Supercomputerul japonez Fugaku realizat de Institutul de cercetare Riken în parteneriat cu Fujitsu a fost recunoscut ca fiind cel mai rapid supercomputer din lume, au anunțat luni oamenii de știință japonezi într-un comunicat, potrivit AFP și New York Times.
Fugaku a ieșit pe primul loc în cel mai recent clasament al siteului de specialitate Top500, detronând supercomputerul american Summit dezvoltat de IBM și instalat în laboratorul de fizică nucleară din Oak Ridge, Tennessee. Supercomputerul american ieșise pe prima poziție a clasamentului de referință care este publicat bianual.
Viteza Fugaku (un alt nume pentru Muntele Fuji din Japonia), este de aproximativ 2,8 ori mai mare decât cea a Summit, ajungând la 415.53 petaFLOPS. Un petaFLOP reprezintă un cvadrilion (o mie de trilioane) de operaţii în virgulă mobilă pe secundă.
Fugaku nu va începe să opereze la 100% din capacitate până în 2021 dar este folosit deja în cercetări legate de pandemia de COVID-19, în special pentru a modela modul în care aerosolii produși de respirație se pot răspândi într-un birou aglomerat sau într-un tren când ferestrele sunt deschise.
Pe termen lung cercetătorii de la Riken se așteaptă ca acesta să fie folosit în cercetarea obținerii de noi medicamente, noi forme de energie și soluții industriale, simularea dezastrelor naturale sau chiar cercetări asupra universului.