-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCadre medicale, nemulțumite pentru că n-au primit stimulentul Covid

Cadre medicale, nemulțumite pentru că n-au primit stimulentul Covid

O parte din personalul de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova și Spitalul „Filantropia“ și-a manifestat nemulțumirea cu privire la modul de întocmire a listelor pentru acordarea stimulentului de risc de infectare cu Covid, în valoare de 2.500 lei. Unele cadre medicale se plâng că nu au beneficiat de acest stimulent, deși ar fi meritat. Managerii unităților medicale spun că șefii de secție au stabilit cine primește sporul și că pentru fiecare angajat trebuie să existe dovada implicării sale în asistența unui caz confirmat cu coronavirus.

Unii angajați spun că nu au primit sporul, deși se încadrau în condiții

Unele cadre medicale se simt nedreptățite de deciziile nominale de acordare a stimulentului.

Se pare că, după decizia de acordare a sporului de risc, ar fi început certurile la „Filantropia“. Unele voci spun că sunt șefi de secție care s-au trecut pe ei înșiși pe liste, deși nu au participat efectiv la tratarea unui pacient confirmat, sau au trecut alte persoane, în funcție de criterii subiective. Surse din spital au povestit că unii angajați s-au plâns că au documente care dovedesc că au intrat în contact cu pacienți confirmați și nu au fost incluși pe listă.

Și la SJU Craiova au fost astfel de discuții, admite conducerea. „Problema a fost ridicată de medici din UPU și din ATI. Le-am explicat celor nemulțumiți ce prevede legea, am citit-o împreună și au înțeles că acest stimulent se acordă doar celor care intră în contact cu un pacient confirmat. Au mai fost cazuri cu câte un angajat care a zis că a intrat în contact cu un pacient, dar numele său nu apare pe fișe. Șeful de secție este cel care poate confirma printr-un raport dacă a participat sau nu, noi trebuie să avem fundamentarea“, spune managerul SJU, Laurențiu Ivanovici.

Șefii de secție întocmesc listele

Managerul de la „Filantropia“, Liviu Radu, e de părere că astfel de discuții sunt inerente, dar susține că s-au respectat prevederile ministerului. „Cei care se pot încadra sunt persoanele care participă direct la echipare-dezechipare, evaluare, diagnosticare, transport al pacientului confirmat. Legea este foarte clară“, adaugă acesta.
Șefii de secție sunt, într-adevăr, cei care întocmesc listele, precizează managerul.

Aceștia au avut obligativitatea ca, în afară de listele cu personal, să anexeze și documente justificative: foi de observație, pontaje, grafice, absolut tot. „Listele finale cu personalul care beneficiază de stimulentul de risc sunt făcute în baza acestor referate ale medicilor șefi de secție, care au fundamentat decizia pentru fiecare persoană în parte”, spune Radu.

Și la SJU, șeful fiecărei secții a depus lista cu justificarea anexată pentru fiecare cadru medical care întrunește criteriile pentru primirea sporului.

Câte cadre medicale beneficiază de stimulent

La „Filantropia“ nu s-au făcut încă plățile, dar zilele acestea ar trebui să intre banii. „Pentru aprilie avem în jur de 100 de cadre medicale care beneficiază de stimulent“, precizează Radu. Directorul menționează că au fost cazuri de pacienți care au intrat în contact cu multe cadre medicale, deoarece au petrecut mai multe zile internate: „Am avut paciente care au stat și două săptămâni la noi, la Ginecologie. Automat a crescut numărul de cadre care au intrat în contact cu acestea, pentru că nu puteai ține personalul echipat mai mult de patru sau şase ore, se rulau cadrele medicale ca să poată rezista în combinezon. Și recomandările de la minister prevăd să nu se depășească şase ore, pentru siguranța personalului“.
La SJU Craiova, pentru luna aprilie au încasat deja stimulentul 254 de cadre medicale, iar 233 de angajați așteaptă sporul pentru luna mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS