Mii de angajați din Dolj au fost afectați de șomaj tehnic, pe perioada stării de urgență și a stării de alertă. Problemele create firmelor pe perioada pandemiei, legate de șomajul tehnic au atins un vârf în luna aprilie, în pandemie. GdS a socilitat datele oficiale privind numărul persoanelor aflate în șomaj tehnic pe perioada pandemiei, pentru care angajatorii au cerut de la stat plata a 75% din salarii.
Din analiza datelor furnizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj reiese că Doljul nu a avut foarte mulți angajați cu contractele de muncă suspendate pentru care au cerut angajatorii ajutorul de la stat, comparativ cu alte județe.
Recent, ANOFM a informat că cele mai multe contracte de muncă suspendate în pandemie au fost în București și Ilfov. Dar acelea sunt zonele în care sunt concentrate foarte multe activități economice. Deci, acolo sunt firme cu mulți angajați. Cei mai puțini angajați aflați în șomaj tehnic au fost înregistrați în Sud-Vestul țării.
Evoluția șomajului tehnic în Dolj, pe perioada pandemiei
AJOFM Dolj a înregistrat solicitările angajatorilor din județ pentru decontarea sumelor aferente șomajului tehnic. Cererile au fost înregistrate pe perioada în care angajaților le-a fost suspendat contractul individual de muncă, din inițiativa angajatorului.
Comform datelor de la AJOFM Dolj, obținute la solicitarea GdS, în luna aprile au cerut decontarea sumelor aferente lunii martie 1.612 angajatori, pentru un număr de 15.510 persoane. Aceste persoane fuseseră în șomaj tehnic în luna martie, la declanșarea pandemiei. Potrivit AJOFM Dolj, în aprilie s-au efectuat plăti de 11.283.043 de lei către acele firme. Sumele au reprezentat 75% din salariile persoanelor aflate în șomaj tehnic în martie.
20% dintre angajați au fost afectați de șomaj tehnic
În mai s-au depus cererile pentru decontarea sumelor aferente lunii aprilie. Astfel, în mai s-au înregistrat cele mai multe cereri de acordate a sprijinului de la stat pentru angajații aflați în aprilie în șomaj tehnic. Potrivit AJOFEM Dolj, în luna respectivă au fost în șomaj tehnic 28.906 persoane. Au fost afectați 3.392 de angajatori, care trimiseseră în aprilie în șomaj tehnic cele 28.906 persoane. De altfel, în mai s-au plătit cele mai mari sume pentru persoanele care fuseseră în aprilie în șomaj tehnic. Suma achitată de la stat, prin intermediul AJOFM, a fost de 49.976.706 lei. Din analiza datelor se poate spune că în aprilie a fost vârful de șomaj tehnic în Dolj.
Având în vedere că în Dolj există circa 147.00 de angajați, înseamnă că numărul celor aflați în șomaj tehnic în aprilie a reprezentat circa 20% din numărul total al angajaților din Dolj.
În mai a scăzut numărul celor în șomaj tehnic. S-au reluat unele activități economice
În luna mai a scăzut numărul persoanelor din Dolj aflate în șomaj tehnic. Conform datelor de la AJOFM Dolj, în luna iunie au cerut decontarea sumelor aferente lunii mai un număr de 3.152 de firme. În scădere cu un număr de 240 de firme. Ceea ce poate însemna că acele 240 de entități economice și-au reluat activitatea, între timp. Respectiv și-au rechemat la lucru o parte dintre angajați. Acest lucru este susținut de cifrele oficiale.
AJOFM informează că în acea luna, pentru mai, s-a cerut decontarea șomajului tehnic pentru 23.945 de persoane. Suma decontată de la stat (75% din salarii) a însemnat 31.945.799 lei. Suma decontată în iunie pentru mai este în scădere cu 18 milioane de lei față de decontările făcute în luna anterioară, în care fusese vârful șomajului tehnic.
În iulie au mai cerut de la stat cei 75% din salariile angajaților doar un număr de 393 de angajatori. Cel mai probabil restul au reluat activitatea economică și și-au rechemat angajații la lucru. Astfel, în iulie pentru iunie au fost decontate sume de 3.253.196 de lei, pentru un număr de 2.871 de persoane care au fost în șomaj tehnic.
Mai mult că sigur, în luna iunie au rămas în șomaj tehnci persoanele angajate la firme direct afectate de pandemie, care au fost închise temporar prin ordonanțele militare. Dar este posibil să fi fost persoane în șomaj tehnic și de la firme care s-au confruntat cu cu scăderea cererii de bunuri și/sau servicii, pe piață și care nu au putut să recheme la lucru toți angajații.
În iulie s-a reluat activitatea în Dolj. Puțini au mai fost în șomaj tehnic
Datele preliminare furnizate de AJOFM Dolj arată că până la dată de 12 august depuseseră solicitări de plata a sumelor pentru șomaj tehnic 108 firme, pentru un număr de 608 persoane. Angajatorii pot depune solicitările până la finele lunii august. Însă din experiență lunilor anterioare, angajatorii cer decontarea sumelor în primele zile ale lunii următoare celei în care au avut angajații în șomaj tehnic.
Până pe 12 august, AJOFM decontase 619.634 de lei pentru luna iulie. Sumele au fost achitate către 60 de angajatori, pentru 365 de persoane.
La această dată mai sunt în șomaj tehnic, preponderent persoane care au fost angajate la firme care au activitatea suspendată prin legislație. În special, este vorba de firme din domeniul HORECA, grav afectate de pandemie. În rest, cele mai multe firme din Dolj și-au reluat activitatea, au rechemat oamenii la lucru. Unii au fost trimiși în șomaj, în sensul că și-au pierdut locul de muncă. Dar despre acest aspect vom detalia într-un alt articol.