Firma Supercom, controlată de un fost parlamentar al PSD, a ajuns să presteze servicii de salubritate în aproape jumătate din localitățile județului Gorj, la un an de la semnarea contractului cu ADIA.
Este vorba de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare Gorj, din care fac parte zeci de primării din județul Gorj. ADIA Gorj a semnat în data de 15 mai 2019 un contract de prestări servicii cu Supercom pentru a salubriza localitățile care fac parte din asociație.
Într-un timp record, Supercom a ajuns să preia serviciile de salubritate în 30 de localități din Gorj, dintr-un total de 70. Numărul comunelor și al orașelor în care Supercom asigură salubrizarea și colectarea selectivă va crește de săptămâna viitoare la 31. Supercom a intrat efectiv pe piața serviciilor de salubritate din județul Gorj pe 1 iunie anul trecut, când a devenit obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor.
Potrivit presei centrale, firma controlată de un fost senator al PSD, Supercom SA, a devenit mai cunoscută după ce a câştigat contractele de salubrizare, deszăpezire şi ridicare a maşinilor parcate ilegal pentru Sectorul 2 al Bucureştiului.
Intră și la Bolboși de luni
Începând de luni, 6.07.2020, o nouă localitate din județul Gorj va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor, din poartă în poartă. Este vorba despre comuna Bolboși. Potrivit lui Luis Popa, șeful Serviciului de Gestionare a Activităților de Salubritate Gorj, din cadrul Consiliului Județean Gorj, și în Bolboși deșeurile menajere se vor colecta săptămânal.
„În același timp, și-n această localitate deșeurile menajere se vor colecta săptămânal. La nivelul județului Gorj, până în prezent, colectarea selectivă a deșeurilor, din poartă în poartă, se efectuează în 31 de localități. Acest lucru este asigurat de firma Supercom. Tariful este unic, 14 lei pe gospodărie. Acest tarif implică o colectare a deșeurilor menajere de patru ori pe lună; colectarea selectivă – două ridicări pe lună. De asemenea, două ridicări pe an pentru deșeuri electrocasnice și o dată pe an o ridicare pentru colectarea deșeurilor voluminoase – mobilă. Pentru agenți economici și instituții tariful este de 100 de lei metrul cub de gunoi ridicat“, conform lui Luis Popa, directorul Serviciului de Gestionare a Activităților de Salubritate Gorj, din cadrul Consiliului Județean Gorj.
Pot primi amenzi
Începând de anul trecut, colectarea selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie, iar cetățenii care nu se vor conforma acestor noi măsuri pot să fie amendați cu până la 2.000 de lei. În același timp, chiar și firmele sau administrațiile publice locale care nu respectă aceste noi reguli pot primi amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Luis Popa a declarat că firma Supercom a fost obligată de către ADIA să vină doar cu mașini noi, Euro 6, să colecteze deșeurile menajere săptămânal, din poartă în poartă, iar din două în două săptămâni să facă o colectare selectivă din poartă în poartă. Pentru colectarea selectivă, fiecare gospodărie primește saci galbeni.
„Pe lângă faptul ca a reușit (Supercom – n.r.) să implementeze colectarea selectivă în 31 de localități, lucru care nu s-a întâmplat niciodată în acest județ până în urmă cu un an, a creat și 53 de locuri de muncă“, potrivit lui Luis Popa, director în cadrul Consiliului Județean Gorj.