8.4 C
Craiova
miercuri, 20 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLaptele, singurul aliment complet

Laptele, singurul aliment complet

Bem lapte din prima şi până în ultima zi a vieţii noastre şi bine facem. Laptele este singurul aliment complet.

Laptele conţine toate cele trei categorii principale de substanţe nutritive (proteine, glucide şi lipide), alături de vitamine (calciu, fosfor, zinc şi fier).

Ce face bun

Laptele previne rahitismul şi osteoporoza prin conţinutul crescut de calciu. Un litru de lapte pe zi asigură aportul de calciu necesar creşterii şi solidităţii sistemului osos.

Calciul din lapte, foarte bine absorbit de organism

Calciul din lapte este foarte bine absorbit de organism prin prezenţa concomitentă a vitaminei D din grăsimea laptelui. Acidul lactiv din iaurt solubilizează calciul şi îl face mai uşor de asimilat în intestin. Dozele mici şi dese de produse lactate cresc absorbţia claciului cu 20%.

Luptă împotriva cancerului

Luptă împotriva cancerului (mai ales cel de colon) prin conţinutul de acid linoleic (omega 6). Studiile au arătat o scădere cu 50% a incidenţei cancerului la consumatorii de produse lactate. De asemenea, s-a observat şi întărirea sistemului imunitar.

Contribuie la dezvoltarea organismului

Contribuie la dezvoltarea organismului prin aportul de proteine de calitate. Acestea conţin toţi aminoacizii esenţiali necesari creşterii, întreţinerii şi refacerii ţesuturilor şi organelor.

Previne şi tratează hipertensiunea arterială

Previne şi tratează hipertensiunea arterială datorită conţinutului crescut de calciu. Produsele lactate sunt recomandate în tratamentul HTA. Asta deoarece în lapte există un raport optim între toate mineralele implicate în menţinerea tensiunii arteriale: calciu; potasiu; magneziu; sodiu.

Brânza previne apariţia cariilor

Brânza previne apariţia cariilor prin creşterea ph-ului salivei. Stimulează producţia de salivă alkalină. De asemenea, inhibă activarea bacteriilor ce formează carii şi împiedică distrugerea smalţului dinţilor.

Calciul din produsele lactate determină metabolismul să ardă grăsime

Calciul menţine normală rata metabolică în timpul unei diete. În plus, se combină cu grăsimile alimentare, formând o substanţă similară cu săpunul, care nu se poate absorbi. Deci, se elimină. Cei care au în dietă produse lactate pierd cu 20% mai multă grăsime, la acelaşi număr de calorii consumat.

Laptele şi iaurtul au indice glicemic mic

Laptele şi iaurtul au indice glicemic mic. Acestea conţin glucide lente care nu dau creşteri bruşte ale glicemiei şi nu stimulează producţia de insulină. În plus, brânzeturile fermentate nu mai conţin aproape deloc glucide, dar au o mare cantitate de grăsimi.

Brânzeturile conţin triptofan, precursorul serotoninei

Brânzeturile conţin triptofan, precursorul serotoninei, care dă starea de bine la nivel central. Triptofanul din brânză se absoarbe mai bine decât cel din carne.

În lapte există un aport optim între calciu, potasiu, fosfor şi vitamine

Grăsimea din lapte conţine cele trei grăsimi liposolubile A, D, E, care se absorb perfect. Deci, avem nevoie de puţin unt sau smântână. În lapte există un aport optim între calciu, potasiu, fosfor şi vitamine (A; B1; B2 şi B3).

Secrete culinare

Folosiţi lapte îmbogăţit cu vitamina D pentru a creşte absorbţia şi fixarea calciului.

Laptele se păstrează mai bine în cutii opace de carton

Vitamina B din lapte este sensibilă la lumină. De aceea, laptele se păstrează mai bine în cutii opace de carton decât în sticle transparente.

Untul se digeră mai bine crud

Untul se digeră mai bine crud. Prin încălzire se denaturează, devine brun şi eliberează produşi toxici.

Brânzeturile

Brânzeturile au conţinut caloric crescut (caşcaval, parmezan, telemea) şi se folosesc rase. În felul acesta impresia de volum creşte, iar satisfacţia gustului rămâne.

Caşul şi mozzarela

Caşul şi mozzarela sunt brânzeturi la fel de grase ca şi telemeaua, doar că nu au sare.

Urda şi ricotta

Urda şi ricotta se fabrică din zerul de la lapte. De aceea, conţin puţine grăsimi, uneori chiar mai puţine şi decât brânza de vaci.

Brânza topită

Brânza topită reprezintă sortimentul inferior al produselor lactate. Aceasta este fabricată din brânzeturi de calitatea a doua amestecate cu mari cantităţi de grăsimi. De evitat, mai ales pentru copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS