8.4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCu cât au plătit mai puțin la ANAF firmele doljene, în pandemie

Cu cât au plătit mai puțin la ANAF firmele doljene, în pandemie

Firmele doljene și-au plătit, în mare parte, la timp impozitele și taxele către stat. Totuși, față de aceeași perioada a anului trecut, încasările Fiscului doljean au scăzut cu 43,5 de milioane de lei în iulie, ceea ce reprezintă o scădere cu doar 12% față de luna similară din 2019. Situația nu este alarmantă. Care sunt motivele scăderii veniturilor la buget.

Încasările Fiscului doljean în iulie 2020 sunt mai mici cu peste 43,5 de milioane de lei față de aceeași luna a anului trecut. Potrivit datelor furnizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj, la solicitarea GdS, încasările totale la bugetul consolidat al statului au fost în iulie 2020 de 316.945.354 lei. În 2019, în condițiile în care economia a funcționat destul de bine, și încasările Fiscului au fost mai mari. În aceeași luna a anului trecut, firmele doljene plătiseră la ANAF 360.513.871 lei.

GdS a analizat datele oficiale transmise de Fisc. Scăderea încasărilor în Dolj, comparativ cu luna similară din 2019 este de 12%, conform calculelor GdS. Situația încasărilor mai slabe din Dolj nu este alarmantă. O mare parte din aceasta scădere, adică 10%, ar putea fi efectul măsurilor fiscale de protejare a mediului economic. Ne referim la bonificatia de 10% din valoarea impozitelor acordată firmelor care și-au plătit impozitele și taxele înainte de termen.

Ce impozite au fost în sume mari, în iulie 2020

În iulie 2020 au intrat în vistieria AJFP Dolj peste 316 milioane de lei. Suma cea mai mare a ajuns la bugetul de stat: 130 de milioane de lei. Din acești bani, sub formă impozitului pe venit (reprezentând impozitul pe venitul firmelor și pe venitul angajaților) a fost în suma de 40 de milioane de lei. Din TVA s-a încasat la Fiscul doljean suma de 28 de milioane de lei. Din impozitul pe profit s-au virat 27 de milioane de lei. Iar accizele au totalizat 99.000 de lei. La capitolul “rest venituri”, firmele au virat sume de 34,7 milioane de lei. Aici intră veniturile din amenzi, din impozit pe dividende, venituri de la alte persoane juridice etc.

De asemeanea, pe lângă sumele către bugetul de stat, firmele doljene au plătit pentru angajații lor contribuții. Contribuțiile la asigurările sociale (CAS) achitate la Dolj au fost în suma de 127 milioane de lei. La Sănătate (CASS) au achitat 55 de milioane de lei. Contribuția asiguratorie de muncă (CAM) a ajuns la 4 milioane de lei.

Situație comparativă cu iulie 2019

În iulie 2019 s-au încasat mai mulți bani la bugetul de stat. 178 de milioane de lei au virat firmele către ANAF în luna iulie a anului trecut. Din această suma, 53 de milioane de lei a reprezentat impozitul pe venit. Firmele au plătit impozit pe profit de 35 de milioane de lei. Încasările din TVA anul trecut, în iulie, au fost aproape duble față de iulie 2020. Semn că atunci economia a funcționat mai bine. Deci, la acea vreme, s-au vândut mai multe bunuri și servicii purtătoare de TVA. Accizele au fost în suma de 61.000 de lei. Iar la “rest venituri” au fost achitate 36 de milioane de lei de către operatorii economici.

La CAS se achitasera, anul trecut, 124 de milioane de lei. La CASS se viraseră 53,5 milioane de lei, iar la CAM se platiseră circa 4 milioane de lei. Se poate observă că toate contribuțiile pe muncă au fost mai mari anul acesta, față de iulie 2019. Explicația ar fi aceea că de anul trecut și până acum au fost majorări salariale. Automat, sumele datorate sub formă CAS, CASS și CAM au fost mai mari în 2020. Aceste aspecte reies din calculele generale pe județ, în ciuda faptului că anul acesta a scăzut numărul de angajați din Dolj, că urmare a disponibilizărilor din pandemie. Pe ansamblu, sumele achitate sub formă contribuțiilor pentru salariați au fost în creștere față de anul trecut.

Afaceri în scădere în iulie 2020

Pandemia a redus afacerile. Piață de desfacere nu a mai fost aceeași pentru firmele doljene. Unele firme din domeniul HORECA au fost închise și încă mai sunt. În cazul altor entități economice, cererea de produse și servicii nu și-a revenit la nivelul de dinainte de pandemie.

Concret, încasările în iulie 2020 au fost mai mici cu 43,5 milioane de lei față de iulie 2019. Scăderile semnificative provin din rulajul afacerilor. Se observă din analiză datelor transmise de AJFP Dolj că au existat scăderi la impozitul pe venit, la impozitul pe profit și la TVA. Ceea ce arată că în iulie 2020, societățile doljene au avut afaceri în scădere față de aceeași luna a anului 2019.

Care este explicația Fiscului pentru încasările mai mici în iulie 2020

Potrivit AJFP Dolj, în iulie 2020, gradul de colectare a fost de 93,84%, în condițiile în care în iulie 2019 fusese stabilită la 100%. Astfel, încasările mai mici ale ANAF, la nivelul Doljului, sunt puse pe seama efectelor pandemiei. Dar și pe seama acordării de bonificații de 10% din valoarea impozitelor achitate înainte de termenul scadent. Firmele care au plătit înainte de termen, au achitat mai puțini bani la stat.

„Evoluția nefavorabilă a încasărilor în perioada martie-iunie 2020, că urmare a răspândirii pandemiei COVID-19 – incertitudinea sporită, restricțiile și suspendarea unor activităti au determinat necesitatea acordării unor facilități fiscale, în vederea sprijinirii mediului economic, precum:

– amânarea plății unor obligații fiscale de către agenții economici, pe perioada stării de urgență/alertă;

– acordarea de bonificații la plata impozitului la scadență a impozitului pe profit, a impozitului pe venitul microîntreprinderilor și a impozitului pe venit, datorat de persoanele fizice

– creșterea cu 13.322.311 lei a restituirii de TVA în trimestrul I și ÎI al anului 2020, în comparație cu aceeași perioadă a anului 2019″, a precizat Bogdana Oprescu, șefa AJFP Dolj. 


Rămâne de văzut cum se va reflecta activitatea economică a Doljului în cifrele ANAF și lunile următoare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS