2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVIDEO. Două familii acuză că rudele decedate la SJU Craiova au fost declarate suspecte de Covid în mod neîntemeiat

VIDEO. Două familii acuză că rudele decedate la SJU Craiova au fost declarate suspecte de Covid în mod neîntemeiat

-

La interval de câteva zile, două cazuri asemănătoare au fost făcute publice de aparţinătorii unor paciente care au decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. Oamenii reclamă că rudele lor au fost puse nefundamentat pe lista suspiciunilor de coronavirus şi că li s-a spus să le ridice în sac sigilat. Aparţinătorii mai reclamă şi că femeilor le-ar fi dispărut bijuteriile, pe care le-au recuperat după insistenţe.
Conducerea spitalului spune, însă, că lucrurile nu stau aşa cum sunt prezentate de familiile pacientelor. Managerii susţin că nimeni nu este considerat suspect fără motiv.

Aparţinător: „Se îngroaşă numărul de pacienţi Covid prin practici mizerabile“

Postarea de pe Facebook a unui craiovean, despre cazul bunicii soţiei sale, a devenit virală, adunând aproape 10.000 de distribuiri. Bărbatul povesteşte că pacienta, în vârstă de 80 de ani, a fost internată în Secţia Hematologie a Spitalului „Filantropia“ din Craiova, cu leucemie acută, diabet, hepatită C și alte afecțiuni. „La internare, conform protocolului, s-au recoltat probe pentru analiza Covid, atât de la ea, cât şi de la însoțitor (nu a fost suspiciune, ci analize de tip screening). Peste noapte, starea i s-a înrăutăţit şi a fost transferată la Spitalul Regional, la ATI. De aici începe regia! Cu toate că de la «Filantropia» nu a venit ca suspect Covid, «eroii din linia întâi» ai Spitalului Regional au mirosit oportunitatea şi au internat-o ca suspect Covid“, povesteşte bărbatul.

Acesta spune că femeia a murit și că familia nici măcar nu a fost anunțată. Aparținătorii ar fi aflat vestea prin intermediul unui medic care le este prieten.

Când au mers să ridice trupul, li s-a comunicat că „n-a venit analiza Covid, dar v-o dăm ca și cum ar avea și o îngropați pe protocol Covid“.

Rezultat negativ, dar probleme în continuare

Oamenii au refuzat, preferând să aștepte rezultatul și să o îngroape creștinește. Rezultatul ar fi venit, dar din nou nimeni nu i-a anunțat și au aflat cu ajutorul prietenilor.

Dar, la morgă, au fost uimiți când li s-a spus: „Chiar dacă a venit testul negativ la Covid, v-o livrăm (cuvintele medicului) pe protocol Covid și mergeţi cu ea direct la cimitir“.

Încercând să se edifice, rudele spun că s-au lovit de „lipsa de empatie şi de aroganța personalului de la morgă. Iar replica unei doctorițe (cea care era de gardă, se pare) este antologică: «Puteți să vă dați cu c**ul de toți pereții, că tot de Covid v-o livrez!». Nimeni nu voia să ne asculte, să-şi arunce un ochi peste hârtii. Ei știau una și bună: protocol Covid“, povestește craioveanul. „Când i-am acuzat că au interes pentru a face asta, domniţei aranjate i-a sărit muştarul“.

S-a găsit buba: Deficienţa comunicării între spitale

În cele din urmă, bărbatul spune că a reușit să discute cu ”o persoană integră cu funcție de conducere”, reușind să ”îndrepte o greșeală monstruoasă.”

Directorul medical a explicat, cu privire la cazul femeii cu leucemie, că la transfer, pe fişa pacientei apărea testul Covid, astfel că a fost încadrată ca pacient suspect pentru că personalul medical de la SJU Craiova nu ştia că era vorba de un test de screening. Problemele au apărut, aşadar, la transfer. Directorul medical spune că, în urma discuţiilor sale cu familia, a luat legătura cu medicul de la Filantropia şi a aflat că testul era unul de screening, astfel încât s-a decis, apoi, că pacienta putea fi eliberată fără protocolul Covid.

Caz similar, la câteva zile distanță

La câteva zile distanță, o altă familie reclamă lucruri similare. Mama unei femei este operată de cancer de colon la SJU Craiova și familia află, după ce pacienta se stinge, că va primi trupul în sac de celofan, pentru că este suspectă Covid, fiind contactul unei paciente cu coronavirus. Fiica pacientei susține că femeia a stat singură în salon.

Familia a filmat o discuție cu cadrele medicale, în care întreabă de ce primește hainele decedatei, „acestea nu sunt infectate?” Oamenii strigă că nu acceptă așa ceva, în timp ce personalul spitalului le spune „în mod normal, se testează la şase zile de la contact, dar dânsa nu a mai apucat să fie testată, astfel că rămâne suspectă. De aceea vine în sac, aceasta este procedura“.

Rudele povestesc că, în cele din urmă, un medic a rămas singur în salon cu unul dintre aparținători și i-a spus că femeia nu are coronavirus și li se va da trupul pentru a fi înmormântată cum se cuvine.

Oamenii spun și că au întrebat de cerceii decedatei și li s-a spus că nu a avut cercei. Abia după insistențe i-ar fi primit înapoi, împreună cu 170 lei (deşi susţin că femeia ar fi avut asupra sa 900 lei), după ce inițial primiseră doar telefonul și două monede de 10 bani.

Și în cazul celeilalte paciente aparținătorii au spus că nu au primit bijuteriile, descoperind la capelă că femeia nu mai avea cerceii și verigheta, și erau hotărâți să sesizeze poliția. Au aflat tot de la prietenii lor că trebuie să le revendice, acesta fiind protocolul. Protocol despre care, din nou, nu i-a anunțat nimeni.

SJU: „Nu îi declarăm suspecţi fără motiv”

Gazeta de Sud a discutat cu managerul general, Laurențiu Ivanovici, și cu directorul medical, Bogdan Fănuță, despre cele două cazuri.

Cei doi reprezentanți ai unității medicale spun că nimeni nu este considerat suspect în mod neîntemeiat.
„Nu îi declarăm suspecți dacă nu sunt, nu avem de ce. Dacă nu avem un al doilea test care să confirme sau nu că pacientul este pozitiv sau negativ, decedatul se predă familiei în sac negru. Dacă există cineva care vrea să facă plângere că un pacient a fost declarat suspect fără să fie motive, să o facă“, spune managerul Laurențiu Ivanovici.

De ce este necesar al doilea test

Directorul medical, Bogdan Fănuţă, menţionează că în unele cazuri e nevoie de un al doilea test pentru ca asupra pacientului să nu mai planeze suspiciunea de coronavirus. Altfel, dacă are un singur test negativ, e posibil ca pacientul să rămână suspect şi trupul unui decedat să fie eliberat pe protocolul Covid.

„Unii oameni nu înţeleg de ce este nevoie de al doilea test. Nu facem al doilea test pentru toţi pacienţii. Sunt unii pacienţi care au anumite modificări şi se recomandă al doilea test la 48 de ore. Am avut mai multe cazuri când nu s-a pozitivat infecţia la primul test, dar s-a pozitivat la al doilea. Dacă pacientul a decedat în primele 48 de ore după ce am recoltat primul test, nu poţi considera pacientul nici pozitiv, nici negativ. Decât să eliberezi normal din morgă un pacient care se poate pozitiva în 48 de ore, acesta rămâne suspect. Nu e declarat pacient decedat prin Covid, dar este eliberat pe protocol de Covid. Numărul oficial al persoanelor decedate de coronavirus este cel al pacienţilor confirmaţi. Dar eliberaţi pe protocol Covid sunt mai mulţi, numai noi cred că avem 10 sau 11 cazuri“, spune Bogdan Fănuţă.

Conform protocolului publicat în Monitorul Oficial şi menţionat de directorul medical, este vorba de pacienţi simptomatici, cu imagine radiologică-CT sugestivă pentru infecţia cu Sars-Cov2, fără altă cauză aparentă.

S-a renunțat la suspiciunea inițială

În privința pacientei cu cancer la colon, lucrurile sunt ceva mai complicate. Directorul medical spune că femeia se afla internată pe Secția Chirurgie I și a stat singură, în salon, cum susține familia, dar personalul a găsit-o noaptea dormind cu o pacientă care a fost confirmată cu Covid. „A plecat, pur și simplu, din salon. Pacienta pozitivă a fost transferată la Boli Infecțioase, iar dânsa a fost contact al pacientei pozitive. Legislația nu îți spune ce să faci, în cadrul spitalului, la un astfel de caz. Dacă ești contact, trebuie să stai 14 zile în izolare, în mod normal. Pacienta a și avut a doua zi urgență chirurgicală. Nu se putea testa în prima zi. Testul se face la câteva zile după contact, iar pacienta a decedat și nu s-a mai putut face testarea“, spune Fănuță.

După tot scandalul, în cele din urmă, cei de la spital spun că au eliberat trupul decedatei fără a urma protocolul Covid deoarece au verificat încărcătura virală a probei recoltate de la pacienta pozitivă, contactul femeii decedate, și au stabilit că avea un nivel scăzut, boala fiind la debut. Așa au stabilit că pacienta decedată nu ar mai fi suspectă. „A trebuit să facem câteva lucruri pentru a ne convinge și să decidem cum o eliberăm. Dacă era considerată suspectă, nu o eliberam decât în sac negru“, menționează directorul medical.

Probleme create de neclaritățile privind lucrurile pacienților decedați

În privința sesizărilor ambelor familii cu privire la bijuteriile pacientelor decedate, managerul Laurențiu Ivanovici spune că acestea se aflau pe secție și nu au fost revendicate. Pe de altă parte, aparținătorii susțin că nu li s-a comunicat că acesta ar fi protocolul: ca bijuteriile să le fie luate pacienților și returnate familiei, în urma revendicării lor.

„Știu de o pacientă în cazul căreia familia a reclamat că i-au dispărut cerceii și inelele. S-a făcut o anchetă, s-a ajuns la noi. Mai mult, au făcut plângere și la poliție. A venit un comisar de la Secția nr. 2 și am constatat că, pe de o parte, cerceii se aflau la femeie în ureche, nici măcar nu au fost scoși, iar inelele au fost predate. Erau păstrate, conform procedurii, la Terapie Intensivă, au fost predate de față cu comisarul. Asistentele au fost chiar deranjate că au existat aceste acuzații, pentru că bijuteriile erau acolo și au fost returnate. Am fost puși într-o situație jenantă. Inelele existau, dar nu au venit să le ia“, spune Ivanovici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Costel Gâlcă și Ștefan Baiaram au prefațat meciul UTA...

UTA Arad și Universitatea Craiova se întâlnesc luni, de...

ȘTIRI GdS