3.1 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljApă şi canalizare cu bani europeni

Apă şi canalizare cu bani europeni

Compania de Apă Oltenia a obținut finanțare europeană și implementează un proiect care vizează investiții de peste 455 milioane de euro în infrastructura de apă și canalizare.

Este vorba despre „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020“. Acest proiect de amploare este o continuare a programelor de investiții derulate anterior în acest domeniu, în județul Dolj. Se va investi în reţeaua de apă, reţeaua de canalizare şi în aducțiune fir II Isvarna-Craiova.

Prezentare proiect

„În acest moment putem spune că am intrat în posesia primei tranșe, mai exact a fost aprobată prima cerere de rambursare, care presupune recuperarea sumei de 4,06 milioane lei (aproximativ 1 milion de euro), sumă pe care compania a virat-o deja Consiliului Județean Dolj în vederea despăgubirii persoanelor expropriate de pe traseul aducțiunii Izvarna II și pentru obținerea documentației necesare procedurilor de expropriere“,

a precizat directorul general al Companiei de Apă Oltenia, av. Alin Șuiu.

Alin Şuiu, director CAO


Proiectul are drept scop dezvoltarea reţelei de apă şi canalizare în tot judeţul.
Este prevăzută continuarea procesului de extindere și reabilitare a infrastructurii realizate în etapa 2007-2013 în 23 de localități din județul Dolj.

Acestea sunt: Craiova, Cârcea, Malu Mare, Breasta, Bucovăț, Ghercești, Mischii, Pielești, Șimnicu de Sus, Ișalnița, Coțofenii din Dos, Calafat, Maglavit, Băilești, Poiana Mare, Piscu Vechi, Rastu Nou, Cerăt, Bechet, Ostroveni, Călărași, Dăbuleni și Plenița.


Pe 14 mai 2019 a fost semnat contractul de finanțare între SC Compania de Apă Oltenia SA și Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management POIM. Pe 17 martie 2020, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, a fost semnată decizia de finanțare a proiectului, cu o valoare totală de peste 445 milioane de euro.

Aducţiunea Isvarna, componentă importantă a proiectului

Magistrala de apă Izvarna
Magistrala de apă Izvarna

O componentă importantă a Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj o reprezintă investiția făcută pentru reabilitare și extindere aducțiune fir II Isvarna-Craiova.

În acest fel se va acoperi deficitul de apă, cât și asigurarea calității apei pentru Craiova și localitățile de pe parcursul conductei de aducțiune din județul Dolj și județul Gorj. Lucrările prevăzute sunt reabilitarea conductei de aducțiune pe o lungime de 27, 402 km; extinderea conductei de aducțiune pe o lungime de 96,418 km; amenajarea incintei de captare Isvarna; o stație nouă de hipoclorit.
CAO a rezolvat şi problema expropierilor.
A virat deja Consiliului Județean Dolj, instituția care se ocupă de întreaga procedură de expropriere, suma de 4,10 milioane lei, bani care au fost recuperaţi.

Valoare proiect de apă și canalizare

Valoarea totală a proiectului este de 2,114.507.501 lei, din care valoare nerambursabilă 1.356.142.206 lei şi contribuţie proprie 31.909.228 de lei. Perioada de implementare este de 59 de luni, până în 31.12.2023.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS