6.7 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaCraiova: Recital în parc ”De la clasic la contemporan”

Craiova: Recital în parc ”De la clasic la contemporan”

Violonistul Octavian Gorun și pianista Corina Stănescu vă invită vineri, 19 iunie, de la ora 19:00, la o călătorie muzicală inedită, intitulată “De la clasic la contemporan”. Reuniți sub numele “Duo Classic”, cei doi soliști ai filarmonicii oltene dau viață unor pagini muzicale celebre, pornind de la “Vara” din “Anotimpurile” de Antonio Vivaldi până la “Balada” de Ciprian Porumbescu și “Por una Cabeza” de Carlos Gardel. Sunt 12 momente muzicale, 12 trepte care ne duc pas cu pas, din vremuri îndepărtate ale muzicii până la ritmuri apropiate zilelor noastre. Acest repertoriu complex și interesant, cu trimiteri în epoci și culturi diferite va fi prezentat în aer liber, la Teatrul de Vară din Parcul “Nicolae Romanescu”.

În program:

  • Antonio Vivaldi: Vara din ciclul de concerte „Anotimpurile”
  • Jules Massenet: Meditație din opera „Thaïs”
  • Gabriel Fauré: „Après un rêve”, op. 7, nr. 1
  • Vittorio Monti: Csárdás
  • Edward Elgar: Salut d’Amour, op. 12
  • Aram Haciaturian: Vals din suita „Masquerade”
  • Ciprian Porumbescu: Balada
  • Andrew Lloyd Webber: „Memory” din musicalul „Cats”
  • Niccolò Paganini: Cantabile
  • Pablo de Sarasate: Introducere și Tarantella, op 43
  • Dmitri Șostakovici: Vals din suita a II-a de jazz
  • Carlos Gardel: Por una Cabeza.

Despre Octavian Gorun

Octavian Gorun s-a născut la Craiova, în anul 1973. A fost iniţiat în domeniul muzicii de către tatăl său, violoncelistul Valeriu Gorun, apoi, în cadrul Liceului de Artă din oraşul natal, a urmat cursurile de vioară la clasa prof. Cornel Berbec. Transferându-se la Bucureşti (în anul 1990), a absolvit succesiv Liceul de Muzică “George Enescu” (1991) şi Academia de Muzică din Bucureşti (secţia interpretare instrumentală – vioară, 1997).

De-a lungul timpului, a beneficiat de îndrumarea unor reputaţi pedagogi, precum Şerban Lupu, Octavian Raţiu şi Gabriel Croitoru. În perioada 2000 – 2001 a fost bursier şi, totodată, membru al Orchestrei de Tineret şi al Cvartetului de coarde din cadrul Fundaţiei “Sergiu Celibidache”. De asemenea, a desfăşurat o bogată activitate artistică: în calitate de membru al Orchestrei “Philharmonia” din Bucureşti (1992 – 1993), al Orchestrei de Cameră Radio Bucureşti (1993 – 1996), al Ansamblului de muzică veche “Continuo” (1995 – 1996), al Orchestrei Teatrului Liric “Elena Teodorini” din Craiova (1997 – 1999), din 1997 – profesor de vioară la Liceul de Artă “Marin Sorescu”.

Din anul 1997, este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii “Oltenia” (în prezent, deţine statutul de concertmaestru), ansamblu cu care a întreprins numeroase turnee în străinătate: Italia, Germania, Elveţia, Spania, Franţa, Iran. Ca solist, violonistul Octavian Gorun a susţinut numeroase recitaluri la Bucureşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu ş. a.

Despre Corina Stănescu

Apreciata muziciană Corina Stănescu a studiat pianul mai întâi la Craiova, cu profesoara Mariana Ilie şi apoi a absolvit, în anul 1983, Academia de Muzică din Bucureşti, specializarea pian, la clasa profesorului Constantin Ionescu-Vovu. În perioada studenţiei, a realizat înregistrări la Radio Bucureşti, a susţinut recitaluri la Ambasada Ungară şi a participat la Festivalul Tinerelor Talente de la Râmnicu Vâlcea.

Împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia“, a interpretat lucrări de referinţă din repertoriul naţional şi universal şi a participat la numeroase turnee concertistice ale Filarmonicii craiovene, întreprinse în străinătate. Datorită performanţelor sale interpretative de o calitate indubitabilă, Corina Stănescu se bucură de preţuirea unanimă a publicului şi a criticii de specialitate.

În prezent, desfăşoară o intensă activitate artistică şi didactică, fiind solist instrumentist al Filarmonicii „Oltenia“, maestru corepetitor la Teatrul Liric „Elena Teodorini“ şi profesor asociat (acompaniament – corepetiţie) în cadrul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova. Din anul 2005, alături de violonistul Octavian Gorun, formează un redutabil duo concertistic, interpretând de o manieră impresionantă lucrări reprezentative din repertoriul muzicii de cameră – de la creaţii ale celor mai importanţi compozitori preclasici, până la capodopere ale epocii romantice.

Intrarea la eveniment se face pe bază de invitație care se procură, în limita locurilor disponibile, de la agenția de bilete a Filarmonicii ”Oltenia” Craiova, din Calea Unirii Nr. 16, luni – joi, orele 10:00 – 18:00, vineri, orele 10:00 – 17:30 și de la Teatrul de Vară din Parcul ”Nicolae Romanescu”, vineri, orele 18:00 – 19:00. Detalii și rezervări se pot face la numărul de telefon 0251 414 698.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS