-3 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateSindromul premenstrual

Sindromul premenstrual

O treime din femeile active sexual, cu vârste cuprinse intre 25 si 40 de ani, sufera de sindrom premenstrual. Este vorba de un intreg ansamblu de simptome care preced menstruatia, cu sapte sau zece zile, si dispar o data cu inceputul acesteia. Femeile se plâng de balonare, dureri la nivelul sânilor, edeme ale gleznelor, senzatia de crestere in greutate, iritabilitate, agresivitate, afectiuni cutanate, depresie, incapacitate de concentrare, modificari ale libidoului, letargie si pofte capricioase pentru anumite mâncaruri. Nu toate femeile resimt insa la fel simptomele enumerate. Mecanismul care determina aparitia SPM nu este foarte clar, dar se presupune ca un rol important in declansarea lui il au factorii psiho-sociali.


Terapie


Metodele terapeutice folosite in prezent au, in general, ca scop reducerea intensitatii simptomelor. Medicul este cel care va trebui sa asigure pacientei cel mai bun ajutor posibil pentru suferintele fizice si emotionale. De aceea, este bine sa urmareasca indeaproape bolnava si sa stabileasca impreuna o conduita terapeutica:


1. Pacienta va fi sfatuita sa urmareasca zilnic simptomele, timp de doua-trei luni, ca ajutor in evaluarea momentului de aparitie si a caracteristicilor sindromului. Daca simptomele apar de-a lungul unei intregi luni si nu cu aproximativ doua saptamâni inainte de menstruatie, pacienta prezinta probleme psihice sau sufera de depresie, fara nici o legatura cu sindromul premenstrual. Psihoterapia si terapia de grup sunt utile in cazul multor femei sau cupluri.


3. Daca nu exista contraindicatii medicale, se prescrie o dieta cu aport glucidic sporit. Se vor evita alimentele cu continut ridicat de zahar si alcoolul, pentru a preveni hipoglicemia reactiva. Cofeina va fi redusa la minimum.


4. Se recomanda o doza zilnica unica dintr-un preparat cu minerale si vitamine, care sa asigure necesarul zilnic pentru aceste substante.


5. S-a demonstrat ca un program regulat de mentinere a conditiei fizice reduce gradul de depresie, anxietatea si diminueaza retentia hidrica premenstruala.


6. Inhibitorii recaptarii serotoninei sunt eficace in diminuarea tensiunii nervoase, a iritabilitatii si disforiei (indispozitie si anxietate cauzate de apartenenta la sexul biologic), având putine efecte secundare. S-au utilizat si benzodiazepinele cu durata scurta de actiune.


Dr. Georgescu Mariana, medic primar obstetrica-ginecologie la policlinica Elga Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS