Conducerea Birourilor Permanente reunite ale Paramentului a hotărât joi, să introducă în dezbaterea ședinței comune pentru a fi votat din nou, proiectul care impozitează pensiile speciale cu până la 85%, în această categorie intrând și pensiile parlamentarilor. PSD, PNL, PRO România și UDMR susțin că este necesară o modificare a statulului parlamentarilor în timp ce USR acuză că este o procedură neconstituțională.
În cazul parlamentarilor, pensiile de serviciu sunt prevăzute în Statutul deputaților și senatorilor, care trebuie modificat în plen reunit.
Comisia de Statut a Parlamentul a propus ca în ședința comună a deputaților și senatorilor să se supună la vot doar articolul care face referire la „pensiile speciale” ale parlamentarilor.
USR acuză PSD și pe aliaţii săi că, prin adoptarea în plenul reunit al Parlamentului a proiectului de impozitare a pensiilor speciale, adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, creează „un viciu major”, astfel încât acesta să poate fi declarat neconstituţional.
USR a criticat decizia Birourilor permanente reunite
De asemeenea, USR a criticat decizia Birourilor permanente reunite de a nu include pe ordinea de zi a plenului Parlamentului de joi proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale ale deputaţilor şi senatorilor.În urmă cu o zi liderii tuturor partidelor parlamentare au convenit să introducă pe ordinea de zi a plenului comun inițiativa USR care propunea eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. La ședința Birourilor Permanente reunite s-a decis scoaterea de pe ordinea de zi pe motiv că pensile parlamentariilor vor fi impozitate.
Propunerea de eliminare a inițiativei a fost făcută de PSD și a fost votată de PNL, UDR și Pro România.
De precizat este că majoritatea pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi impozitate cu 10%, pentru că sunt mai mici de 7.000 de lei. În funcție de numărul de mandate, pensiile speciale ale parlamentarilor sunt cuprinse între 2.000 și 13.000 de lei
În prezent aproximativ 800 de foști parlamentari primesc pensie specială.