Nemultumit de prestatia unor judecatori, presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va renunta sa preseze public institutiile statului, in general, si justitia, in special.
Seful statului a afirmat, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Cluj, ca regreta eroarea facuta in sistemul judiciar prin faptul ca „nu s-a facut curatenie“ inainte ca judecatorii sa fie facuti inamovibili.
„Judecatorii sunt inamovibili. Legea ii protejeaza. Nu s-a facut reforma sistemului judiciar inainte de a-i face inamovibili, iar acum Constitutia le garanteaza inamovibilitatea. Ne place sau nu ne place, acesta este corpul de judecatori cu care trebuie sa facem justitie. Eroarea care s-a facut in sistemul nostru judiciar este ca nu s-a facut curatenie inainte de a-i face inamovibili pe judecatori. Traim cu ce avem. Constitutia n-o putem modifica nici prin ordonante de urgenta, nici prin legi ale parlamentului“, a declarat, la Cluj-Napoca, presedintele Basescu.
Potrivit articolului 124 din Constitutia României si articolului 91 din Legea nr. 92/1992, judecatorii numiti de presedintele României sunt inamovibili. In acest temei, judecatorul nu poate fi eliberat din functie, suspendat, pensionat prematur, avansat sau transferat prin vointa arbitrara a Executivului sau in afara cazurilor si fara observarea formelor si conditiilor prevazute de lege. El nu poate fi nici promovat fara consimtamântul sau. Prevederile au fost preluate si de Legea nr. 304/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.
Inca este coruptie in instante, iar CSM nu poate face nimic
Admitând totusi ca unii dintre judecatori sunt foarte buni, seful statului a precizat insa ca „asta nu inseamna ca nu este coruptie in instante“. „Este, slava Domnului. Batalia este s-o diminuam. Sunt sute de cazuri care nu sunt judecate. Judecatorul este, uneori, prin comportament, deasupra legii. Are posibilitatea, daca nu are constiinta de judecator, sa se situeze deasupra legii, iar inamovibilitatea il face inatacabil. Nici CSM nu poate interveni pe o hotarâre a unui judecator“, a mai aratat Basescu.
Contactat telefonic, magistratul Cecilia Morariu, purtatorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, a refuzat sa comenteze declaratiile presedintelui, precizând ca, potrivit Legii nr. 317/2005, „CSM asigura functionarea eficienta a sistemului judiciar si respectarea legii in desfasurarea carierei profesionale a magistratilor“. „Acest lucru inseamna ca membrii CSM apara corpul magistratilor si membrii acestuia impotriva oricarui act de natura sa aduca atingere independentei sau impartialitatii magistratilor in infaptuirea justitiei, or sa creeze suspiciuni cu privire la acestea. Cu alte cuvinte, CSM gestioneaza cariera magistratilor si conform articolului 36 este atributul plenului CSM sa propuna presedintelui României promovarea, destituirea, pensionarea sau orice alta masura care ar putea fi luata in privinta magistratilor. In ceea ce priveste suspendarea din functie, potrivit art. 92 din Legea nr. 304/2004, judecatorul poate fi suspendat numai la propunerea CSM, atunci când s-a inceput urmarirea penala impotriva sa sau daca sufera de o boala psihica care-l impiedica sa-si exercite functia in mod corespunzator“, a mai spus Cecilia Morariu.
Procedurile penale, aplicate in functie de trafic de influenta si bani
Presedintele a anuntat ca va continua sa preseze public institutiile statului, in general, si justitia, in special, pentru ca ceea ce spune el despre Justitie gândeste fiecare român.
Seful statului a cerut judecatorilor sa judece foarte bine macar câteva dosare pe zi, din cele câteva zeci pe care le au de rezolvat. „Noi nu avem probleme cu dosarele nejudecate. Marea nemultumire este cu dosarele deja judecate“, a mai sustinut Basescu, criticând modul de instrumentare si solutionare a unor dosare, care sunt „plimbate pe la instante, ori de câte ori era vorba despre un cetatean mai important“.
„Noi ascundem fondul sub proceduri (…) Exista o diferenta uriasa intre viteza cu care se aresteaza unii si dificultatea cu care se aresteaza altii. Este o diferenta de capacitate de trafic de influenta si de bani, atâta vreme cât procedurile penale nu se aplica egal“, a adaugat Traian Basescu.
„Dosarele Securitatii contin multe surprize despre politicieni“
In ceea ce priveste cele 1,3 milioane de dosare predate CNSAS, seful statului a spus ca o parte dintre acestea ar putea contine detalii cel putin surprinzatoare pentru politicienii care au colaborat cu fosta Securitate.
„Vor fi foarte multe surprize in cele 1,3 milioane de dosare predate CNSAS, din câte mi s-a spus. Este imposibil sa nu fie surprize in 1,3 milioane de dosare care au fost considerate secrete, printre care se afla si dosare de politicieni“, a afirmat seful statului in conferinta de presa de la Cluj.
In acest context, Traian Basescu a cerut noului Colegiu CNSAS reverificarea, impreuna cu SRI, a unor dosare secretizate.
„S-a convenit pastrarea in regim secret a circa 100.000 de dosare despre care o comisie afirma ca a constatat ca ceea ce contin mai are inca valabilitate. Cer noului CNSAS sa reverifice impreuna cu SRI cele 100.000 de dosare si sa vada daca toate se justifica sau nu. Sa-si asume responsabilitatea desecretizarii si altor câteva zeci de mii. Cei care tot vor sa deconspiram Securitatea sa se uite prin dosare si sa treaca de la stadiul de tipat la stadiul de munca, pentru ca au pe ce“, a subliniat presedintele României.
El a mai precizat ca au fost desecretizate cele 1,3 milioane de dosare de la SRI, ca a fost predata arhiva Dunarea de la SIE la Arhivele Statului, ca a inceput predarea arhivei CAER si a Pactului de la Varsovia, prin hotarâri ale CSAT, fara nici o alta lege.