Nalba este o floare zveltă şi graţioasă, care înnobilează locurile în care creşte, grădini, maidane şi margini de drum.
Nalba de grădină este originară din China, dar s-a răspândit în întreaga lume, în special în zonele temperat călduroase. Este cultivată deopotrivă ca plantă decorativă și medicinală.
Plantare
Nalba de grădină crește și înflorește frumos pe soluri fertile, permeabile, însorite, ferite de curenți de aer. Iubește lumina și soarele și trebuie cultivată în grădină într-o zonă însorită. Dacă e la umbră, va face flori mici sau nu va înflori deloc.
Datorită înălțimii mari și frunzelor ample și decorative, poate masca un gard inestetic, un zid sau delimita diverse zone în grădină. La umbra nalbelor pot crește nestingherite alte plante care nu tolerează soarele fierbinte de vară.
Udare
Nalbele se mulțumesc cu un sol sărăcăcios și nisipos, dar au nevoie de umiditate permanentă. Nu suportă ca apa să băltească la rădăcină, dar pământul trebuie să fie ușor umed și reavăn tot timpul, mai ales în zilele călduroase de vară. Astfel, vor face flori mai mari și mai dese pe tulpinile înalte.
Înflorire
Nalba de grădină înfloreşte din iunie până la începutul toamnei, iar soiurile cu flori bătute, cu rânduri bogate de petale, arată că niște trandafiri. Florile rezistă multe zile, chiar și în perioadele caniculare, dacă sunt udate frecvent.
Înmulțire
Este o plantă perenă, care se comportă ca plantă bienală de cele mai multe ori. Se înmulțește în mai multe moduri.
Nalba se autoînsămânțează. Semințele se scutură și noile plante apar singure primăvara următoare.
Puteți semăna semințe direct în grădină, la sfârșitul toamnei ori primăvara devreme.
Sau puteți face răsaduri. Semănatul se face în lunile mai-iunie, în casă sau pepinieră. Temperatura optimă pentru germinarea semințelor este 18 grade. În aceste condiții, plantele răsar în aproximativ o săptămână-două.
Când plăntuțele au două-trei frunzulițe, se repică în tăvițe sau ghivece, la 15-20 cm distanță. Rădăcinile prea lungi se scurtează. Plantarea răsadurilor se face în așa fel încât acestea să fie plantate mai adânc decât înainte. În acest fel, în jurul coletului se formează rădăcini fine, care ajută nalba să se înrădăcineze mai bine. Acest lucru este necesar mai ales din cauza înălțimii plantei.
Plantarea răsadurilor în locul definitivdin grădină se face la începutul lunii octombrie sau primăvara devreme, anul următor.
Nalba poate înflori și în același an în care a fost plantată, cu un mic truc. Semănați în ianuarie, într-o seră rece,la maximum 10 grade. După repicare rămâne în seră, iar în aprilie se mută în grădina. În aceste condiții, nalba poate înflori în același an dacă primește îngrijirea necesară.
Altă metodă de înmulțire o puteți folosi primăvara. Atunci puteți să prelevați lăstarii care pornesc de jos, din locul unde se face trecerea dintre rădăcină și tulpină, și să îi puneți la înrădăcinat.
Toamna se poate face divizarea plantelor de cel puțin doi ani.
Dăunători
Nalba atrage mulți dăunători, de la melci și omizi, la acarieni, rugini și afide care atacă mugurii fragezi de flori. Dacă vreți să folosiți florile în scop medicinal, feriți-vă să folosiți insecticide. Puteți scăpa de dăunători cu metode naturale, precum soluțiile concentrate de pelin sau de urzici.