6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCazul straniu al unei femei transferate de la Caracal la Craiova, care a născut un copil mort

Cazul straniu al unei femei transferate de la Caracal la Craiova, care a născut un copil mort

O femeie care se pregătea să devină mamă a mers la spitalul din Caracal cu contracții, s-a întors acasă, apoi a revenit, simțindu-se din nou rău. A fost trimisă la Craiova, cu risc de naștere prematură. A doua zi de la internare, medicii i-au comunicat că fătul nu mai are puls. A născut un copil mort și spune că nici până astăzi nu a aflat de ce. Însă medicii povestesc altă versiune. Femeia ar fi primit o îngrijire atentă, iar lipsa ei de informații e posibil să fie, de fapt, o „ecranare” a memoriei din cauza șocului. Se pare că aceasta suferă de o afecțiune de natură endocrină, care i-a afectat sarcina.

Trimisă la Craiova, unde a născut un copil mort

Andreea Gîlcă Amzulescu era însărcinată în șapte luni. Ca orice femeie însărcinată care mai are doar două luni până a-și strânge copilul în brațe, Andreea se pregătea de viața în noua ipostază. Cea de mamă. Ea și Cătălin așteptau clipa în care fetița lor va veni pe lume. Numai că, în urmă cu o săptămână și jumătate, Andreea a început să aibă contracții. Vineri, 24 iulie, Andreea s-a prezentat la spitalul din Caracal pentru că s-a simțit rău. I s-a făcut o perfuzie și i s-a spus că, dacă se simte mai bine, poate merge acasă, spune ea. Dar să revină a doua zi, când medicul care i-a urmărit sarcina este de gardă. Așa a și făcut. A plecat acasă, iar sâmbătă, pe 25 iulie, a revenit pentru consult. Nu i s-a făcut ecografie. Medicul a ascultat copilul și i-a spus că fetița e bine. A primit o rețetă pentru antispastice și vitamine.

Duminică dimineața, a ajuns din nou la spitalul din Caracal. „Aveam dureri și pierdeam lichid. M-au ținut pe tratament pentru a ține copilul. Doctorița se afla în sala de operație și nu a putut să iese, așa că m-a trimis de urgență la Craiova pentru cezariană”, povestește. Însă la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova, spune că a așteptat. A fost internată și i s-a făcut un ecograf. „După aceea, nu știu ce s-a întâmplat. Luni mi s-a spus că nu mai are puls și că o să nasc un copil… mort”.

Spune că nu știe nici acum ce s-a întâmplat cu fetița sa

Andreea spune că nu știe nici astăzi de ce copilul său a murit înainte să se nască. „Nu mi-a spus nimeni nimic. Doar că voi naște copilul mort. Nu am avut nicio explicație de la nimeni. Nici în ziua de azi nu știu ce s-a întâmplat cu copilul. Știam că este la necropsie. Dar nu știu de ce a murit. Era totul bine. La ecograf se vedea dacă ar fi fost ceva…”, spune pacienta. Femeia spune că a vorbit cu medicul care i-a urmărit sarcina și care a trimis-o la Craiova, dr. Gheorghița Trușcă, șeful secției de ginecologie a spitalului din Caracal. Aceasta i-a spus că a trimis-o de urgență la Craiova pentru cezariană, pentru că orice minut contează și nu știa când o să iasă din sala de operație ca să o poată prelua.

Cât a stat în spitalul din Craiova, Andreea spune că a tot adresat întrebări și degeaba. „Am stat o săptămână în spital și a fost o săptămână plină de întrebări fără răspuns”. Dar medicii din Craiova susțin că au tratat cazul cu mare seriozitate și că au comunicat îndeaproape cu femeia despre problemele pe care le avea.

„Uneori, se produce o ecranare. Pacientele chiar nu-și mai amintesc”

Dr. Ștefania Tudorache, șefa interimară a secției de ginecologie de la SJU Craiova, relatează că medicul care a preluat cazul l-a tratat cu toată seriozitatea și chiar a ținut legătura cu medicul șef de secție, prof. Cernea. Mai mult, a comunicat și cu colegii săi din secție pentru a lua cele mai bune decizii.

Dr. Tudorache a povestit detaliat cazul pentru GdS din perspectiva echipei medicale. Aceasta spune că femeia s-a prezentat la SJU Craiova cu uter cicatricial și iminență de naștere înainte de termen, la 32-33 de săptămâni, cu tensiune foarte mare la internare (190) și cu puls foarte ridicat, indicii ale unei posibile probleme tiroidiene. La ecografie, copilul arăta semne de bunăstare, dar avea și el tahicardie. „Toată garda a tratat cazul cu toată atenția, știind că este un caz serios. Pacienta nu a putut prezenta documente legate de sarcină, a arătat o ecografie de pe telefon, realizată la aproximativ 26 de săptămâni. Încă de atunci reieșea că fătul era prea tahicardic. I s-a recomandat mamei un examen cardiologic și unul endocrinologic, dar nu le-a făcut.”

„Medicul de gardă i-a explicat mamei totul, cu empatie”

Dr. Tudorache spune că s-au cerut, la internarea în SJU, toate inter-consulturile necesare: la cardiologie, interne, endocrinologie de urgență. Femeia a fost pusă pe monitorizare continuă, adaugă medicul. Adică țintuită la pat, cu niște electrozi aplicați pe burtă. La un moment dat, pacienta a cerut să meargă la baie, iar când s-a întors nu i-au mai găsit bătăile inimii copilului.

Medicul șef de gardă a avut discuții îndelungate despre cum s-a putut produce decesul în uter. „A fost empatic, i-a explicat cam tot ce putea. A născut a doua zi, s-a tratat în continuare afecțiunea tiroidiană (tireotoxicoza, forma severă a unui dezechilibru tiroidian). A mai scăzut tensiunea, dar a rămas tot la nivel ridicat. I s-a cerut chiar o semnătură că știe că are o afecțiune serioasă și va merge la controale la endocrinologie. Medicul șef de gardă a consiliat-o chiar și pentru o viitoare sarcină, recomandându-i pacientei să aștepte un timp și să aibă în vedere permisiunea endocrinologilor înainte de a rămâne din nou însărcinată”, precizează dr. Tudorache. Ba chiar, spune medicul, personalul de la SJU a încercat chiar să obțină promisiunea femeii că va reveni la spital peste 6-8 luni pentru a fi consiliată și ajutată să aibă copilul dorit.

Posibil blocaj al pacientei

Ștefania Tudorache spune că este posibil ca lucrurile pe care le susține pacienta cu privire la faptul că nu i s-a răspuns la întrebări să fie datorate unei „ecranări”.

„Sunt momente în care pacientele însărcinate sau lehuze au o ecranare. E un lucru demonstrat. Mai ales dacă au o suferință gravă. Ele sincer nu își amintesc. Nu pot să recapituleze ce s-a întâmplat. Medicul a vorbit exclusiv cu ea, în mai multe momente. Nu este adevărat că nu s-a vorbit cu ea. E o situație în care informația pe care i-o dai pacientei se lovește de un ecran și nu pătrunde nimic, mai ales dacă suferă. Am experimentat și eu astfel de situații”, precizează medicul Tudorache.

Aceasta spune că, la două zile înainte de externare, femeia a solicitat să își vadă copilul, deși dăduse semnătură pentru incinerare. Copilul nu fusese incinerat, iar medicul care a îngrijit-o chiar a depus eforturi pentru a o ajuta în acest sens. „Chiar eu personal am vorbit cu șefa de la anatomie patologică. Deși pacienta a dat semnătură pentru incinerare, i s-au explicat lucrurile, avem documentele semnate, după 2 zile a cerut să îl vadă. Sunt lucruri care se întâmplă, e de înțeles, mai ales când treci printr-un șoc.”

Medicul susține că s-a făcut tot ceea ce se putea face pentru a sprijini pacienta, însă și faptul că unitatea medicală e carantinată face lucrurile mai dificile: „Nu putem face ședințe de consiliere cu membri ai familiei, cum făceam alte dăți, când vorbeam cu soțul sau mama pacientei. Pentru că pacientul poate să nu înțeleagă din cauza suferinței, de aceea se discuta cu o altă persoană apropiată”.

Reacție agresivă a medicului din Caracal

Am contactat și conducerea spitalului din Caracal pentru a obține informații despre cazul pacientei. Managerul spitalului din Caracal, Cătălin Tudor, ne-a îndrumat către șefa secției de ginecologie, care este chiar medicul care a monitorizat sarcina Andreei. Dr. Gheorghița Trușcă, medicul de la spitalul din Caracal care i-a urmărit sarcina și a trimis-o la Craiova a avut o reacție extrem de agresivă când GdS a încercat să afle ce s-a întâmplat până ca pacienta să fie trimisă la SJU. După ce a răspuns cu amabilitate la telefon, medicul a schimbat atitudinea imediat ce a auzit că dorim să îi punem câteva întrebări privind acest caz. Nu a înțeles din ce calitate trebuie să ne ofere informații și de ce nu întrebăm la Craiova. Apoi ne-a transmis brusc că are consultații.

„Am consultații și nu stau la telefon cu cineva de la Gazeta sau de unde sunteți dumneavoastră, da? E foarte simplu de ce s-a transferat pacienta. Știți câte săptămâni de sarcină avea? Și dumneavoastră știți până la ce vârstă de gestație se primesc la spital la Caracal?”, a întrebat medicul cu ostilitate. Dr. Trușcă și-a menținut reacția beligerantă dar, într-un final, a binevoit să ne transmită, la fel de „politicos” ca până atunci, că „era o iminență de naștere prematură, ce să caute la Caracal, într-un spital Covid? Ce credeți dumneavoastră? La revedere!”. După care ne-a închis telefonul.

Pacienta vrea copii după fișele de observație

Marți, pe 28 iulie, Andreea a mers la spitalul din Caracal pentru a cere fișele de observație. La urgență, personalul i-ar fi transmis că nu se poate: „Mi-au zis să mă duc la Slatina, la Institutul de Medicină Legală. Am fost acolo și mi s-a spus că totul se face printr-un avocat. Am avut numai uși închise de când am încercat să iau foile”.

Managerul spitalului spune, însă, că nu crede că nu i s-au dat fișele dacă a făcut solicitare. „E vorba de drepturile pacientului, dacă a făcut solicitare scrisă, trebuie să i se ofere datele”, a menționat Tudor.

Andreea nu a făcut o solicitare scrisă pentru că nimeni nu i-a spus acest lucru. „Am fost la urgențe, unde erau asistenta care cunoștea cazul meu și încă o doamnă la calculator. Mi-au zis că nu se poate și m-au trimis la Slatina”. Însă spune că va merge să depună solicitarea scrisă pentru a vedea ce s-a întâmplat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS