2.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024

Atac la baioneta

Multi se intreaba, probabil, ce i-a venit lui Adrian Nastase tocmai acum sa iasa pe piata cu aceasta provocare: republica parlamentara sau prezidentiala. El parea interesat mai mult de saracie, de NATO, de imaginea sa acasa si in lume, de afacerile proprii si ale altora din anturajul sau. Mai putin de institutiile democratice. Trebuie sa spunem ca subiectul este serios si a venit la timp. Constitutia s-a dovedit in mai multe ocazii ambigua si ineficienta. Ea a fost rodul dictatului FSN si de aceea are un iz autoritar. Pe de alta parte, Ion Iliescu si Petre Roman, presedintele, respectiv primul ministru, si-au pus bete in roate reciproc. Au avut grija ca nici unul dintre ei sa nu capete prea multa putere. A iesit o constitutie hibrid, semiparlamentara & semiprezidentiala. Un fel de strutocamila. La zece ani de la promulgare si dupa ce a trecut printr-un referendum, trebuie sa o revizuim. In ea trebuie sa apara acum clarificari despre proprietate, separatia puterilor in stat. De asemenea, trebuie precizate atributiile celor doua Camere ale Parlamentului.

Nu intelegem de ce Adrian Nastase a iesit tocmai acum daca nu ne amintim bine Armagedon II. Cu acel prilej, premierul a iesit extrem de sifonat. Sondajele deja arata o scadere severa a popularitatii PSD si a sa personal. Efectele acestei afaceri tulburi au inceput sa se simta. Alt motiv al scaderii in sondaje il constituie facturile la intretinere, care au explodat in aceasta iarna. O fi promis PSD in campania electorala cresterea nivelului de trai, dar, deocamdata, se intimpla exact pe dos. Iar lumea reactioneaza negativ. Ce rost are atunci sa iesi cu chestiunea revizuirii Constitutiei la bataie? Aici e secretul. Nastase vrea sa faca uitata afacerea Armagedon si sa dea presei alt subiect de mestecat. De ce sa scotoceasca prin subsoluri cind se poate ocupa de ceva atit de serios! Cine stie ce s-ar mai afla vizavi de afaceri obscure, complicitati dubioase, bani negri si alte alea!

Mai este totusi ceva. Relatia dintre presedintele Iliescu si premierul sau, Adrian Nastase, nu merge prea bine. Grupurile de interese din jurul celor doua virfuri politice se agita. Fiecare cu nemultumirile lui. Fiecare crede ca a primit prea putin si il acuza pe celalalt ca s-a infipt prea tare in cascaval. Listele cu posturi bune sint lungi, sinecurile grase, de asemenea. Rivalitatile sint multe. Atmosfera intre Cotroceni si Palatul Victoria nu e cea mai roz. Mai multe dueluri verbale au avut loc. Iliescu si Nastase au dialogat de la distanta. Initiativa o are de obicei presedintele, care ba vorbeste despre coruptie (bate saua sa priceapa iapa), ba despre aroganta si spiritul cazon al primului ministru. Se pare ca Nastase s-a iritat din nou. Cum nu mai are curaj sa cheme Parchetul ca sa-i rezolve pe indrazneti cum a facut in cazul Armagedon II, se ia direct de Iliescu. Da un atac la baioneta. Nu mai face obisnuitele ironii si glumite. Acum cere pur si simplu ca presedintele sa fie ales direct de parlament. Personal, nu resping ideea. O republica parlamentara inseamna intii de toate un guvern sub controlul parlamentului. Ceea ce nu ar fi rau deloc. Dar Iliescu nu mai candideaza in 2004. Atunci? Nastase il reduce la tacere pe presedinte, care nu poate lua vreo atitudine in aceasta chestiune, ca sa nu fie citit prea personal de opinia publica. Avantaj Nastase.

Dar Nastase se mai gindeste la citeva lucruri care nu pot fi neglijate. Intii de toate, in perspectiva ca PSD va cistiga alegerile, majoritatea parlamentara PSD va alege un presedinte PSD. Cine va fi el? Ghici ciuperca ce-i? Apoi, daca se renunta la actualul sistem al alegerii directe, Traian Basescu, marele rival, si Corneliu Vadim Tudor sint scosi din cursa dintr-un foc. Cum s-ar spune, Nastase a facut o mutare riscanta, dar cu multiple beneficii pentru el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS