6.7 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii doljeni risca sa ramâna fara casa

Pensionarii doljeni risca sa ramâna fara casa

Cladirea din strada Mihail Kogalniceanu care adaposteste in prezent Casa Judeteana de Pensii este revendicata. Fostii proprietari spun ca refuzul conducerii respectivei institutii de a elibera imobilul ii va determina sa puna cât de curând lacatul pe poarta.


Casa Judeteana de Pensii Dolj este revendicata de fostii proprietari. Mostenitorii lui Richard Graepel, George Richard Petre Graepel si Doru Titu Oprisescu, sustin ca imobilul care adaposteste in prezent Casa de Pensii a apartinut bunicului lor. Imobilul a fost nationalizat impreuna cu Fabrica Graepel in baza Legii nr. 119 din 11 iunie 1948 pentru nationalizarea intreprinderilor industriale, bancare, de asigurari, miniere si de transporturi. „Bunicul meu a avut in Craiova o fabrica de utilaje agricole, iar magazinul de desfacere era chiar in sediul Casei de Pensii. Ei au si locuit aici zeci de ani. In perioada comunista, fabrica si cladirea, dar si alte bunuri imobiliare ale familiei mele au fost confiscate abuziv. Ele au trecut in proprietatea publica a statului si au fost folosite pe rând de mai multe institutii“, a povestit George Graepel. Potrivit celor spuse de fostul proprietar, cladirea a intrat in perioada anilor ’60 in administrarea Fabricii de masini, actualul MAT. Aceeasi intreprindere a preluat si cladirea in care functiona magazinul Fabricii Graepel situat pe strada Mihail Kogalniceanu din Craiova, pe care l-a folosit pâna in perioada anilor 2000.


Hotarârea guvernului, peste Legea nr. 10


Prin Hotarârea nr. 419 din 25 aprilie 2002, Guvernul României a dat in administrare cladirea cu pricina Casei de Pensii Dolj: „Se aproba darea in administrarea Casei Judetene de Pensii Dolj a imobilului proprietate publica a statului situat in municipiul Craiova, strada Mihail Kogalniceanu nr. 14, judetul Dolj“. O hotarâre ciudata, spun fostii proprietari, deoarece ei au facut demersurile necesare restituirii imobilului inca din anul 2001, când au depus in baza Legii nr. 10/2001 la Primaria Municipiului Craiova notificare prin care solicitau restituirea in natura a casei, care era evaluata la 100.000 USD. Ani la rând s-au lovit insa de refuzul oficialitatilor. „Am cerut restituirea imobilului si in echivalent a Fabricii Richard Graepel care a fost situata in Craiova, pe bulevardul Carol nr. 124, in prezent demolata, numai ca de la primarie au spus ca nu intrunim conditiile legii“, a afirmat Graepel.


Proprietarii au batut ani in sir la usa fiecarei institutii abilitate sa le rezolve problema. Au mers la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, la Guvernul României, la Casa Nationala de Pensii si la Prefectura judetului Dolj. De aici au primit raspunsuri favorabile si au fost indreptati catre Casa de Pensii. Prefectul Nicolae Giugea a trimis catre Casa o adresa prin care o indemna sa solutioneze notificarea lui Graepel: „Prin dispozitia nr. 5853/2005 emisa de catre primarul municipiului Craiova, notificarea depusa de Graepel George Richard Petru a fost transmisa spre competenta solutionare Casei Judetene de Pensii Dolj, ca fiind persoana juridica detinatoare a imobilului situat in Craiova. In temeiul art.16 din Legea nr. 10/2001 in situatia imobilelor afectate exclusiv si nemijlocit activitatilor de interes public, fostilor proprietari li se restituie imobilul in proprietate cu obligatia de a-i mentine afectiunea pe o perioada de pâna la trei ani“. Un raspuns asemanator au primit cei care revendica imobilul si de la Ministerul Muncii, dar si de la Casa Nationala de Pensii.


De la Ana la Caiafa


Casa Judeteana de Pensii Dolj nu s-a aratat prea incântata ca s-a trezit cu fostii proprietari pe cap. Din spusele celor din urma, reprezentantii institutiei au fost foarte reticenti si au refuzat orice dialog. „Am mers azi-dimineata (miercuri – n.r.) impreuna cu avocatul meu la director, Ileana Ciutan. Am avut o discutie cu aceasta si cu juristul firmei, dar nu am ajuns la nici o intelegere. Singura modalitate de a-mi recupera bunul este actionarea in instanta“, a precizat Graepel. In schimb, juristul Casei de Pensii este de cu totul alta parere. „Nu suntem noi in masura sa rezolvam aceasta problema si sa decidem daca bunul respectiv le apartine sau nu. Exista niste documente, exista legi… Unitatea noastra are calitatea de administrator al imobilului, imobil care se afla in proprietatea publica a statului, si ar fi indicat ca aceia care pretind ca sunt proprietari sa se adreseze statului român prin institutiile competente“, a declarat consilierul juridic Mihai Tâmburescu, sef Serviciu Juridic in cadrul Casei de Pensii Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU