Jocurile Olimpice de iarna au inceput in noaptea de vineri spre simbata, in localitatea americana Salt Lake City. Ceremonia de deschidere a Olimpiadei a inceput la ora locala 19.01 (4.01 ora Romaniei), in fata a aproximativ 55.000 de spectatori. Festivitatea a debutat cu un foc de artificii, dupa care pe stadion a intrat presedintele Statelor Unite ale Americii, George W. Bush. Introducerea pe stadion a drapelului american „Ground Zero“, gasit in ruinele World Trade Center, dupa atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, a reprezentat unul dintre momentele emotionante ale ceremoniei de deschidere. Drapelul, care a fost purtat de o garda de onoare, formata din opt sportivi americani, a fost desfasurat intr-o atmosfera de liniste totala, o data cu intonarea Imnului National al Statelor Unite. Drapelul nu a fost insa arborat din cauza fragilitatii acestuia si a conditiilor meteorologice aspre. Momentul de reculegere tinut de cei 55.000 de spectatori a fost un omagiu adus victimelor si eroilor atentatelor din 11 septembrie.
Surprize, surprize…
Echipa americana de hochei pe gheata, medaliata cu aur la Jocurile Olimpice din anul 1980, a aprins vasul olimpic in cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a 19-a editii a Olimpiadei de iarna de la Salt Lake City. Organizatorii acestei editii a JO au pastrat secretul privind ultimul purtator al flacarii olimpice pina in ultima clipa. Aprinderea vasului olimpic de catre o echipa este o premiera in istoria JO de iarna. In timp ce spectatorii strigau „USA, USA!“, Mike Eruzione, capitanul echipei americane, si ceilalti membri ai acesteia au aprins vasul olimpic. O alta surpriza a festivitatii de deschidere a reprezentat-o identitatea purtatorilor drapelului olimpic, printre acestia aflindu-se fostul presedinte polonez Lech Walesa, schiorul francez Jean-Claude Killy, fostul arhiepiscop sud-african Desmond Tutu si regizorul american Steven Spielberg. Ceilalti patru purtatori ai drapelului olimpic au fost atleta australiana Cathy Freeman, schiorul japonez Kazuyoshi Funaki, exploratorul francez Jean-Michel Cousteau, precum si fostul astronaut american John Glenn.
„Aprinde focul interior!“
La spectacolul prezentat de organizatorii americani, care s-a desfasurat la o temperatura de minus zece grade Celsius, au luat parte peste 4.000 de figuranti, tema acestuia fiind „Light the fire within!“ („Aprinde focul interior!“). Printre artistii care au cintat in timpul ceremoniei de deschidere s-au numarat cintaretul britanic Sting si violoncelista de origine chineza Yo-Yo Ma, precum si celebrul cor al Bisericii Mormonilor. Presedintele american, George W. Bush, a declarat oficial deschisa cea de-a 19-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna, de la Salt Lake City, dupa aproximativ doua ore de la debutul ceremoniei de deschidere, care a fost urmarita de 2,5 miliarde de telespectatori din lumea intreaga. La rindul sau, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a spus ca festivitatea de deschidere a fost marcata de spiritul unitatii. „A fost extraordinar! Spectacolul a reprezentat o veritabila celebrare a Vestului American si a valorilor olimpice. Acest amestec de culori, lumini si emotii a reunit o lume intreaga in spiritul unitatii“, a spus Rogge la iesirea de pe „Stadionul Olimpic“ din capitala statului Utah.
Primele rezultate
Romanul Zsolt Antal s-a clasat simbata pe locul 27 in proba de 30 de kilometri liber a concursului de schi fond din cadrul Olimpiadei de iarna. Antal a fost cronometrat cu timpul de o ora, 14 minute si 47 de secunde.
Titlul olimpic in proba de 30 de kilometri liber a fost cistigat de spaniolul Johann Muehlegg, medalia de argint i-a revenit austriacului Christian Hoffmann, iar pe locul trei s-a clasat tot un schior din Austria, Mikhail Botvinov.