1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieBacalaureatBacalaureat: Probele de competențe, echivalate pe baza mediilor din liceu

Bacalaureat: Probele de competențe, echivalate pe baza mediilor din liceu

Echivalarea nivelurilor de competență, la probele de profil din cadrul examenului național de bacalaureat, se va face luând în calcul mediile la disciplinele de examen din perioada liceului. Echivalarea se va face la fiecare unitate școlară, în perioada 11-17 iunie.

Conform metodologiei emise de Ministerul Educației Naționale, pentru echivalarea nivelului de competență la probele bacalaureatului se ia în calcul media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal. Astfel, prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la disciplina Limba și literatura română/Limba și literatura maternă, în clasele a IX-a – a XII-a se acordă calificativul „utilizator mediu“ pentru media cuprinsă între 5 și 6,99. Calificativul de „utilizator avansat“ se acordă pentru media cuprinsă între 7 și 8,49, iar calificativul de „utilizator experimentat“ pentru cei cu media cuprinsă între 8,50 și 10.

Cum se procedează la proba de comunicare într-o limbă de circulație internațională

Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională din cadrul probei C se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei.

Media aritmetică a mediilor anuale obținute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă de circulație internațională din anii școlari în care candidatul a studiat această disciplină, pe parcursul învățământului liceal.

Nivelul unic de competență se identifică, în raport cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul european comun de referință pentru limbile de circulație internațională. Astfel, calificativul A1 se acordă pentru media cuprinsă între 5 și 5,99, calificativul A2 se echivalează pentru media cuprinsă între 6 și 6,99, calificativul B1 – pentru media cuprinsă între 7 și 8,49 și calificativul B2 – pentru media cuprinsă între 8,5 și 10.

Candidații care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal – proba C.

Candidații care nu au studiat tehnologia informației vor susține proba

Nivelul de competență digitală din cadrul probei D se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de acesta la disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de utilizator începător se acordă pentru mediile cuprinse între 5 și 5,99. Pentru candidații cu medii între 6 și 6,99 se acordă calificativul „nivel mediu“, iar pentru cei cu media cuprinsă între 7 și 8,49 – nivel „avansat“. Diplomă de utilizator experimentat vor primi cei care au media anilor de liceu la informatică cuprinsă între 8,50 și 10.

Candidații care nu au studiat disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor sau echivalente vor susține proba de evaluare a competențelor digitale.

De asemenea, candidații care au promovat, pe parcursul învățământului preuniversitar, examene cu recunoaștere europeană pentru certificarea competențelor digitale au dreptul la recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de evaluare a competențelor digitale – proba D.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS