-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMentă pentru sănătate

Mentă pentru sănătate

Cei mai mulţi dintre noi asociază menta cu gustul plăcut şi efectul răcoritor al gumei de mestecat sau ceaiului cu gheaţă care ne răcoreşte vara. Dar menta are şi foarte multe multe proprietăţi medicinale. Iată cum poate fi folosită menta pentru sănătate.

Menta este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute. Prima menţiune despre ea apare pe un templu din Egipt, la 1550 î.Hr. În România, prima cultură experimentală a fost înfiinţată în 1908 la Cluj.

Uleiul volatil este principalul principiu activ al mentei. Din punct de vedere al conținutului variază în funcţie de o serie de factori: soi, varietate, provenienţă, momentul recoltării și condiţiile pedoclimatice.

Vă prezentăm mai jos câteva afecţiuni în a căror tratare vă este de folos menta.

Acnee se pun pe zonele afectate comprese cu infuzie combinată de mentă. Are efecte antiinflamatoare şi antiiritative, elimină anumite bacterii de la nivelul pielii.

Aerofagie se consumă 250 ml infuzie combinată de mentă după fiecare masă. Contribuie la stimularea activităţii stomacului şi intestinelor. După 2 luni se face pauză 10 zile, apoi se poate relua.

Afecţiuni cronice ale pancreasului se consumă zilnic timp de 2 luni câte un litru de infuzie de mentă, care ajută la o mai bună funcţionare a pancreasului şi la eliminarea insulinei, contribuind la diminuarea cantităţii de zahăr din sânge.

Afecţiuni renale tinctura de mentă se pune în ceai de coada-calului (Equisetum arvense). Se poate face acest tratament timp de 2 luni, ajutând la eliminarea calculilor renali şi la stimularea activităţii renale.

Arsuri uşoare – se pun comprese reci cu infuzie combinată de mentă, în care se adaugă şi o picătură de ulei volatil din această plantă. Menta are efect calmant local asupra mâncărimilor şi o acţiune antiinflamatorie, utilă în eczemele alergice şi urticarie.

Balonări se consumă 250 ml infuzie combinată de mentă după fiecare masă. Contribuie la stimularea activităţii stomacului şi intestinelor. După 2 luni se face o pauză de 10 zile, apoi se poate relua.

Cefalee – se administrează 1-1,5 litri de infuzie de mentă pe zi. Calmează durerile, reduce intensitatea stărilor de greaţă care însoţesc migrena.

Colici abdominale, colici gastrice şi colici intestinale – se diluează 3 picături de ulei eteric de mentă într-un litru de infuzie combinată de mentă şi se consumă în cursul unei zile. Ceaiul poate fi înlocuit cu câte 1 linguriţă de praf de mentă de 2-3 ori pe zi. Se pot aplica extern comprese calde cu ceai de mentă.

Diaree se consumă infuzie combinată, câte un litru pe zi, sau se ia câte un vârf de cuţit de pulbere de 3 ori pe zi. Ajută la distrugerea germenilor patogeni care provoacă diareea.

Digestie lentă, flatulenţă – se consumă 250 ml infuzie combinată de mentă după fiecare masă. Contribuie la stimularea activităţii stomacului şi intestinelor. După 2 luni se face pauză 10 zile, apoi se poate relua.

Dischinezie biliară se poate consuma zilnic un litru de infuzie sau câte un vârf de cuţit de praf de mentă după fiecare masă, contribuind la stimularea activităţii biliare.

Dureri abdominale – se diluează 3 picături de ulei eteric de mentă într-un litru de infuzie combinată de mentă şi se consumă în cursul unei zile. De asemenea, se poate consuma câte 1 linguriţă de praf de mentă de 2-3 ori pe zi .

Gastrită – se bea infuzie combinată de mentă câte un litru pe zi, în cure de 2-3 săptămâni. Are efecte calmante, antiinflamatoare, reduce intensitatea durerilor de tip arsură, dar şi frecvenţa crizelor.

Hepatită şi herpes se bea 1 litru de infuzie combinată pe zi, în care se pun 3-4 picături de ulei esenţial de mentă. Se poate face un tratament 2 luni zilnic.

Înţepături de albine după ce se scoate acul, se freacă local cu frunze proaspete de mentă până la dispariţia senzaţiilor neplăcute.

Micoze se face tratament 2-4 săptămâni, cu combinaţia de ulei volatil de mentă şi de busuioc, în proporţii egale. Se iau câte 3-5 picături de amestec de 4 ori pe zi. Are puternice efecte antifungice.

Toxiinfecţii alimentare – se consumă un litru de infuzie combinată, eventual cu 3 picături de ulei esenţial. Se consumă în cursul unei zile.

Viermi intestinali – se consumă infuzie combinată cu câte o picătură de esenţă de mentă la fiecare cană. Se pot consuma 3-4 căni pe zi. Tratamentul este bine să fie făcut o perioadă de 14 zile, apoi se face o pauză de 7 zile şi se mai repetă o dată.

Contraindicatii 

Folosirea îndelungată a ceaiului de mentă duce la incontinenţă urinară şi diaree. De asemenea, nu trebuie consumat de hipotensivi și de persoanele care au aciditate scăzută sau hernie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS