Craiova se împrumută cu încă 9,2 miloane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru reabilitarea clădirilor primăriei și a unor școli. Împrumutul a fost aprobat în ședința de joi a Consiliului Local (CL) Craiova.
Inițial, municipiul a contractat un credit de 15 milioane de euro de la BERD în decembrie 2018, pentru finanțarea a patru proiecte: reabilitarea clădirii principale a primăriei precum și a celei de la Palace, reabilitarea a șase instituții de învățământ, precum și achiziția a 40 de autobuze Euro VI. Suma totală ajungea însă la 22,5 milioane de euro, după ce primăria a decis să aloce din fonduri proprii pentru aceste cheltuieli circa 7,5 miloane de euro.
Acum, executivul primăriei a cerut suplimentarea împrumutului cu 9,2 milioane de euro, invocând creșterea costurilor cu reabilitarea clădirilor. Banii urmează să fie returnați în 13 ani.
Craiova mai împrumută 9,2 milioane de euro. Suplimentare cu 64% a costurilor
Până la urmă, primăria va cumpăra de la compania turcă BMC 38 de autobuze, la un preț mediu de circa 215.000 euro/bucată. Ceea ce înseamnă că lotul de autobuze luat cu bani de la BERD va costa în jur de 8,17 milioane de euro, iar pentru celelalte investiții rămân la dispoziție 14,33 miloane de euro. Suma aprobată marți pe motiv de creștere a costurilor ar însemna astfel o suplimentare cu 64% față de fondurile inițiale.
Unii consilieri au vrut să știe care este exact stadiul cheltuirii banilor din acest credit.„Aș vrea să întreb care este stadiul cheltuirii banilor din împrumutul de bază pe care-l avem și exact ce a dus la această suplimentare. Am înțeles că sunt proiectele tehnice ale clădirilor primăriei care au fost actualizate. Ori în faza inițială nu a fost bine fundamentată suma folosită pentru aceste proiecte, ori s-a întâmplat ceva pentru că este o deviație destul de mare de 9,2 milioane de euro. Mie mi se pare destul de mare. Și aș vrea să știu stadiul. Ce s-a întâmplat, autobuzele au costat mai mult, de ce au costat mai mult decât se prevăzuse, cât din acești bani au fost folosiți până acum în reabilitare și în preluarea autobuzelor“, a spus consilierul Dumitru Mănescu.
Marian Vasile: Aveți astăzi soluția unde vom muta primăria?
Și consilierul PNL Marian Vasile a avut obiecțiuni. „Ni se propune să aprobăm din nou îndatorarea craiovenilor cu încă 9,2 milioane de euro. Și cu 6 milioane de euro de la punctul de mai devreme sunt peste 15 milioane de euro. Zboară milioanele pe aici de parcă ar fi versuri din manele. Pentru cei 9 milioane de euro pentru care ni se cere votul, justificare este, citez: cerințele ISU au avut o influență majoră. Și creșterea prețului materialelor de construcții. Asta e justificare? Acum s-a ajuns la alte calcule care nu ne sunt prezentate și votăm din nou în necunoștință de cauză suplimentarea cu 9 milioane de euro. Pentru aceste sume, cu tot respectul, domnule primar, așteptam ceva mult mai complex“, a spus Marian Vasile.
Acesta a mai întrebat și unde vor fi relocate serviciile primăriei care lucrează cu cetățenii atunci când clădirile municipalități vor intra în reabilitare. „Aveți astăzi soluția unde vom muta primăria? Ați făcut planul de reabilitare, astfel încât mutarea să nu afecteze activitatea diverselor servicii și direcții din primărie? Mai sunt două luni și trebuie să știm unde ne mutăm și care e planul de mutare fără să afectăm activitatea. Sau vreți să lăsați noul primar și noul consiliu în ploaie?“, a mai afirmat el.
Craiova mai împrumută 9,2 milioane de euro. Mihail Genoiu: Era singura soluție
La rândul său, primarul Mihail Genoiu a replicat că „gradul de îndatorare a primăriei este pe undeva la 5%, aproape de 6%“.
„Acest grad este extrem de mic față de marea majoritate a orașelor din țară, pe care, la un moment dat, le admiram că se dezvoltă pe credite BERD și credite BEI. Și mă refeream la orașele din nord-vestul țării. Și acum, dacă facem ca ei, nu e bine. Deci oricum am da-o nu e bine. Eu vă spun un lucru: era singura soluție de reabilitare a acestor clădiri de o valoare patrimonială extrem de mare“, a afirmat acesta.