2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateHalucinant. În Craiova un mort tuşeşte şi e declarat Covid în baza unui test în afara protocolului

Halucinant. În Craiova un mort tuşeşte şi e declarat Covid în baza unui test în afara protocolului

Caz inexplicabil la Craiova. O familie nu îşi poate înmormânta ruda care a murit în urma unui stop cardiac. Soţul unei femei de 51 de ani reclamă că medicii au ridicat suspiciunea de coronavirus ulterior decesului femeii, deşi nu ar fi avut motive. Mai mult decât atât, femeii i s-au recoltat şi probe nazale şi faringiene pentru testarea Covid, deşi protocolul elaborat de Institutul Naţional de Sănătate Publică precizează, negru pe alb, că persoanelor decedate suspecte li se recoltează doar probe necroptice de plămân. Aici încep problemele.

Rezultat pozitiv la probele care nu ar fi trebuit recoltate

La exsudatul nazal şi faringian, probele transmise către spitalul de Infecţioase pentru prelucrare au ieşit pozitive. În schimb, proba necroptică, trimisă la Institutul Naţional Cantacuzino, conform procedurilor în vigoare, este negativă.

Din cauza probei pozitive, familiei i s-a transmis că trebuie să ridice trupul pe protocol Covid şi să îşi conducă ruda pe ultimul drum într-un sac negru. Însă soţul femeii refuză această variantă şi invocă protocolul INSP.

„De la decesele înregistrate la cazuri suspecte de COVID-19 se vor recolta probe necroptice de plămân care vor fi trimise la laborator pentru diagnostic virologic”, se specifică în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) a INSP. DSP Dolj confirmă ceea ce este menţionat în protocolul INSP.

Femeia este blocată la morgă din data de 1 august.

Filmul evenimentelor

Aurelia S. s-a simţit rău sâmbătă dimineaţa. Şi-a pierdut cunoştinţa, iar soţul a solicitat ambulanţa.
„Soţia mea se deplasa mai greu, avea probleme locomotorii. Era cardiacă , avea prediabet, o boală autoimună. Am fost cu ea la baie, iar când am adus-o în dormitor a făcut stop cardiac. A zis decât că îi e rău şi asta a fost. Am chemat ambulanţa, a venit o unitate SMURD, au intubat-o, au încercat să o resusciteze timp de 35-40 de minute. Au solicitat, conform protocolului, Secţia 5 Poliţie Craioviţa. Au venit, am sunat medicul de familie, dar nu a răspuns pentru că era 3 dimineaţa. Au venit apoi criminaliştii, după care au ridicat cadavrul şi l-au depus la morgă, la Spitalul Filantropia. Acolo a venit un medic de la IML, care a luat probe pentru Covid. Nu avea niciun fel de simptome, nu ştiu pe ce bază legală s-au luat probele respective, la cererea cui.”

În certificatul constatator de deces nu este menţionat că decesul ar fi survenit în urma Covid, spune soţul femeii. „Totul este pe baza buletinului de analiză cu rezultat pozitiv de la exsudat, deşi la persoanele decedate SINGURA probă pentru determinarea infecţiei este cea din plămâni. IML Craiova a luat, însă, şi din gât şi din nas, nu ştiu ce au recoltat ei, au trimis la Victor Babeş. Cel de la Babeş a ieşit pozitiv, în condiţiile în care cel din plămâni a venit negativ. Putem ridica oricând cadavrul, dar ca purtător de Covid, decât sigilat în saci, în sicriu sigilat”, povesteşte soţul.

Suspiciune de Covid pe baza tusei… post-mortem?!

Aparent, în Craiova morţii tuşesc. Cel puţin asta reiese din ceea ce declară directorul IML Craiova, Roxana Zăvoi, coroborat cu spusele soţului Aureliei.

Directorul IML afirmă că pe fişa de la ambulanţă este menţionată suspiciunea Covid, ca urmare a tusei productive şi a unei expectoraţii muco-purulente.
Având, însă, în vedere spusele soţului, femeia ar fi decedat înainte de sosirea ambulanţei. Sau, cel puţin, nu era conştientă. Aşadar, cum ar fi putut tuşi aceasta rămâne un mister, întrucât nu am reuşit să luăm legătura cu reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă până la închiderea ediţiei, pentru a înţelege situaţia. Iar soţul femeii susţine răspicat că femeia nu avea nicio manifestare specifică infecţiei cu Covid.

„Eu nu am spus că tuşeşte! Şi aş vrea să ştiu cum ar putea fi purtătoare Covid o persoană cu grad II de invaliditate, care nu a ieşit din casă. De unde să contracteze? Poate de la mine? Atunci de ce nu ne fac nouă, apropiaţilor, teste? De ce nu ne bagă în carantină? Că poate suntem purtători”, întreabă soţul.

Dar iată ce spune directorul IM L Craiova: „Domnul, dacă ar fi onest, v-ar spune că a fost iniţial caz medico-legal, pentru că medicii de familie nu eliberează, sâmbăta şi duminica, certificate constatatoare de deces. Nu era cazul de autopsie medico-legală. Poliţia a solicitat scris recoltarea de probe biologice, pentru că era suspectă de infecţie cu Sars-Cov2. Pe fişa de la salvare scrie tuse productivă, expectoraţie muco-purulentă, este negru pe alb. Domnul, din câte am auzit, tuşeşte şi dumnealui. Ar putea să o lase mai uşor cu plimbările pe la instituţii cu masca sub nas.”

IML Craiova nu poate explica prelevarea de probe prin exsudat

Chiar dacă suspiciunea Covid ar sta în picioare, tot nu există o explicaţie legitimă pentru prelevarea probei nazo-faringiene de către IML. Confruntând cazul cu protocolul elaborat la nivel naţional, concluzia e că IML Craiova a declarat, practic, o persoană pozitivă Covid pe baza unei probe care nu se ia în considerare.
„Care e problema? Da, s-a recoltat şi nazo-faringian”, spune directorul IML, Roxana Zăvoi. Problema, îi răspundem, este că protocolul nu prevede exsudatul decât la pacienţii în viaţă. La persoanele decedate, singura probă validă conform procedurii este cea din ţesutul pulmonar.
„Aici nu am fost eu legist de caz, nu pot să vă spun de ce s-a recoltat şi din exsudat, este decizia colegei”, ne spune, în continuare, Zăvoi. Directorul IML confirmă şi că rezultatul probei din ţesutul necroptic a fost negativ.

Am reuşit să luăm legătura şi cu medicul care a prelevat probele. „S-au recoltat la cererea poliţiei probele Covid”, ne transmite. Dar după ce am întrebat de ce s-au recoltat şi probe la nivel nazo-faringian, deşi metodologia nu le validează, legistul invocă protocoale interne, apoi se sustrage: „Deci noi avem nişte protocoale interne, s-a luat legătura cu un alt medic din cadrul instituţiei, care a recomandat recoltare de fragment pulmonar, dar şi exsudat nazo-faringian.”

Pe ce bază se recomandă ceva ce nu este prevăzut în protocolul naţional?, insistăm. „Nu pot să vă dau eu răspunsul ăsta, mai ales prin telefon. Nu dau relaţii prin telefon!”, conchide medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS