-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCovid-19 poate cauza căderea părului

Covid-19 poate cauza căderea părului

Pacienții care se recuperează după COVID-19 pot avea probleme legate de podoaba capilară. Mai mult de 27% dintre persoanele care au avut infecția cu noul coronavirus și au fost chestionate într-un sondaj au declarat că și-au pierdut părul.

Centrele americane pentru Controlul și Prevenirea bolilor nu au pus pe lista simptomelor COVID-19 căderea părului. Dar aproape o treime din cele 1.100 de persoane care au răspuns sondajului de pe Facebook Corps Supraviețuitor au mărturisit că și-au pierdut părul. Potrivit USA Today, dr. Michele Green, dermatolog la Lenox Hill Hospital din New York, a observat un aflux de pacienți cu COVID-19 care și-au pierdut părul, informează 360medical.ro,

,,Pacienții au intrat în cabinet literalmente cu pungi de păr pe care l-au pierdut. Toți au povești similare. Au fost extrem de bolnavi, au avut febră mare și nu au fost niciodată atât de bolnavi în întreaga lor viață ca acum”, a povestit dr. Green.

Explicaţia specialiştilor

Căderea părului poate să nu fie cauzată de coronavirus, ci mai degrabă de șocul corpului de a avea febră ridicată și alte simptome. Conform Școlii de Medicină Harvard căderea părului poate apărea după o intervenție chirurgicală, traume majore, stres psihologic, hipertensiune arterială, dar și după infecții sau alte boli. De asemenea, pierderea în greutate, modificarea dietei, modificări hormonale sau deficiența de fier pot determina căderi ale părului.

Dr. Shilpi Khetarpal, dermatolog la Cleveland Clinic Foundation, a declarat că atunci când organismul trece printr-un șoc, acesta obligă părul să treacă de la creștere la repaus, apoi la cădere. Acesta este motivul pentru care pacienții cu COVID-19 își pierd părul la câteva săptămâni până la câteva luni după ce se recuperează de la infecție.

În opinia Dr. Shilpi Khetarpal, pacienții își pot pierde temporar până la 50% din păr. Căderea podoabei capilare scade în următoarele șase luni și apoi părul își revine la normal. ,,Nu se știe de ce unii pacienți pierd părul, iar alții nu. Poate fi genetic”, a declarat dr. Khetarpal.

Medicii dermatologi sunt de părere că acești pacienți ar trebui să aibă o dietă bine echilibrată și să ia vitamine care ajută părul să crească. De asemenea, trebuie să-și gestioneze stresul, deoarece acesta agravează problema. „Părul este identitatea noastră, iar căderea acestuia poate provoca mult stres”, sunt de părere dermatologii americani.î

Alte simptome mai puţin obişnuite

Leziunile cutanate la pacienții infectați cu SARS-COV-2 sunt alte manifestări pe care le-au observat dermatologii. Medicii dermatologii din Spania au observat că 19% din pacienții cu COVID- 19 aveau leziuni asimetrice în jurul mâinilor și picioarelor. Omologii din SUA au descris la pacienții cu COVID-19 leziuni la nivelul degetelor asemănătoare degerăturilor, pe care le-au denumit ,,Degetele COVID”.

În opinia dermatologului român, aceste leziuni sunt nespecifice, sunt mai des întâlnite la pacienții cu COVID-19, dar se regăsesc în multe alte afecțiuni, prin urmare și tratamentul lor este nespecific. Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societății Române de Dermatologie a precizat că ,,degetele COVID” apar în faza târzie a bolii COVID-19, nu sunt leziuni de debut, ele sunt consecința infecției cu coronavirus. Nu sunt un marker pentru această infecție. Sigur că te poți gândi că este și o infecție cu SARS-COV-2, dar nu e neapărat obligatoriu.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS