4 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRecunoaste semnele bolii si ingrijeste-te!

Recunoaste semnele bolii si ingrijeste-te!

Corpul uman este asemanator unui mecanism bine reglat, care actioneaza rapid la semnalele de alarma care preced starea de boala. Daca recunosti aceste semnale, vei putea reactiona din timp, inainte ca starea de boala sa se instaleze definitiv. E suficient doar sa stii sa iti asculti organismul!

Pielea – sensibila la orice boala

Bolile, alimentatia incorecta si necorespunzatoare, la fel ca si stresul au o influenta vizibila asupra tegumentelor. In piele, ficatul depoziteaza toxinele din corp, astfel incit petele, cosurile sau ulceratiile care apar pe suprafata pielii sint in strinsa legatura cu vreo suferinta a organismului. Cercetarile medicale arata ca eczemele si psoriazisul ar putea avea legatura cu excesul de toxine metabolizat de organism. Ca sa va pastrati tonusul pielii, trebuie sa consumati vitamina C, mai ales din fructe si legume, si cel putin doi litri de apa zilnic. Daca pielea e foarte uscata, acest lucru poate fi un indiciu ca exista disfunctionalitati ale glandei tiroide. Un ten palid indica o stare de anemie, iar daca pielea are nuante de galben sau este rosie – vinetie, acesta poate fi un semn sa aveti probleme circulatorii si trebuie sa mergeti la medic pentru investigatii si tratament.

Ochii

Si ochii pot reflecta fidel starea de sanatate a organismului; cearcanele accentuate sau o senzatie de disconfort care va face sa clipiti des pot trada fie o stare de oboseala accentuata, fie o posibila alergie la produsele cosmetice pe care le folositi. Relaxati-va ochii cu comprese de ceai, felii proaspete de cartof, de castravete sau cu pliculete de ceai rece aplicate pe pleoape. Daca irisul e marcat cu negru, acesta poate fi un semn al disfunctiei organismului in eliminarea toxinelor. Incercati o dieta speciala, cit mai usoara, multa miscare si odihna suficienta. Daca in jurul irisului se observa un inel alb, iar pe pielea fetei, in jurul ochilor, exista mici noduli galbeni e semn ca in organism nivelul colesterolului depaseste limitele normale. Daca ochii incep sa se umfle si sint incercanati, poate fi vorba de o afectiune a rinichilor sau a glandei tiroide. Urcioarele care apar frecvent arata ca aveti un nivel foarte scazut al glicemiei sau ca organismul este slabit; in oricare din aceste cazuri, trebuie sa consultati medicul.

Parul

Daca parul dumneavoastra e lipsit de stralucire si de vitalitate, si acest lucru indica o stare proasta de sanatate. Consumati fructe si legume, faceti miscare si redobinditi-va tonusul normal. Daca firul de par e despicat la virf, fie exagerati uscindu-va parul cu foehnul, fie suferiti de o hipertiroidie, fie pur si simplu corpul dumneavoastra nu primeste necesarul de vitamine si minerale. S-a constatat, de exemplu, ca aparitia matretei este in strinsa legatura cu o lipsa a vitaminelor C si B6, a acizilor grasi si a zincului. Oricare ar fi cauza, numai un specialist va poate prescrie un remediu corect. Stresul, proasta alimentatie, functionarea necorespunzatoare a glandei tiroide, sarcina sau diferite infectii pot cauza caderea parului. Daca remediile naturiste (dintre care masarea pielii capului cu ulei in care s-au macerat coji de lamiie, sau cu galbenus proaspat sau un catel de usturoi, ar fi numai citeva exemple) nu au dat roade, se impune consultarea unui medic.

Unghiile

Si unghiile sint un „barometru“ pentru starea de sanatate a intregului organism: daca sint fragile, se rup repede sau se exfoliaza, s-ar putea sa suferiti de o lipsa de calciu si de vitamine. Culoarea palida a unghiilor poate fi cauzata de o anemiei, de o afectiune a ficatului sau, daca se insoteste cu o amorteala a degetelor, frecvent reci, semnaleaza o proasta circulatie periferica. Petele albe de pe unghii indica o lipsa de zinc. Unghiile subtiri care se rup repede si au un aspect neplacut pot fi un simptom al psoriazisului.

Gura

Cind organismul e sanatos, limba si mucoasa bucala au un colorit roz si un miros proaspat; ulceratiile la nivelul mucoasei bucale, buzele crapate sau limba iritata si marcata de striatii indica o stare accentuata de stres, asociata cu o lipsa a fierului si a vitaminei B. Deshidratarea organismului se recunoaste dupa aspectul gurii: limba este uscata si incarcata, iar buzele isi pierd elasticitatea si devin terne si crapate. Daca observati iritatii rosiatice la nivelul gurii, care pot fi asociate cu excesul de antibiotice, cu diabetul zaharat (tradat si de o respiratie cu miros acru) sau cu graviditatea, trebuie sa va adresati medicului. Infectiile bucale, ale gingiei sau ale dintilor se recunosc dupa faptul ca respiratia devine urit mirositoare. Igiena bucala si tratamentul stomatologic remediaza afectiunile dintilor, iar periatul corect si regulat pastreaza sanatatea acestora.

Gitul

Primul semn de suferinta a gitului este durerea, insotita de jena la inghitit, raguseala sau disconfort. Durerile de git care insotesc o raceala pot fi combatute cu vitamina C si cu o gargara cu apa, in care ati dizolvat sare sau aspirina. Dereglarile hormonale temporare, specifice pubertatii sau sarcinii, pot determina aparitia, in zona gitului, a unei inflamatii temporare.

Aparatul digestiv

Regimul alimentar necorespunzator sau stresul va pot crea probleme digestive. Consumati alimente (cum ar fi legumele) cu un continut scazut de grasimi, dar bogate in fibre. Diareea persistenta sau constipatia dificil de remediat sint caracteristice pentru iritatiile stomacale, maladia lui Crohn sau cancerul de colon. Arsurile care nu inceteaza decit o data cu consumul de alimente pot semnala si ele o boala ulceroasa, aflata in diverse faze de dezvoltare.

Organele interne – Inima

Palpitatiile cardiace (batai rapide si puternice ale inimii) constituie rareori un motiv de alarma. Ele sint un efect firesc al excesului de adrenalina provocat de efortul fizic, de emotiile puternice, dar si de consumul excesiv de alcool, cafea sau tutun. Palpitatiile insotite de stari de lesin sau insuficienta respiratorie, des repetate, pot semnala probleme cardiace. Senzatiile de arsura in zona pieptului pot fi provocate de consumul excesiv de alimente condimentate si/sau de alcool. O durere de piept persistenta, cu iradieri in bratul sting sau in maxilar, este un avertisment serios pentru a apela imediat la medic.

Trebuie sa mergi la doctor daca…

• Esti foarte obosit, fara vreun motiv aparent;

• Ragusesti repede si te tine mai mult de trei saptamini;

• Ai dureri persistente de stomac;

• Suferi frecvent de indigestii sau colici;

• Suferi de sete chiar si dupa ce ai baut indeajuns de multe lichide;

• Observi o schimbare de culoare, forma, marime la o alunita sau la un por al pielii, insotita sau nu de dureri sau de singerari;

• Ai slabit trei kilograme sau mai mult, fara o cauza vizibila;

• Observi o schimbare, fie si aparent neinsemnata, la forma si/sau consistenta sinilor;

• Scuipi ori vomiti singe sau observi urme de singe atunci cind folosesti toaleta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS