia. Dacă va fi obținut acordul de mediu, se va reuși o producție de 1,6 milioane de tone, dacă nu, doar de un milion de tone din totalul de 2,9 milioane de tone, adică doar o tremie. Afectată va fi Termocentrala de la Rovinari, unde noi trimitem cărbune și care este principala sucursală energetică a CEO. Ține compania pe picioare. Implicit, este afectată și producția de lignit la nivelul CEO pentru anul 2020. Nu știu ce vom face. Vom produce mai puțin cărbune, deci mai puțin curent electric“, a declarat Cristian Lădaru, lider de sindicat din cadrul Carierei Roșia.

Nu mai au voie să se extindă

Este de amintit că într-o acțiune inițiată de Asociația Bankwatch România, Curtea de Apel București a anulat în octombrie 2019 Acordul de Mediu nr. 2/2016 care permitea extinderea carierei de cărbune Roșia, cea mai mare din România. În cadrul carierei Roșia au fost deja exploatate 1.457 de hectare până în 2016, când CEO a solicitat o extindere de 280 ha, din care 235 ha sunt păduri ce ar fi trebuit defrișate. Cariera poate continua funcționarea în perimetrul existent, însă extinderea și defrișarea devin ilegale.

„Asociația Bankwatch a semnalat în instanță o serie de probleme legate de emiterea acordului de mediu. În primul rând, nu a avut loc o consultare reală a populației afectate, așa cum prevede legea, dezbaterea fiind anunțată și organizată la Primăria Fărcășești, aflată la 15 km de cele mai afectate locuințe. Mai mult, cariera Roșia se află la 10 km de situl Natura 2000 Coridorul Jiului, și o serie de specii protejate urma să fie afectate de această extindere, întrucât lucrările de extracție a cărbunelui afectează pânza freatică pe o distanță de 30 km. Nici impactul cumulat al celor opt cariere care se extind în zonă nu este evaluat“, potrivit Asociației Bankwatch.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS