Sunt probleme în ceea ce privește extinderea uneia din cele mai mari cariere miniere din țară. Este vorba de cariera minieră Roșia, din Complexul Energetic Oltenia.
Aceasta este blocată în prezent din cauză că acordul de mediu a fost anulat în instanță de către o organizație de mediu, Bankwatch. CEO încearcă să obțină un nou acord de mediu și a realizat toate demersurile necesare.
Din cauza prelungirii stării de alertă, anumite etape nu mai pot fi realizate, dat fiind faptul că presupun întâlniri cu public în spații închise.
„S CEO SA – EMC Roşia – Cariera Roşia anunţă publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul «Continuarea lucrărilor miniere în perimetrul de licenţă extins – Cariera Roşia de Jiu», propus a fi amplasat în extravilanul comunei Fărcăşeşti, judeţul Gorj, titular S CEO SA EMC Roşia – Rovinari Cariera Roşia. Tipul deciziei posibile luate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu. Publicul interesat poate transmite comentarii/opinii/observaţii privind documentele menţionate în format electronic prin e-mail : [email protected], prin fax la numărul 0253212892 sau prin poştă, până la data de 29.06.2020. În situaţia în care nu se va mai prelungi starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului va avea loc la sediul Primăriei Fărcăşeşti în data de 29.06.2020, începând cu orele 14.00“, potrivit Complexului Energetic Oltenia.
De cărbunele de la Roșia depinde funcționarea Termocentralei Rovinari
Cărbunele de la Cariera Minieră Roșia alimentează grupurile energetice de la Termocentrala Rovinari. Aceasta este cea mai importantă din Complexul Energetic Oltenia, dat fiind faptul că aici producerea unui megawatt are cel mai scăzut cost dintre toate termocentralele companiei.
Cauza este eliminarea transportului cărbunelui pe calea ferată. Astfel, lignitul ajunge direct de pe benzile transportoare în depozitele de cărbune ale Termocentralei de la Rovinari. Cariera Minieră Roșia este principalul furnizor de lignit al grupurilor energetice de la Rovinari. În actualele perimetre, resursa este în curs de epuizare și este nevoie de extinderea carierei.
A existat un acord de mediu care prevedea extinderea fronturilor de lucru și creșterea producției anuale de cărbune. Documentul a fost anulat însă anul trecut de către instanța de judecată, la solicitarea organizației de mediu Bankwatch.
Din octombrie 2019, fără acord de mediu pentru extindere
Într-o acțiune inițiată de Asociația Bankwatch România, Curtea de Apel București a anulat, în octombrie 2019, Acordul de Mediu nr. 2/2016 care permitea extinderea carierei de cărbune Roșia, cea mai mare din România.
În cadrul carierei Roșia au fost deja exploatate 1.457 de hectare până în 2016, când Complexul Energetic Oltenia a solicitat o extindere de 280 ha, din care 235 ha sunt păduri ce ar fi trebuit defrișate. Cariera poate continua funcționarea în perimetrul existent, însă extinderea și defrișarea devin ilegale.
„Asociația Bankwatch a semnalat în instanță o serie de probleme legate de emiterea acordului de mediu. În primul rând, nu a avut loc o consultare reală a populației afectate, așa cum prevede legea, dezbaterea fiind anunțată și organizată la Primăria Fărcășești, aflată la 15 km de cele mai afectate locuințe. Mai mult, cariera Roșia se află la 10 km de situl Natura 2000 Coridorul Jiului, și o serie de specii protejate urma să fie afectate de această extindere, întrucât lucrările de extracție a cărbunelui afectează pânza freatică pe o distanță de 30 km. Nici impactul cumulat al celor opt cariere care se extind în zonă nu este evaluat“, conform organizației Banckwatch.
Este de precizat că, în lipsa acordului de mediu, Cariera Roșia nu va putea obține producția de cărbune stabilită pentru acest an. Astfel, potrivit sindicatelor din EMC Roșia – Rovinari, în loc de 2,9 milioane de tone s-ar putea extrage doar puțin peste un milion de tone de lignit.