5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePovestea craioveanului care a ajuns în carantină după ce a sosit din Germania

Povestea craioveanului care a ajuns în carantină după ce a sosit din Germania

Experiența unui craiovean plasat în carantină după ce nu a stat în izolare, după ce i-a fost comunicat acest lucru verbal, este ca o povestire absurdă, demnă de condeiul lui Kafka. Bărbatul nu a luat în seamă măsura dispusă verbal și s-a ars cu o carantină instituționalizată pe care o va plăti din propriul buzunar. După ce s-a considerat nedreptățit de măsurile luate de autorități și, mai ales, de forma de aplicare a acestora, O. V. a încercat să ia legătura cu mai multe instituții. A trimis solicitări în încercarea de a se edifica în legătură cu situația în care a ajuns și de a arăta hibele procedurilor care fie lasă cetățeanul în ceață, fie îl ispitesc să fenteze legea.

Nicio hârtie în buzunar, care să ateste măsura izolării

Intrat în țară pe 15 iunie, O.V. a fost pus să completeze o declarație pe proprie răspundere privind țara de plecare. Craioveanul părăsise Germania pe 14 iunie și tranzitase apoi Serbia. Întrucât formularul nu specifica și eventuale țări de tranzit, deși unele modele de pe site-urile instituțiilor au această mențiune, O.V. a trecut Serbia şi nu Germania. La 15 iunie, când intrase în România, Germania devenea zonă verde și era, astfel, ridicată măsura de izolare.

Astfel, spune craioveanul, cei care au trecut pe formular ca țară de plecare Germania, nu ar fi fost trimiși în izolare. El, însă, trecând Serbia, a fost atenționat verbal ca va trebui să intre în izolare la domiciliu.

Bărbatul nu a primit nicio hârtie privind această măsură, așa că nu i-a fost prea clar dacă se impune sau nu izolarea. A doua zi, a mers la serviciu. A fost însă contactat de Poliție, care voia să verifice dacă respectă măsura izolării. Contrariat, acesta spune că polițiștii l-au informat tot verbal despre faptul că ar fi obligat să stea izolat la domiciliu. În cele din urmă, O.V. a fost plasat în carantină instituționalizată pentru nerespectarea autoizolării la domiciliu.

DSP Dolj: Nu primește hârtie, dar semnează declarația

Bărbatul își recunoaște partea de vină. Admite că măsura izolării ar fi fost legitimă, dar nu înțelege modul în care autoritățile procedează. El blamează instituțiile statului pentru proceduri pe care le consideră incomplete, pentru lipsa de comunicare și pentru felul în care își declină responsabilitatea.

„Nu mi-a fost solicitat niciun document relevant pentru a demonstra că am avut ca punct de plecare Germania sau orice altă țară. Mi-am dat seama ulterior, cu stupefacție, că orice pasager poate declara cu ușurință orice altă țară de plecare și va evita foarte simplu a se supune măsurilor care se impun la sosirea în țară”, precizează, într-una dintre adresele trimise, craioveanul.

Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, explică felul în care este gândită procedura: „Nu se dă vreun act privind măsura impusă, dar persoana semnează declarația pe proprie răspundere, unde e precizat că ia la cunoștință că are obligația de a se impune procedurilor de izolare/carantinare/internare, după caz. Declarația pe proprie răspundere ajunge la ISU, la DSP și la Poliție. La sfârșit, ia de la medicul de familie concediu medical tot pe baza unei declarații pe proprie răspundere, la care trebuie anexate și dovezi”, spune Popescu.

Răspunsurile de la autorități, o epopee „du-te-vino“

Craioveanul, supărat pe autoritățile statului, a trimis sesizări către DSP, ISU, MAI, Guvern. Majoritatea l-au plimbat de la o instituție la alta, într-un lanț kafkian, unde mai nimeni nu pare a fi competent să îi ofere un răspuns clar.

Deoarece triajul la intrarea în țară a fost făcut la Otopeni, O.V. trimite adresă către ISU București, care îi spune că nu are competență decât pe raza București-Ilfov și îl trimite către ISU Dolj. DSP Dolj îi răspunde la una dintre cereri trimițându-l să se adreseze DSP București. Guvernul trimite cererea către MAI și Ministerul Sănătății, dar măcar este un pas înainte. Secretariatul Guvernului comunică direct cu Ministerele și redirecționează petiția, fără să mai pună cetățeanul să facă el acest lucru. MAI, la rândul său, trimite cererea către DSP Dolj și Inspectoratul General al Poliției Române. Și uite așa, nelămuririle unui cetățean sunt pasate de la unul la altul, ca într-un antipatic „passenacio” fotbalistic al Spaniei.

Autoritățile motivează decizia pe baza unei dovezi aduse ulterior

Epopeea devine de-a dreptul amuzantă, dacă e să facem haz de necaz, când DSP Dolj îi răspunde cetățeanului, în data de 22 iunie, că măsura izolarii a fost impusă pentru că la data când el a părăsit Germania, pe 14 iunie, aceasta se afla încă în zona galbenă. Numai că acest amănunt le-a fost transmis de către craiovean autorităților abia ulterior impunerii măsurii de izolare. Pe declarația pe proprie răspundere, nici măcar nu se specifica acest lucru, O.V. precizând completând Serbia ca țară de plecare în loc de Germania.

Așadar, DSP Dolj a fundamentat decizia invocând o dovadă inexistentă la data luării acestei măsuri. La fel face și Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) – Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) într-un răspuns din 24.06.

„DSP București a dispus măsura izolării bazându-se pe declarația subsemnatului, adică prezumând că vin din Republica Serbia. Astfel, devine irelevant faptul că am părăsit teritoriul Germaniei pe 14 iunie“, transmite bărbatul.

Țara de tranzit se ia în calcul pentru izolare

CNCCI spune, totuși, că bărbatul a petrecut oricum 14 ore în Serbia, dar acesta contraatacă, menționând că normativele nu vorbesc despre cât de mare sau de mică poate fi durata tranzitului în alte țări: „Astfel cele 14 ore puteau fi una sau 140”, spune O.V.

Ce-i drept, în textul de lege nu este menționat nimic despre durata tranzitului. Totuși, se specifică, la persoanele exceptate de la măsurile de izolare sau carantinare, însoțitorii de zbor care nu coboară din avion între zboruri sau poartă costum de protecție. Cumva, suntem invitați să subînțelegem dacă te dai jos din avion într-o țară de tranzit care nu e în zona verde ar trebui să intri în izolare. Dar pare, ce-i drept, cam subtil pentru un text de lege care ar trebui să fie înțeles de cetățeanul de rând.
Reprezentantul DSP Dolj spune că țările de tranzit se iau în calcul și că O.V. este un cetățean care „a îngroșat obrazul”:

„Domnul respectiv a stat la Belgrad 14 ore. Nu a stat în același avion, să nu vină în contact cu alte persoane. Deci, până la urmă, a venit din Serbia. Ai fost în zonă contaminată, ai intrat în aeroport, ai venit în contact. Se iau în calcul și zonele de tranzit. E trasă de păr povestea, domnul a îngroșat puțin obrazul, a încercat să forțeze. Sunt multe cazuri cu persoane care au încercat să păcălească autoritățile”, precizează Ștefan Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS