2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum a înghiţit o stradă terenul unei craiovence

Cum a înghiţit o stradă terenul unei craiovence

O craioveancă susţine că Primăria Craiova i-a luat cu japca peste 40 mp dintr-un teren pe care îl are în Bariera Vâlcii.

Femeia deţine pe strada Lăcrămioarei 4.848 mp de teren. În urmă cu ceva timp, când administraţia locală a decis să modernizeze strada, gardul respectivei proprietăţi a fost dat jos şi câţiva pomi tăiaţi. Aşa, 48 mp au rămas în aer, în documente, proprietate privată, în realitate proprietate publică. Asta s-a întâmplat când pe stradă a fost introdusă canalizarea. Recent, când a început asfaltarea pe terenul rămas neîngrădit a apărut un trotuar.

Teren

„Eu am aproape 5.000 mp aici, pe strada Lăcrămioarei. Când au venit cu canalizarea m-am trezit că mi-au dat jos sârma care îngrădea terenul. Mi-au tăiat doi sălcâmi şi doi nuci. În felul acesta mi-au luat toată faţa terenului care dă spre stradă. Acum au venit cu asfaltarea, pe cei 48 mp s-a trasat trotuarul. Până aici nimic de zis, dar din punct de vedere juridic eu rămân aşa cu terenul.

Plătesc impozit pentru el. Nu ştiu ce să mai fac. Din primărie îmi spun că se va rezolva. Îmi cer tot felul de acte. Ultima dată mi-au cerut să le duc acte de la cadastru. Eu am cadastru pe acest teren, dar ca să lămuresc situaţia, să scot extras de carte funciară şi plan cadastral am înţeles că m-ar costa vreo 5.000 de lei. Nu eu am făcut aceste încurcături, primăria să rezolve acest caz“,

explică Doina Grăsune.

Teren

Aliniament la linie

Localnicii de pe strada Lăcrămioarei spun că Doina Grăsune nu este singurul locuitor care a pierdut teren în acest fel. Aceştia au ales să li se amenajeze strada, să beneficieze de utilităţi şi din acest motiv şi-au retras gardurile.

„Cunosc situaţia persoanei respective. Ea a reclamat şi când a venit cu canalizarea. A fost nemulţumită şi acum cu asfaltarea, dar nu este singura în această situaţie. Şi noi am retras gardul ca să vină cu apa, cu canalizarea şi să se amenajeze trotuarul. Unii dintre localnici aveau terenul până în stradă, nu exista trotuar. Acum, după modernizare, era necesar să se amenajeze trotuarul. Unii au fost înţelegători, alţii… Trebuie să existe un aliniament“, spune o localnică de pe strada Lăcrămioarei.

Unde se pune gardul

Teren

Aliniamentul este marcat pe plan ca o linie care separă spațiul public de spațiul proprietate privată. Această linie poate corespunde cu limita de proprietate și cu gardul dinspre stradă al terenului. Chiar dacă aveți gardul retras față de limita de proprietate, aliniamentul se păstrează ca poziție. Este interzisă depășirea aliniamentului cu garduri, dar este nereglementată situația în care doriți să nu montați gard deloc sau situația în care gardul va fi ceva mai retras spre curte. Aliniamentul marchează clar zonele de unde se pot construi garduri și subliniază continuitatea fronturilor construite.

Dovada: planul cadastral şi extras de carte funciară

Reprezentanţi ai Primăriei Craiova spun că respectivei craiovence i s-au cerut mai multe documente. Acestea au rolul să lămurească exact cele susţinute de aceasta.

„Administraţia locală i-a solicitat craiovencei Doina Grăsune o anume documentaţie. Din documente trebuie să reiasă că deţine terenul respectiv în suprafaţa de care face vorbire. Aceasta a depus la Direcţia de Patrimoniu nişte documente, mai puţin planul cadastral şi extras de carte funciară“,

spun reprezentanţi ai Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS