5.5 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRisc de 10 ori mai mare de afecțiuni cardiace în formele Covid grave

Risc de 10 ori mai mare de afecțiuni cardiace în formele Covid grave

Medicii au observat de mult timp legături între formele severe de Covid-19 și afecțiunile cardiace, dar un nou studiu oferă noi indicii legate de această asociere. Cercetătorii au observat că stopul cardiac și tulburările de ritm cardiac sunt de 10 ori mai frecvente la pacienții cu Covid-19 care necesită terapie intensivă decât în ​​rândul altor pacienți spitalizați cu Covid-19, informează 360medical.ro.

Cauzele non-cardiace contribuie la apariţia stopului cardiac

Studiul a fost derulat pe 700 de pacienți cu Covid-19 spitalizați. Cercetarea a inclus persoane cu vârsta medie de 50 de ani, care au fost internate la Spitalul Universității din Pennsylvania între începutul lunii martie și mijlocul lunii mai.

,,Nu este clar de ce riscul crește atât de mare în terapie intensivă, dar este probabil legat de stresul bolii avansate, nu de o activitate directă a noului coronavirus asupra inimii”, a declarat prof. dr. Rajat Deo, specialist în medicină cardiovasculară la Școala de Medicină a Universității din Pennsylvania și autorul principal al studiului.

„Cauze non-cardiace, cum ar fi infecția sistemică, inflamația și boala, vor contribui mai mult la apariția stopului cardiac și a aritmiei decât celulele cardiace deteriorate sau infectate din cauza infecției virale”, a spus Deo, potrivit MedicineNet.com.

Răspunsul hiper-imun poate duce la tulburările de ritm

Nouă pacienți au suferit stop cardiac; 25 au prezentat fibrilație atrială; 9 au avut ritmuri cardiace lente, iar 10 au avut evenimente de tahicardie ventriculară. Dintre pacienții studiați, aproximativ 11% au fost admiși în terapie intensivă. Singurele cazuri de stop cardiac au apărut în rândul pacienților din terapie intensivă.

,,Știm ca pacienții critici cu Covid-19 au ceea ce numim un răspuns inflamator sistemic, care creează o furtună de citokine. Acest răspuns imun masiv ar putea fi cauza creșterii tulburărilor de ritm cardiac, mai degrabă decât virusul în sine“, afirmă dr. Satjit Bhusri, de la Lenox Hill Hospital din New York.

Dr. Laurence Epstein este directorul Northwell Health din Manhasset. Citind despre noile descoperiri, el a precizat că rata mare de aritmii cardiace în Covid-19 nu este surprinzătoare, având în vedere severitatea bolii la mulți pacienți cu Covid-19 spitalizați. El a subliniat că rata de fibrilație atrială descrisă în studiul Pennsylvania (3,6%) este de fapt mult mai mică decât rata de 19% la care a fost martor în rândul pacienților din Northwell Health.

Oamenii de știință cred că sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua dacă prezența aritmiilor cardiace au efecte pe termen lung asupra sănătății asupra pacienților care au fost spitalizați pentru Covid-19.

Rata mortalităţii la persoanele cu afecţiuni cardiovasculare

Cercetătorii de la Universitatea UTHealth din Texas au studiat și ei efectele coronavirusului asupra sistemului cardiovascular și au constatat că rata de fatalitate pentru pacienții cu boli cardiovasculare care se îmbolnăvesc de Covid-19 este de 10,5%.

Covid-19 poate avea consecințe fatale în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare subiacente și poate provoca leziuni cardiace chiar și la pacienții fără afecțiuni cardiace subiacente.

În contextul pandemiei Covid-19, Societatea Română de Cardiologie a semnalat recent că persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, inclusiv cu hipertensiune arterială, au un risc mai mare de a dezvolta forme severe ale bolii provocate de coronavirusul SARS-CoV-2, iar în rândul acestora se înregistrează cea mai mare mortalitate.

Prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele SRC a spus că între 10 și 12% dintre infecțiile cu SarsCov2 se datorează bolilor cardiovasculare, acestea fiind principala complicație a infecțiilor Covid-19, răspunzând de 70% dintre comorbiditățile prin care pacienții Covid-19 decedează. Societatea Română de Cardiologie solicită Ministerului Sănătății ca bolile cardiovasculare să fie incluse pe lista patologiilor care trebuie testate pentru COVID-19 la internarea pacienților în spital.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS