Autoritățile din Gorj caută de acum soluții pentru cazarea pacienților COVID-19, în cazul în care nu vor mai fi disponibile locuri în spitale sau în alte unități de tip medical.
Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Gorj, este avută în vedere inclusiv Sala Sporturilor și alte spații de la Stadionul Municipal din Târgu Jiu. În situația în care se va produce o creștere explozivă a numărului de pacienți COVID se intenționează folosirea în caz de avarie a Sălii Sporturilor.
S-a calculat că pe terenul de joc și în alte spații pot fi amplasate aproximativ 200 de paturi. Din păcate, nu ar fi disponibile decât paturile, având în vedere că nu au fost cumpărate, între timp, și alte tipuri de echipamente medicale necesare tratamentului pentru pacienți COVID.
Este vorba de stative, monitoare, ventilatoare și altele, în afara materialelor de protecție soluțile pentru dezinfecție, care sunt obligatorii pentru spațiile în care se lucrează cu pacienți COVID.
Spații pentru carantină
Autoritățile sanitare au identificat și spații pentru asigurarea carantinei și izolării, potrivit noii legislații care a intrat recent în vigoare. Se au în vedere spații în incinta Stadionului Municipal. Este vorba de noul hotel de 4 stele construit la Stadionul Muncipal, precum și Hotelul „Sport” din complexul sportiv.
Ambele unități de cazare sunt înglobate în structura noului Stadion Municipal din Târgu Jiu, ultimul inaugurat în România. Autoritățile sanitare trebuie să asigure din nou spații pentru carantină și izolare, potrivit Legii carantinei.
Este de amintit că hotelul de 4 stele de la Stadionul Municipal a fost folosit și în starea de urgență pentru carantinarea gorjenilor care au sosit în județ din afara țării. A fost pentru prima data când hotelul respectiv a fost folosit și carantinații au fost mulțumiți de condițiile găsite, având în vedere că este vorba de o unitate de cazare cotată la 4 stele.
Încă un echipament pentru teste
Totodată, la nivelul județului Gorj se are în vedere cumpărarea unui echipament pentru a crește capacitatea de testare. Astfel, valoarea echipamentelor medicale depășește 3,76 milioane de lei. Cea mai mare parte a fondurilor este asigurată de Ministerul Sănătății.
Consiliul Județean Gorj a aprobat miercuri, în cadrul unei ședințe extraordinare, alocarea sumei de 430.000 de lei către Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, în urma unei rectificări de buget. Suma aprobată reprezintă cofinanțarea care trebuie asigurată de către Consiliul Județean Gorj, administratorul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu.
„Se aprobă alocarea sumei de 430.000 de lei Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu pentru asigurarea cofinanțării ce revine în sarcina Consiliului Județean Gorj, aferentă aparaturii și echipamentelor medicale estimate la valoarea de 3.760,00 mii lei, diferența de 3.330,00 mii lei reprezentând fonduri alocate de la bugetul de stat, în vederea achiziționării aparaturii și echipamentelor medicale aprobate de Ministerul Sănătății cu finanțare de la bugetul de stat și cofinanțare din bugetul local, precum și a celor finanțate din venituri proprii și donații, pentru suplimentarea unor cheltuieli existente și includerea unei noi poziții, respectiv extractor automat acizi nucleici pentru dotarea Laboratorului de analize medicale, strict necesar în vederea efectuării extracțiilor de ADN având ca scop determinarea infecțiilor cu virusul SARS-COV-2. În acest sens, unitatea medicală a solicitat modificarea listei de investiții aferentă anului curent în regim de urgență”, conform Consiliului Județean Gorj.
1.500 de kituri de testare la Spitalul Județean
La nivelul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu sunt disponibile acum 1.500 de kituri de testare. Nu se pot realiza însă mai mult de 120 de teste pe zi la Laboratorul de genetică moleculară și cu aparatul GeneXpert.
În urma noilor achiziții de echipamente medicale se are în vedere creșterea capacității de testare. Laboratoarele din Târgu Jiu, de la spital sau de la clinicile private, sunt luate cu asalt de către cetățeni, inclusiv de către cei care au nevoie de teste pentru a pleca în concediu peste hotare, respectiv în Grecia.
Astfel, s-a ajuns în situația în care pacienții care au nevoie de operații să aștepte după programare, iar unii riscă să nu mai fie primiți la operații. În Gorj sunt peste 600 de cazuri confirmate cu COVID 19 și mai sunt foarte puține locuri în spitale, atât pentru suspecții COVID, cât și pentru pacienții cu coronavirus.