1.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateMai multe sanctiuni pentru soferi

Mai multe sanctiuni pentru soferi

Soferii au doar sase luni la dispozitie pentru a se obisnui cu noul Cod Rutier care va intra in vigoare anul acesta si urmareste sa alinieze legislatia actuala la normele impuse de Uniunea Europeana.


Noul Cod Rutier, asteptat de aproape trei ani, va intra in vigoare la sfârsitul lunii septembrie, când regulile de circulatie pe drumurile publice se vor schimba.


Daca pâna acum soferii care greseau se alegeau cu amenzi contraventionale, o data cu intrarea in vigoare a noii legi, pe lânga amenda se aplica si puncte de penalizare. La 15 puncte acumulate, conducatorul auto va ramâne fara permisul de conducere pentru 30 de zile. Principalele modificari ale vechiului cod vizeaza, printre altele, raspunderea integrala a pietonilor pentru accidentarea lor, daca nu au respectat prevederile legale referitoare la traversarea si circulatia pe drumurile publice, si legalizeaza utilizarea de catre conducatorii de autovehicule a aparatelor de detectare a sistemelor de supraveghere a traficului.


Principalele modificari


Noul Cod Rutier va face mai multe schimbari in vechea legislatie. Se introduce obligatia pentru toti conducatorii de vehicule de a circula pe banda intâi a drumului public, atât in localitati, cât si in afara acestora, pentru a se asigura o buna fluenta a traficului, dar si obligatia utilizarii luminilor de intâlnire si pe timp de zi, la deplasarea in afara localitatilor.


Se legalizeaza utilizarea de catre conducatorii de vehicule a aparatelor de detectie a sistemelor de supraveghere/monitorizare a traficului, insa utilizarea aparatelor de bruiere a sistemelor de supraveghere/monitorizare a traficului ramâne interzisa. Alta prevedere care nu era cuprinsa in vechea lege este interzicerea patrunderii in intersectie a vehiculelor, chiar pe culoarea verde a semaforului, daca prin aceasta se creeaza blocaje. O schimbare importanta este ca se instituie raspunderea integrala a pietonilor pentru accidentarea lor, daca nu au respectat prevederile legale referitoare la traversarea si circulatia pe drumurile publice.


Sistemul de puncte


In afara de cazurile in care permisul poate fi retinut pe loc, suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile se va dispune si atunci când persoana in cauza a acumulat 15 puncte de penalizare.


„Soferii trebuie sa inteleaga ca pe lânga amenzi se vor aplica si punctele de penalizare. Daca pâna acum cei care incalcau prevederile Codului Rutier erau sanctionati cu amenzi, din septembrie vor fi sanctionati si cu puncte. Unii soferi, mai ales cei cu bani, plateau amenzile si isi vedeau de drum. Stiind ca pot acumula si puncte de penalizare pe lânga amenzi, puncte care pot duce la retinerea permisului de conducere, soferii vor fi mai temperati“, a declarat subcomisar Florin Cristea din cadrul Serviciului Politiei Rutiere Dolj.


Noua lege prevede ca, daca in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari, un conducator auto aduna alte 15 puncte, permisul va fi suspendat pentru 60 de zile. Comunicarea suspendarii va fi facuta prin instiintare scrisa, iar contravenientul este obligat sa predea permisul de conducere in termen de cinci zile din momentul in care i se comunica sanctiunea. Neprezentarea contravenientului in acest termen atrage majorarea suspendarii cu inca 30 de zile. In cazul in care permisul de conducere a fost retinut, acest act nu va putea fi restituit decât dupa ce posesorul acestuia va face dovada absolvirii unui curs de legislatie rutiera in cadrul unei institutii autorizate. Pâna acum, acest curs de legislatie era necesar doar in cazul in care se solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului.


Amenzi


Sistemul de puncte amenda este impartit in cinci clase, in functie de gravitatea abaterii. Potrivit acestuia, cuantumul amenzii va fi stabilit in functie de salariul minim brut pe economie, un punct amenda reprezentând 10% din acesta, adica aproximativ 300.000 de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS