7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratiePrimăria Craiova, somată să o dea jos pe Olguţa Vasilescu de pe Nicolae Romanescu

Primăria Craiova, somată să o dea jos pe Olguţa Vasilescu de pe Nicolae Romanescu

Numele primarilor Craiovei au fost inscripţionate pe un postament ce străjuieşte monumentul amplasat la intrarea secundară a Parcului „Nicolae Romanescu“. Olguţa Vasilescu a fost cuplată pe aceeaşi plăcuţă cu Nicolae Romanescu, cel mai mare primar din istoria Craiovei. Primăria susţine că este o „coincidenţă“, dar oamenii de la Cultură au constatat că nu a fost respectat proiectul şi au somat primăria să remedieze situaţia.

Abia inaugurată după modernizare, intrarea secundară în Parcul „Nicolae Romanescu“ este pe cale să stârnească un mare scandal. Lucrarea a costat în total circa 990.000 de lei, inclusiv TVA, dar nu acesta este motivul care a declanşat furtuna (deşi lucrarea s-a scumpit cu peste 30% faţă de valoarea adjudecată prin licitaţie).

În centrul locaţiei a fost amplasată statuia „Avântul“ de Ion Jalea, iar în jurul statuii a fost ridicat un postament din beton armat, placat cu piatră, înalt de 30 de centimetri, care dublează un semicerc din gard viu. Pe acest postament au fost inscripţionate numele primarilor Craiovei, pe două şiruri suprapuse. Pe fiecare plăcuţă din postament încap numele a doi primari, unul mai nou şi unul mai vechi.

Genoiu: Este pur şi simplu o coincidenţă

Scandalul a fost declanşat de faptul că pe una dintre plăcuţe numele Olguţei Vasilescu, fost primar al Craiovei în perioada 2012-2017, a fost cuplat cu cel al lui Nicolae P. Romanescu, care a avut un prim mandat de primar în perioada 1898-1899. Liberalul Nicolae Romanescu este considerat cel mai importat primar din istoria Craiovei, pe timpul căruia au fost făcute multe din investiţiile importante ale municipiului. A fost de patru ori primar al oraşului, iar în al doilea mandat (1901-1905) a fost ctitorit şi parcul care astăzi îi poartă numele. Unii dintre primarii de după 1990 au aspirat la comparaţii sau asocieri cu Nicolae Romanescu, dar până acum doar declarativ.

De data aceasta, numele Olguţei Vasilescu apare asociat cu cel al lui Romanescu pe un monument de for public. Lucrul acesta a fost observat în luna mai de Petru Becheru, preşedintele de asociaţie de proprietari care a denunţat-o pe Olguţa Vasilescu în dosarul „Faţada“. Becheru a început să pună întrebări pe la mai multe instituţii. Primăria i-a dat un răspuns foarte elaborat, conform căruia „numele primarilor sunt inscripţionate în ordinea cronologică a mandatelor de primar pe un semicerc, numele primarilor mai vechi fiind înscrise pe un rând în partea de jos a plăcilor, iar numele primarilor mai noi se continuă pe un rând în partea de sus a plăcilor”. „Faptul că numele doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu figurează deasupra numelui primarului Nicolae Romanescu este pur şi simplu o coincidenţă”, scrie în răspunsul semnat de actualul primar, Mihail Genoiu.

Primăria, somată să remedieze situaţia

Se pare însă că nu este nici pe departe o coincidenţă. În data de 22 iulie, Direcţia Judeţeană pentru Cultură (DJC) Dolj a trimis o adresă către Primăria Craiova. Direcţia aminteşte că a avizat favorabil documentaţia privind modernizarea accesului în parc şi amplasarea statuii „Avântul“. În urma deplasării în teren a celor de la DJC, „s-a constatat că inscripţionarea numelor primarilor Craiovei nu respectă planşa A-06 cu titlul – Listă primari Craiova – simulare 3D din documentaţia avizată”.

În consecinţă, DJC solicită ca, în termen de 30 de zile, primăria să remedieze neconcordanţele, „în sensul modificării Listei primarilor Craiovei, astfel încât ordinea şi dispunerea numelor acestora să respecte plaşa A-06“. Din această planşă, rezultă că, mai întâi, trebuie completat rândul de sus, apoi se începea cu cel de jos.

Din această planşă rezultă că prima dată trebuie completat rândul de sus

De fapt, aceasta este şi ordinea în care citim, în cultura noastră vestică: de la stânga la dreapta şi de sus în jos.

După cum se poate vedea însă în fotografiile realizate de reporterii GdS, spre capătul din dreapta al postamentului, ultimele patru plăcuţe nu sunt completate pe rândul de sus, iar pe rândul de jos nu sunt completate ultimele trei.

Plăcuţele din dreapta postamentului au rămas neinscripţionate

Situaţia nu are nici o logică, iar toată lumea a dedus că numele primarului Olguţa Vasilescu „trebuia“ să ajungă pe aceeaşi plăcuţă cu Nicolae Romanescu. De aici şi scandalul.

Cum reacţionează Primăria Craiova

Primăria Craiova a emis un comunicat de presă în care dă de înţeles că nu va modifica nimic la numele plăcuţelor.

„Lucrările la statuia de la intrarea secundară în Parcul Romanescu, inclusiv ordinea plăcuțelor cu numele primarilor, sunt executate conform prevederilor legale în materie și recepționate de comisia de recepție, din care a făcut parte și reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură Dolj.

Lucrările de construire aferente investiției ”Modernizare acces în Parcul Nicolae Romanescu și amplasare statuie” au fost executate cu respectarea avizului nr.101/Z/17.09.2019 emis de Ministerul Culturii și Identității Naționale – Direcția Județeană pentru Cultură Dolj, conform căruia au fost avizate favorabil lucrările de modernizare acces în Parcul Nicolae Romanescu și amplasare statuie, în conformitate cu prevederile memoriului tehnic și cu planșele anexă A-03 plan de situație – propunere și A-08 propunere soclu statuie.

Piesele desenate denumite generic ”simulare foto”, între care se regăsește și planșa A-06 lista primari Craiova-simulare 3D, nu reprezintă o componentă obligatorie a documentației tehnice întocmite în vederea obținerii autorizației de construire, prevăzute în anexa nr.1  CONŢINUTUL – CADRU al documentaţiei tehnice D.T. pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
 

”Simularea foto” este o planșă solicitată suplimentar de către autoritatea emitentă a autorizației de construire, cu titlu de exemplificare/randare suplimentar față de documentația tehnică prevăzută de lege, în vederea creării unei viziuni de ansamblu, înaintea etapei de execuție. Aceste planșe nu se vizează spre neschimbare și nu stau la baza executării lucrărilor de construcții.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii și ale Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, executarea lucrărilor de construcții se face pe baza unui proiect tehnic și a unor detalii de execuție întocmite de către colective de specialiști și redactate în baza unor normative de proiectare.

Prin urmare, ”Simularea foto” nu constituie detaliu de execuție, extras PT sau extras PAC, astfel încât să fie necesar a fi elaborată la nivel de detaliu și urmărită ca planșă directoare în execuția lucrărilor autorizate.  

La finalul lucrărilor, comisia de recepție a semnat, fără opinii separate în cadrul acesteia, recepția lucrărilor executate, inclusiv lista primarilor Craiovei din documentația proiectului de execuție actualizat la data finalizării lucrărilor ”as built” aflată în concordanță cu realitatea din teren“, spune primăria.

Primăria: NU se mai pot face solicitări de remedieri

„Nu lipsit de relevanță este și faptul că după încheierea procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor nu se mai pot face solicitări de remediere de lucrări dacă acestea nu au fost consemnate în procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

Numele fiecărui primar a fost poziționat în ordine cronologică, de la stânga la dreapta, pe două rânduri, începând cu primarii din secolul 19 aflați pe rândul de jos și continuând cu cei din zilele noastre pe rândul superior. Astfel, ordinea în care apar suprapuse pe verticală, într-un anume loc, numele primarilor din epoci diferite reiese strict din criteriul cronologic respectat de la stânga la dreapta pe ambele rânduri. De altfel, se poate observa cu ușurință că numele primarului Nicolae Romanescu apare în alte trei locuri singur, urmând să îi fie suprapuse numele viitorilor trei primari Craiovei, indiferent despre cine va fi vorba“, susţine municipalitatea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS