6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDepozitul de gunoi de la Mofleni, amendat de Gardă din cauza mirosului

Depozitul de gunoi de la Mofleni, amendat de Gardă din cauza mirosului

Depozitul de gunoi de la Mofleni – Craiova a fost verificat de comisarii Gărzii de Mediu Dolj. Mirosul emanat de groapa de deşeuri şi sesizările făcute de craiovenii care locuiesc în cartierele 1 Mai şi Mofleni i-au făcut pe comisari să verifice modul în care se depozitează. Neregulile găsite aici i-au determinat pe aceştia să amendeze operatorul. În primul rând pentru că „nu se respectă Normativul tehnic de depozitare pe celula nr. 6, aflată în exploatare“. În al doilea rând, pentru că „pe celula nr. 1 închisă se depozitau deşeuri, aceasta fiind folosită ca o platformă provizorie de depozitare“. Totodată, Garda de Mediu a amendat depozitul cu suma de 100.000 de lei.


Reprezentanţii Gărzii de Mediu susţin că acestea nu sunt singurele încălcări ale prevederilor Normativului. Motiv pentru care au trasat câteva sarcini respectivului operator.

Groapa de gunoi de la Mofleni

„Faţă de neconformităţile constatate, operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în voloare de 100.000 de lei şi s-au dispus măsuri pentru remediere“, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Dolj.

Urgent, Celula 7


Din cele explicate de comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, în urma verificărilor din data de 07.07.2020, capacitatea actualei celule este aproape de limită. Depozitul de gunoi trebuie să facă demersurile necesare pentru construirea şi autorizarea unei noi celule.

„Pe celula 6 nu se mai poate aduce o cantitate foarte mare de gunoi. Din acest motiv ei folosesc celula 1 – deşi aceasta este închisă – ca pe o platformă provizorie de depozitare. Pe celula 6 compactează mereu gunoiul, aceasta fiind aproape de limită. De aici şi mirosul care ajunge în oraş.

Mai mult, operatorul în cauză susţine că mirosul s-a accentuat după incendiul care a avut loc în urmă cu două săptămâni în incinta depozitului. Apa provenită de la maşinile de pompieri s-a amestecat cu levigatul şi s-a acumulat la baza celulei. Ei mai spun că au început demersurile pentru deschiderea şi autorizarea celulei 7. Pe lângă amendă, le-am trasat câteva măsuri şi au la dispoziţie 30 de zile să le ducă la îndeplinire. Ei trebuie să înţeleagă că toate instalaţiile pe care le au trebuie să fie puse în funcţiune. De exemplu, staţia de epurare, staţia de ardere a gazului“,

a explicat Gheorghe Călinoiu, comisar-șef la Garda de Mediu.

Problemele din 2018 se repetă în 2020

De remarcat este faptul că acelaşi lucru s-a întâmplat şi înainte de deschiderea celulei 6, în 2018. Şi atunci, Garda de Mediu a constatat că gunoiul menajer era înghesuit în celula C5, și a sancționat operatorul depozitului, SC Eco Sud SA, pentru o serie de neconformități.


În proiectul Autorizației Integrate de Mediu pentru celula C6 a Depozitului de Deșeuri Mofleni se preciza modul cum ar trebui să funcționeze celula și depozitul, în general.

Un depozit care se va dezvolta etapizat până la 30 de celule, la data emiterii prezentei autorizaţii integrate de mediu capacitatea de depozitare existentă prezentându-se astfel:

Incendiu la Groapa de gunoi
Incendiu la Groapa de gunoi

C1 – celulă închisă, C2, C3, C4, C5 – celule cu depozitare sistată (acoperire provizorie). C6 – celulă amenajată pentru exploatare, proiectată pentru o durată de funcționare de aproximativ unu-doi ani.

Prin proiect, suprafaţa activă a celulei C6 este de aproximativ 1,3 hectare, iar capacitatea sa de depozitare, de circa 200.000 de mc deşeuri. Celula 6 va avea sistemul de impermeabilizare a bazei şi taluzurilor interioare, sistem de drenare și evacuare a levigatului și sistem de colectare a gazelor de depozit.

„Când înălţimea deşeurilor depozitate va atinge 4 m, se începe montarea a cinci puţuri de captare a biogazului. Aceste puţuri constituie un sistem pasiv de colectare a gazului de depozit, gaz format ca urmare a proceselor de fermentare din corpul depozitului“, se explică în proiectul Autorizației Integrate de Mediu.

Groapa de gunoi de la Mofleni
Groapa de gunoi de la Mofleni

Cum ar fi trebuit să funcţioneze celula 6

Tot aici sunt trecute și cerințele legate de depozitare.

„Primul strat de deşeuri de deasupra stratului de drenaj, în grosime de un metru, se depune cu atenţie, fără compactare. Compactarea deşeurilor depozitate începe numai după ce stratul depăşeşte un metru grosime. Este interzisă depozitarea în primul strat a deşeurilor masive, voluminoase, cele sub formă lichidă, mâloasă, nisipuri fine şi alte tipuri de deşeuri care pot penetra în sistemul de drenaj, colmatându-l.

Celulele de depozitare trebuie umplute repede, pentru a se putea aplica impermeabilizarea suprafeţei, evitându-se astfel formarea levigatului. Acoperirea periodică trebuie să se realizeze mai ales în perioadele cu temperatură și umiditate ridicate, aceste condiții favorizând degajarea de mirosuri neplăcute și proliferare a dăunătorilor. Deșeurile depuse zilnic vor fi acoperite cu un strat de pământ sau deşeuri inerte provenite din concasarea deşeurilor de construcţii“,

se arăta în 2018 în autorizație.

Eco Sud
Eco Sud

APM dă girul

Autorizarea deschiderii unei noi celule cade în sarcina Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj. APM Dolj poate emite Autorizație Integrată de Mediu pentru celula C7 a Depozitului de Deșeuri Mofleni, după ce în termenul de 30 de zile de la publicarea anunțului nu au existat niciun fel de observații din partea publicului interesat. APM Dolj decide emiterea AIM pentru amplasamentul depozitului de deșeuri de la Mofleni, cu condiția confirmării de către Garda de Mediu a realizării măsurilor stabilite în urma controlului.
De la APM Dolj nu am putut afla dacă depozitul a depus vreo solicitare în acest sens. Încercând să contactăm telefonic persoanele autorizate, ni s-a explicat că acestea sunt pe teren.
Nici de la reprezentanţii Eco Sud nu am obţinut un răspuns. Persoana indicată să ne lămurească nu a răspuns la telefon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS