Președintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă de la Cotroceni, afirmând că una dintre marile probleme cu care ne confruntăm, în plină criză COVID-19, este lipsa unei legislații coerente și bine gândite.
„Pandemia a generat o criză la nivel mondial. Ne aflăm azi la aproape jumătate de an de la momentul la care OMS a recunoscut riscurile majore ale epidemiei
Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemele de sănătate de pe întregul mapamond
Pericolul unei răspândiri masive, care să nu poată fi ținută total sub control, a putut fi evitat prin măsuri ferme. Unica rațiune a acestor măsuri luate în România a fost evitarea unui scenariu negru.
În evaluarea situației și aprecierii stării de urgență din 16 martie am luat în considerare una din caracteristicile României – revenirea celor din diaspora. A fost nevoie de o intervenție rapidă și coordonată.
Carenţe în sistemul sanitar
Evoluția coronavirusului a condus la evidențierea unor carențe majore în special în sistemul sanitar. A scos la iveală fragilități sistemice și o capacitate administrativă redusă. Criza a pus o presiune uriașă pe marile sisteme subfinanțate ani la rând. Instituțiile implicate direct în criză au reușit prin implementarea unor măsuri dure să diminueze efectele COVID.
Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul personalului medical. A fost evitată o criză sanitară de proporții și au fost salvate numeroase vieți omenești. Justețea și proporționalitatea măsurilor restrictive au fost întărite de comportamentul cetățenilor. Datele statistice de la nivel mondial arată că România a gestionat eficient criza sanitară în timpul stării de urgență
Totuși, pandemia ne-a pus în față tabloul a 30 de ani de eșecuri, carențe majore. Pașii mari făcuți acum, pentru ditigtalizare, de exemplu, trebuie continuați accelerat. O parte importantă a informării trimise Parlamentului include un set de măsuri. Una din marile probleme cu care ne-am confruntat și ne confruntăm cu lipsa unei legislații coerente. Am gestionat pandemia cu legi slabe, a trebuit să ajustăm din mers legislația.
Există situații excepționale în care se iau măsuri excepționale
Întregul cadru normativ al măsurilor excepționale trebuie regândfit să să cuprinsă instrumente suficiente pentru o acțiune promptă a autorităților.Fac apel la colaborare loială între instituțiile statului, nu e momentul orgoliilor. Politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute. Văd contre pe o măsură sau alta. Românii au nevoie de argumente solide.
Virusul este real, nu dispare prin simpla lui negare. Fac apel la parlament să adopte urgente cadrul de care e nevoie pentru ca autoritățile să acționeze pentru protejarea sănătății oamenilor