Minerii din Motru revin la lucru, începând de marți. Deoarece prima zi a lunii a fost liberă de la guvern, ortacii reiau activitatea din 2 iunie.
Angajații din Bazinul Minier Motru au fost în șomaj tehnic până la această dată. Perioada șomajului tehnic a fost prelungită din cauza cazurilor de coronavirus care au apărut la Complexul Energetic Oltenia și în special în zona Motru. Va începe treptat activitatea extractivă și de depozitare a lignitului.
În zona Motru își desfășoară activitatea minerii din carierele Lupoaia și Roșiuța. Toți angajații Complexului Energetic Oltenia s-au aflat în ultimele două luni în șomaj tehnic, prin rotație. Astfel, compania a lucrat cu doar jumătate din salariați. CEO are peste 12.800 de angajați. Șomajul tehnic a avut ca efect distanțarea fizică a minerilor și a energeticienilor, dar a fost și o soluție în ceea ce privește cererea scăzută de energie pe bază de cărbune de pe piață.
Problemele angajaților CEO, analizate săptămâna aceasta
Administrația și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia se vor întâlni pe 3 iunie pentru a dezbate problemele salariaților companiei. Discuțiile se vor purta în cadrul Comisiei Mixte a CEO. Din comisie fac parte șefii colosului energetic, respectiv membrii Directoratului și liderii celor patru federații reprezentative la nivel de companie. Gazda Comisiei Mixte va fi Sucursala Electrocentrale de la Rovinari.
Negocierile vor debuta la ora 10.00. Între temele de negociere vor fi: „1. Aprobarea Regulamentului pentru achiziţionarea de cărbune pentru încălzire de către salariații; 2. Aprobarea Regulamentului privind acordarea voucherelor de vacanţă pentru anul 2020; 3. Aprobarea Regulamentului privind acordarea ajutoarelor pentru boli grave şi incurabile; 4. Informare privind reluarea negocierilor Contractului Colectiv de Muncă al Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA; 5. Informare privind Programul de restructurare al CE OItenia SA; 6. Analiza solicitărilor privind angajarea unor persoane, membri ai famililor salariaţilor decedaţi, conform prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă al societăţii“, conform unei adrese pe care federațiile reprezentative au primit-o înainte de negocieri.