S-a încheiat perioada de depunere a cererilor pentru deschiderea unităţilor de învăţământ preşcolar de stat şi particular. În Craiova, au fost înregistrate 103 cereri pentru grădiniţele de stat. Reprezentanţii ISJ Dolj spun că vor discuta cu reprezentanţii autorităţilor locale pentru a stabili lista grădiniţelor care se vor deschide pe perioada verii.
Părinţii au avut o săptămână la dispoziţie, în perioada 15-19 iunie, pentru a depune cerere pentru a beneficia de servicii educaţionale în grădiniţele de stat. În Craiova au fost depuse 103 astfel de solicitări la doar 14 dintre unităţile de învăţământ preşcolar. Cele mai multe cereri au fost depuse la Grădiniţa cu program prelungit „Petrache Poenaru“. La această unitate, 23 de părinţi au cerut servicii educaţionale şi de îngrijire pe perioada verii. Altă unitate cu multe cereri este Grădiniţa cu program prelungit „Tudor Vladimirescu“, unde au fost înregistrate 16 solicitări.
La alte 12 unităţi de învăţământ au fost înregistrate câte nouă cereri cel mult. Astfel, la Grădiniţa cu program prelungit „Piticot“ sunt două cereri la fel ca şi la Grădiniţa „Traian Demetrescu“, iar la Grădiniţa „Floarea Soarelui“ sunt trei cereri.
Câte cinci cereri sunt la Grădiniţa „Eden“ şi la Grădiniţa „Paradisul Copiilor“, iar la Grădiniţa „Nicolae Romanescu“ sunt şapte cereri. Numărul solicitărilor creşte la Grădiniţa „Voiniceii“, unde sunt opt părinţi care au cerut ca unitatea să se deschidă pe perioada verii, la fel ca şi la Grădiniţa „Elena Farago“.
Grădiniţe cu maximum 9 solicitări
Câte nouă solicitări sunt la Grădiniţa „Căsuţa cu poveşti“ şi la Grădiniţa „Căsuţa Fermecată“ din Craiova. Cele mai puţine solicitări sunt la Grădiniţa „Sfânta Ana“ şi la Grădiniţa „Sfânta Lucia“, fiind înregistrată doar câte o solicitare pentru reluarea activităţilor cu copiii în sezonul estival.
Sunt însă şi unităţi care nu au înregistrat nici o solicitare pentru redeschidere. Acestea sunt Grădiniţa Pheonix, Grădiniţa „Castelul fermecat“, Grădiniţa „Floare Albastră“, Grădiniţa „Pinocchio“, Grădiniţa „Dumbrava Minunată“, Grădiniţa „Floare Albastră“.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj spun că unităţile de învăţământ se vor redeschide după consultările cu autorităţile locale.
„Perioada pentru depunerea solicitărilor pentru redeschiderea grădiniţelor pe perioada verii s-a încheiat. Au fost înregistrate 103 cereri. Conform metodologiei, în acest moment reprezentanţii Inspectoratuşui Şcolar Judeţean Dolj se consultă cu autorităţile publice locale pentru a stabili care vor fi unităţile care se vor redeschide pe perioada verii“, a spus Cristina Ciocoiu, inspector şcolar pentru învăţământul primar.
Solicitări sunt şi pentru grădiniţele particularte, fiind înregistrate 108 cereri pentru unităţile care sunt autorizate sau acreditate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Reguli pentru primirea copiilor în grădiniţe
În vederea redeschiderii grădiniţelor pe perioada verii, Ministerul Educaţiei a realizat un ghid de măsuri de prevenţie. În primul rând, copiii vor reveni la grădiniță cu aviz epidemiologic. Preșcolarii cu boli infectocontagioase acute nu vor fi aduși la grădiniță. Temperatura copilului se va măsura de către părinți, înainte de a pleca spre grădiniță. Dacă are simptome respiratorii sau febră (temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius), copilul nu se va prezenta la respectiva unitate de învățământ.
Transferul de obiecte sau echipamente între casă și unitatea de învățământ trebuie limitat la ceea ce este strict necesar: haine și încălțăminte de schimb, eventual, dispozitive medicale. Nu este permis schimbul de jucării și echipamente între casă/familie și unitatea de învățământ. Părinții/aparținătorii trebuie să poarte masca la predarea sau preluarea copiilor. Copiii vor fi organizați în grupuri mai mici pentru prevenirea și combaterea infecției cu noul coronavirus. Astfel la o suprafaţă de 72 mp vor fi primite două -trei grupe de câte cinci copii. La o suprafaţă de minimum 50 mp vor fi două grupe de câte cinci copii săptămânal, iar la o suprafaţă mai mică de 50 mp vor fi una – două grupe de trei sau cinci copii.
În cazul în care copiii vor dormi sau vor avea o perioadă de odihnă sau relaxare pe timpul zilei, locul fiecărui copil în paturi va fi stabilit prin asigurarea unei distanțe minime de 1,5 m sau de cel puțin un pat. Copiii vor folosi pijamale și acestea vor fi depozitate în săculeți individuali. Nu se vor împrumuta pijamalele sau piese din pijamalele unui copil pentru un altul care nu are în ziua respectivă pijama. În timpul somnului, se va asigura o bună aerisire a sălii de grupă și, în acest sens, cel puțin un geam va fi deschis în poziție rabatată.